-

Modna revija bendova Jelen top 10 turneje u Nišu

arhiva

I pored velike Tuborg žurke, niška Banovina je u subotu, 11. juna, skoro do kraja bila popunjena poklonicima rokenrol zvuka, tačnije Jelen Top 10 turneje. Sklop bendova je najvećim delom bio alternativnog opredeljenja. Tu su bili Kanda, Kodža i Nebojša, Bjesovi, Hypnotized, Obojeni Program i Darkwood Dub. Tim redom su i nastupali. I pored decenijskog kukanja o lošoj poziciji „tvrđe“ muzike, tokom pivskog karavana provlačio se jedan slogan, da „rok nije mrtav“. Bez sumnje se može potvrditi istinitost ove rečenice, jer je posećenost svih, ne samo niškog koncerta, bila više nego očekivana.

Prvi po redu, skoro pa tačno na vreme (kašnjenje je bilo svega 15 minuta) počeli su Kanda, Kodža i Nebojša, česti posetioci Niša, ali posle dužeg vremena na otvorenom prostoru. Čak je i sam Oliver Nektarijević napomenuo da ne zna zašto nisu u skorije vreme nastupali u Banovini. Pomenuti pevač, bio je kao i uvek dobro raspoložen i prostor na bini je iskoristio da bi  skakao i igrao tokom vokalnih pauza. Posle nekoliko hitova i nove pesme „Kafane i rock ‘n’ roll“ bend je spakovao kofere i odputovao da iste večeri razvesele i Sokobanjce, gde su imali zakazan koncert.

Marinko i žestoki Bjesovi, prvi put posle Nisomnije, ponovo u Nišu. Potpuno na nivou zadatka, uz, publici nepozantog „padobranca“ koji je uz flašu Jack Danielsa na bini pružao vokalnu podršku Marinku, bend je publiku razočarao jedino kratkim nastupom. Ostali bendovi su imali po 45 minuta za svoj koncert, dok su Bjesovi 15 minuta bili kraći, pa su Nišlije čule samo pesme poput „Ime“, „Bolje ti“, „Kad se ruke moje vezane razdvoje“, „Vraćam se dole“…

Hypnotized, manje poznatiji od ostalih bendova te večeri, nastupio je sledeći. Nešto mekši rokenrol, pevan na engleskom jeziku, i nije delovao previše interesantno za publiku. A internet glasine koje su i te večeri kružile da je pevač na nekoj od „značajnijih“ pozicija u Apatinskoj pivari, služila su kao racionalizacija odgovora na pitanje „otkud oni ovde?“, iako se bend neko vrme vrteo na Jelen top 10 listi. Bend je svirao duže od Bjesova i provukao svoje popularnije pesme poput „Two is better than one“ i „Find Someone Else“. Publiku je obradovalo kada se pojavio Marinko na bini, i već pominjani „padobranac“, da kroz rokenrol protkaju i koju kafansku melodiju Tome Zdravkovića.

Posle klasičnog rokenrola, bilo je vreme da se pređe u malo alternativnije vode, bolje rečeno u obojeni deo programa. Kebra i postava sa dvojicom basista zvučali su malo čudnije no obično, što se i uklapa u muzički priču Obojenog programa. Energične „Najbolji prijatelj“, „Nebo“, „Štipaljka“, „Ona je tu“ i „Kad se neko nečem dobrom nada“ nisu ostavili publiku ravnodušnom.

Očigledno zvezde večeri, trenutno jedan od najpopularnijih domaćih bendova, Darkwood Dub imao je čast da zatvori ovo pivsko veče (barem „rogati“ deo, jer je „zeleni“ sa Timo Maasom tek počinjao u Tvrđavi). „Šećer“, „Elektro Pionir“, „Nešto sasvim izvesno“, „Sudar“, „Dorćolac“ i druge pesme našle su se na repertoaru. Publika je bila u transu uz melanholični „dub“ ambijent i asimetrične ritmove sjajnog Vasila Hadžimanova. Bend je čak jedini imao i bis, za koji su ostavili numeru „Zapremina tela“.

Centar južne pruge dobio je ulogu predzadnjeg grada u okviru dvomesečne Jelen Top 10 turneje. Na repertoaru su bili samo hitovi, iako je polovina pomenutih bendova završilo ili radi na novom albumu. Što se lokacije tiče, bilo je lepo ponovo prisustvovati koncertu u Banovini, prostoru koji se, bez nekog posebnog razloga, nekoliko godina uopšte nije koristio u ove svrhe, a koji poseduje jako kvalitetnu koncertnu istoriju. Svi bendovi su bili na visini zadatka, mada je većini ovo bio regularan play-off na praktično domaćem terenu. Nešto što je moglo da se uradi uz jako malo truda jeste to da se pozovu bar neki niški, lokalni demo bendovi. Nijedan neafirmisan sastav nije nastupio unutar ove mašinerije. Činjenica je da bez trenutno popularnog seta muzičara ne bi bilo ovoliko posetioca, ali to nije izgovor da se ne ubace tri, dva, makar i jedan bend kome treba da se pruži šansa, i medijska podrška koju je ova turneja imala. Organizacija je bila sasvim zadovoljavajuća, cene karata u skladu sa materijalnim stanjem naroda, ali pitanje je da li je cela ova parada dovela do nekog pomaka ili tapkamo u jednom te istom mestu kao i pre.

Foto: Marko Pekić