-

Moonsorrow, Týr i Crimfall u Budimpešti

arhivaNakon što su se na pozornici Cluba 202 u Budimpešti izredali heavy i power metal bendovi u posljednjih nekoliko tjedana, u srijedu, 6. prosinca, pozornicu su preoteli bendovi s poganskom i vikinškom tematikom – Moonsorrow, Týr i Crimfall.

S vrlo ranim početkom, već oko 19h, večer su pokrenuli finski Crimfall. Iako je ovo vrlo mlad bend, bilo je očito da su svi glazbenici talentirani, i već imaju iskustva s pozornicom i fanovima. Na čelu benda su pjevačica Helena Haaparanta i pjevač Mikko Häkkinen, koji su zauzeli uloge ljepotice i zvijeri. Jedini nedostatak kod njihovog nastupa bio je nedostatak instrumenata. Naime, na studijskim albumima često imaju goste na instrumentima poput violine i harmonike, no na nastupima njih moraju zamijeniti playbackom. Budući da se neki dijelovi pjesama u potpunosti oslanjaju na dodatne instrumente, slušanje playbacka tijekom koncerta nije bilo baš ugodno.

No, u svakom slučaju, Crimfall je u potpunosti oduševio onaj maleni dio publike koji se pojavio ovako rano na koncertu, a ostali su pridošli tek oko 20h, kada je Týr započeo svoj nastup. Bend broji četiri člana, a svaki od njih je na svoj način zapalio publiku. Tko god je ikad slušao njihovu glazbu, sigurno je zamijetio predivan vokal Herija Joensena, a oni koji su ga imali priliku čuti i uživo složiti će se da zbog njega vrijedi slušati Týr. S druge strane, gitarist Terji Skibenæs pokazao je izuzetan talent svojim solažama na gitari, dok je Gunnar Thomsen zabavljao publiku kako svojim basom, tako i energičnim skakanjem po pozornici. Iako je bubnjar Kári Streymoy često bio u sjeni ove trojice, to je popravio svojim kratkim solom na bubnjevima, tijekom kojeg su ostali napustili pozornicu, a sva svjetla su bila uprta samo u njega. Týr je vrlo izuzetan bend, ne samo zbog talentiranih glazbenika i odlične glazbe koju stvaraju, nego i zato što dolaze s Farskih otoka. Bilo je potpuno nevjerojatno kako su fanovi pjevali uz svaku pjesmu, pa čak i uz one na ferojskom jeziku.

Setlista Týr:
1) Intro
2) The Lay of Thrym
3) Shadow of the Swastika
4) Flames of the Free
5) By the Light of the Northern Star
6) Hail to the Hammer
7) Tróndur Í Gøtu
8) Evening Star
9) Take Your Tyrant
10) Sinklars Vísa
11) Northern Gate
12) Hall of Freedom
13) Hold the Heathen Hammer High (bis)
14) By the Sword in My Hand (bis)

Zvijezde večeri su svakako bili Moonsorrow, pagan/black metal iz Finske, koji su u posljednjih 16 godina okupili oko sebe veliku grupu fanova. Njihova glazba poznata je po izuzetno dugačkim pjesmama, od kojih neke traju po i pola sata. Stoga tijekom nastupa dečki počesto skraćuju pjesme, kako bi mogli što bolje organizirati i predstaviti svoju glazbu. Iako se tematika njihovih pjesama većinom bazira na davnim ratovima i legendama, tijekom nekih pjesama svi su bili potaknuti na smijeh jer su se neki članovi Týra popeli na pozornicu i iza benda igrali plišanim igračkama koje su tamo bile postavljene. Tijekom ostatka nastupa, fanovi su većinom ili skakali i bacali se po klubu, ili jednostavno stajali otvorenih usta jer nisu mogli doći sebi zbog fantastičnog showa koji je Moonsorrow pripremio. Na posljednjoj pjesmi, Kuolleiden Maa, pjevač Ville Sorvali zaprijetio je onima koji ne budu pjevali da će biti izbačeni iz kluba. No, publici nije trebalo upozorenje – gotovo dva sata cijela dvorana orila se pjevanjem i vrištanjem iz publike.

Setlista Moonsorrow:
1) Tähdetön
2) Sankarihauta
3) Raunioilla
4) Köyliönjärven Jäällä (Pakanavedet II)
5) Jotunheim
6) Sankaritarina
7) Kuolleiden Maa