-

NaslovnaReportažeMomci su se vratili: Atheist Rap prodrmali Zemun

Momci su se vratili: Atheist Rap prodrmali Zemun

Atheist Rap
foto: arhiva

Sinoć je u Zemunu gostovao Novi Sad. Punk rock bend Atheist Rap promovisao je svoj novi album u klubu Fest, dok je za zagrevanje atmosfere bio zadužen bend Po Kratkom Postupku.

Početak svirke se odlagao dobrih sat i više vremena, dok konačno posle 23 časa nije krenuo prvi bend. Po Kratkom Postupku, inače iz Beške, iza sebe ima jedan album i dva EP-a. Nekadašnja četvorka koja se svela na tri člana benda nije bila demotivisana malim brojem ljudi u klubu, a primetno ih je bilo poprilično malo – u tom trenutku oko 17 osoba je sedelo za malim stolovima Festa. Takođe nije sprečilo gitaristu Miroslava da duhovitim doskočicama najavljuje svaku pesmu ali i da ih posvećuje- kako neoženjenima iznad 35 godina, tako i oženjenima ispod 30. Nakon pesama „Mamurno jutro“, „Istina“, „Mojih 5 minuta“ ali i obrade Džukela „Ne mogu da pobegnem“, bend se pozdravlja sa publikom. Publika traži još jednu pesmu i, iako je Miroslav kroz smeh rekao „Sve preko ovoga se plaća“, ipak su odsvirali još jednu pre nego što su najavili Atheiste.

Atheist Rap su ime na našoj sceni već 27 godina, i album koji su sinoć promovisali, „Überlauf“, trebalo je da izađe na „maleni“ jubilej, odnosno na četvrtinu veka postojanja benda. Ali album se pojavljuje godinu dana kasnije i sinoć su zemunci imali priliku da ga na brzinu preslušaju, ako već do sada nisu. Svirka počinje pesmom „Momci se vraćaju u grad“, koja je i prvi singl i prva pesma sa novog albuma. Prati je sledeća nova stvar, „Još jedna o Vođi“, koja se nikad više činila aktuelnijom. Između pesama smenjuju se gitarista Vladimir i vokal Aleksandar u pričanju duhovitih anegdota. Na Vladimirovo pominjanje opštine Palilula iz publike se čulo „Ovo je Zemun!“, te se gitarista nakon jedne pesme ponovo obratio publici sa: „Znam da je ovo Zemun, moja majka je iz Zemuna, i sećam se da je bila užasno nervozna svaki put kada mora da ide u Beograd po neke papire“.

Na nezaobilaznim „Njanjava“, „Fatamorgana“, „Zapadna Evropa“, „Ne bi bilo fer“ i „Pritilend“ sada već poprilično lepo popunjen klub skače. Postojalo je nekoliko pokušaja šutki ali nova organizacija prostora Festa ne omogućava baš tu vrstu aktivnosti. Smenjuju se pesme sa novog i starijih albuma ali bolju recepciju, očekivano, imaju pesme sa ranijih izdanja. Između smeha i pesama, bend skreće pažnju na dete od recimo 9 godina koje je došlo sa roditeljima, te klinac dobija veliki aplauz od svih prisutnih.

Atheisti posle Zemuna kreću za Nikšić i završavaju svoju turneju u Bosni i Hercegovini. Kako su jedan od koncertno najaktivnijih bendova u regionu, ne sumnjamo da ćemo uskoro imati priliku da slušamo ove novosadske legende, tako da oni koji sinoć nisu prešli most zbog Festa mogu vrlo lako da isprave tu grešku.