-

NaslovnaReportažeMoć nepredvidivog - There. u Kvaki 22

Moć nepredvidivog – There. u Kvaki 22

There. Kvaka 22 Beograd
foto: Nemanja Đorđević

Iako se izveštaj sa svirke u Nišu u okviru “The Last Chase” turneje našao na našem sajtu pre samo desetak dana, sasvim je jasno da There. potpuno zaslužuju da im svaki nastup bude pokriven. Ovom turnejom odlučili su da zaokruže priču vezanu za prvi album, a za beogradsku stanicu odabrana je Kvaka 22. Ovaj prostor je uvek dobar izbor jer publiku i bend poveže na neki poseban način, verovatno zbog činjenice da bina ne postoji i da su i jedni i drugi na istom nivou, praktično jedni među drugima. Imajući u vidu kakav je There. bend i kakvu muziku svira, ovo je bio idealan izbor.

There. Kvaka 22 BeogradDa, oni su bučan bend. Veoma. Ali ta post rock buka nije ona na koju vas je naviklo devedeset devet posto domaćih bendova. To nije ona buka koja koja vas pokreće na šutke i skakanje, to nije ona pozitivna i dobra buka, ovo je jedna hladna i jeziva buka koja vam se uvlači direktno u kosti. U početku ste potpuno prepušteni toj jezi, puštate da vas vozi dok se lagano njišete uz atmosferične uvode zatvorenih očiju. Kako pesma odmiče osećate kako se ta jeza skuplja, sve se sliva u stomak i grudni koš koji se polako stežu i sve se polako pretvara u neku vrstu besa. Prvim udarcima crash činele puštate sve to iz sebe, prepuštate se solaži i klavijaturi, dok u ritmu bas bubnja lomte vrat i da niste na javnom mestu, svesni ste da bi polomili prvo što bi našli pored sebe.

There. Kvaka 22 BeogradI tako iz pesme u pesmu. Svaka je priča za sebe, svaku doživite na poseban način i svaka se veoma uspešno igra sa vašim emocijama. I taman kada mislite da ste se ispraznili i da možete da obrišete neplanirani znoj u decembru sa čela, sve kreće iz početka. U većini slučajeva čak nećete dobiti ni tih dvadeset-trideset sekundi odmora između pesama, jer će preko razglasa nastaviti da vas gaze delay, reverb i svi ostali efekti kojima ovaj bend voli da se igra. There. su u isto vreme i predvidivi i nepredvidivi. Znate kuda vode njihove pesme, znate kako će se sve završiti, ali je put do te moćne i dominantne završnice uvek nepredvidiv. Nikad niste sigurni kada će neki sporiji deo biti presečen nekim oštrim rifom, ili kada će se sve naglo utišati i ostaviti samo klavijaturu ili bas pod reflektorom. I u tome leži lepota ovog benda.

There. Kvaka 22 BeogradI bilo da ste Pavle koji u sred pesme napusti svoje klavijature i nastavi da svira na klaviru Kvake 22, ili pred sam kraj koncerta sedne u publiku, zapali cigaretu i opčinjeno posmatra kako ostatak benda prazni svoje poslednje rezerve, bilo da ste Uroš koji juri trzalicu po podu, ili pobode gitaru u pod ili pojačalo, pa počne da svira palicom za bubnjeve, bilo da ste Marko i celu svirku ne skinete pogled sa svoje bas gitare, ili Luka koji dosta emotivno iznosi celu svirku, jedno je jasno. There. je jenda osoba pocepana na četiri ličnosti. I svaka od njih ponaosob i svaka od njh kao jedna živi ovaj bend, živi ove pesme. I tako iz svirke u svirku, iz pesme u pesmu, iz kruga u krug, iz početka u početak.

I publika to vidi i publika to voli. I jako je lep osećaj kada pokušate da budete deo toga iako ova četvorka možda deluje nedodirljivo čak iako je odmah ispred vas. Koliko je svirka trajala zaista je teško proceniti, jer je pojam vremena prestao da postoji u tih verovatno sat-dva, There. su nas prošetali kroz pesme sa prvog albuma “Chasing The Basics”, ali i pesme sa sledećeg izdanja, čiji je izlazak planiran na proleće sledeće godine i koji podjednako jedva čekamo da čujemo. Turneja se danas i sutra nastavlja u Mađarskoj, a vi pokušajte da ih uhvatite u subotu 14. decembra u Subotici (Club Mladost), ili dan kasnije u Novom Sadu (dom b-612).

GALERIJA FOTOGRAFIJA

There. Kvaka 22 Beograd