-

NaslovnaIzdvajamoMoć muzike - Zvuk Obojenog Programa u Domu kulture

Moć muzike – Zvuk Obojenog Programa u Domu kulture

Obojeni Program; foto: Biljana Cvetanovski

Novootvoreni novosadski Dom kulture sinoć je bio utočište ljubitelja kvalitetnog rokenrola. Naime, članovi benda Obojeni Program, obradovali su svoje sugrađane još jednim, malo je reći uspešnim koncertom, i samim tim učinili prošlu noć nezaboravnom. Ovaj bend, pionir alternativne scene, broji impozantne godine muzičkog stvaralaštva. Sledeće godine obeležiće 40 godina od svog osnivanja, i zato se njemu, i ne samo zato, ima na čemu zavideti. Obojeni Program nametnuo se i voli zbog svoje autentičnosti. Pravac je za sebe, nemoguće ga je upoređivati sa bilo kojim drugim bendom sa ovih prostora, i zato je i ovog puta posećenost u klubu bila zagarantovana.

Zbog velike gužve na samom ulazu, koncert je otpočeo nešto kasnije nego što je bilo zakazano. Pojavljivanje benda na bini dočekano je osmesima zadovoljstva, mahanjima i zvižducima od strane najvećih obožavatelja koji su uvek u prvom redu. Prve na set listi Obojenog Programa našle su se njihove najnovije pesme: “Umeš li da upravljaš sa vremenom” (za koju je u martu urađen i video spot) i “Ona samo pleše”. Može se slobodno reći da su one već na prvo slušanje našle put do srca slušalaca. Nakon njih usledili su jedan noviji i jedan stariji hit: “Vrlo jednostavno” i “Kako ja to ne primećujem”. Osvrt ka pesmama sa još starijih izdanja krenuo je sa pesmom “Kočnice”. Grupno pevanje bilo je neizostavno i ovog puta uz “Obećaj mi, molim te” i “Najbolji prijatelj”. Sjajan zvuk koji je dopirao sa bine, i ista takva atmosfera među publikom, nisu se nijednog trenutka menjali.

Publika je uz dugoočekivane hitove sa aktuelnog studijskog albuma “Samo da ti kažem postalo je sve nevidljivo” Svaka definicija gubitak je slobode”, oslobodila svoja tela i uz plesne pokrete pratila bend u potpunosti. Najviše oduševljenja donele su neke od najstarijih pesama Obojenog Programa: “Dejvi”, “Kad bi malo (sedam puta) mozak stao”, “U tvoj osmeh stane sve” i “Filadelfija”. Raspoloženost, kako samih članova benda, tako i publike, bila je očigledna. Oni su bili tu jedni zbog drugih. Obojeni Program je i ovog puta, kako bi se moderno reklo, objasnio. Oni su bend koji se treba slušati uživo. Jer, količina pozitivne energije koju poseduju i koju nesebično isporučuju svaki put na svojim koncertima, je neobjašnjiva. Njihova muzika ima moć. Na njoj joj može pozavideti svaki iskreni muzičar. U samu završnicu koncertne večeri bend je spojeno izveo svoje najveće hitove ABCD Avioni”Kad se neko nečem dobrom nada”, a svi, svi, svi su zajedno i ovaj put kao poslednju u nizu pevali Nebo, nebo plavo je”.  Kebra se potom zahvalio publici, ali definitivno još nije bilo vreme za pozdravljanje. Ni blizu. Bučni i zahtevni uzvici vratili su muzičare još dva puta na scenu.

Nikome se nije prekidala savršena atmosfera, i zato je prava pesma koju su Kebra i ekipa odsvirali prvu na bisu bila “Danas će se desiti nešto lepo”. Nakon nje usledila je “Da li smo naučili živeti u kapsuli”. Aplauzi i ovacije nisu prestajale. Tačno u ponoć bend se još jednom vratio publici, jer kako da ode a da ne odsvira u svom matičnom gradu Štipaljku, pesmu koja, za one koji ne znaju, važi za jednu od najnovosadskijih pesma svih vremena. Ona je tu” ostavljena je za kraj, a naš dragi novosadski Obojeni Program još jednom je pokazao svoju veličinu. Osvrnućemo se na nju i opisaćemo ga ovako: To je bend koji se sa toliko snage gleda, koji se sa toliko strasti voli… On donosi energiju čiste ljubavi, on svira beskompromisni rokenrol.

Kebra je nedavno izjavio da, iako nije preterano brojna, publika za rokenrol muziku u Srbiji ipak postoji i uvek će postojati. Složićete se kad kaže da je muzika jako bitna i dobro je dok ima ljudi koji to osećaju i prepoznaju. Da li si jedan od tih?