-

Moby poslao Amy na „rehab“

Amy Winehouse

Dugo očekivani i na sva zvona najavljivan koncert gospođice Amy Winehouse u Beogradu počeo je i završio vrlo neslavno. Slavna pevačica nije bila pri sebi tokom celog nastupa. Moby je očekivano napravio pravi šou ne dozvolivši da njegovi fanovi nezadovoljni napuste Kalemegdan.

Prostor donjeg grada kalemegdanske tvrđave je za trenutak zaličio na nekadašnji Beer Fest. Organizator se svojski trudio da veče zaliči na pravi festival, ali neubedljiva imena poput Zemlja Gruva, makedonskog Bei The Fish i hrvatskog Elementala su ipak ostala u drugom planu jer su njih 20.000 došli da slušaju i vide zvezde večeri. Organizacija celokupnog događaja je bila sasvim pristojna. Nekoliko video bimova, dobar razglas, perfektna rasveta, bina preko 50 metara…

MobyPosle svih predgrupa, poštujući satnicu na bini se pojavljuje Ejmin bend. Sa kratkim instrumentalom najavili su pevačicu koja je pri prvom pojavljivanju nervozno skinula baletanke i počela da se tetura na bini. Totalno nezainteresovana tokom celog koncerta uspela je da spoji 3 pesme i to da ih izrecituje. Muzičarima koji je prate na turneji je u početku po malo bilo neprijatno zbog njenog ponašanja, da bi se na kraju baš dosađivali. Trudili su se da muzikom razmrdaju masu, čak su neke pesme otpevali prateći vokali. Nemilosrdna publika je sve vreme skandirala „Mobi, Mobi!“…a poletela je i po koja plastična čaša ka bini. Ejmi se teturala i saplitala po bini, promašivala mikrofon, prekidala pevanje tokom pesama i pri tom nerazgovetno mrmljala i zaplitala jezikom prilikom obraćanja publici. Par pesama je odmarala na jednom od monitora, a na nekim pesmama je uopšte i nije bilo na bini. Hit „Back To black“ uspela je donekle da otpeva, iako joj je pred kraj ispao mikrofon, a „Vallery“ bi takođe završila katastrofalno da nije bilo podrške pratećih vokala. Koncert se završio nakon nešto više od sat vremena, pošto su na kraju muzičari sjajno izveli dve pesme bez Ejmi. Svi oni koji su došli da čuju samo Ejmi morali su da se naoružaju strpljenjem i znanjem da je pevačica imala gomilu ovakvih nastupa na prošloj tuirneji. Očigledan je i potez organizatora da pored nestašne Ejmi kao hedlajnera ubaci čuvenog Mobija. Magazin Forbs je preneo informaciju da je posle ovog debakla Winehousova otkazala deo evropske turneje, tačnije koncerte u Istanbulu i Atini.

Veče je od totalne propasti definitivno spasao Moby. Pojavivši se na bini nešto pre jedan sat iza ponoći, od samog početka uz pesmu „In My Heart“ zasipao je talasima pozitivne energije publiku koja mu je uzvraćala istom merom. Drugu pesmu počeo je izvođenjem refrena Ejmine pesme „Rehab“ u dens verziji, da bi dalje nastavio sa ređanjem nekih od najvećih hitova iz njegovog širokog repertoara. Dinamičan na bini, uz fenomenalne svetlosne efekte kakav mu i priliči, na smenu svirajući gitaru i perkusije – napravio je potpuni kontrast u odnosu na prethodni koncert. Uz njega su svirali bubnjar, basistkinja sa pet fluorescentno zelenih žica na basu, dve šarmantne kosooke dame na violini odnosno klavijaturama. Tokom koncerta više puta se zahvalio publici na odličnoj interakciji. Jednu od najlepših pesama „Porcelain“ posvetio je prelepoj večeri, da bi nakon toga publiku „Honey“, koju je najavio rečima „subota je veče, treba nam malo disko zvuka“.

Moby je izazvao fenomenalne reakcije publike, koja je igrala i skakala, nijednog momenta ne spuštajući atmosferu, tako da je zajedno sa svojom ekipom definitivno uspeo da ljudi zaborave prethodni fijasko, uživaju, dobro se zabave. Mobi je putem svog tviter naloga pokazao da mu se dopao Beograd i za hvalio se fanovima koji su ostali od 2:30, za njega netipično vreme završnice festivala. Muzičra je čak i tokom koncerta, posmatrajući nastup svoje britanske koleginice, slao tvitove poput „Sviram na festivalu u Srbiji sa Ejmi Vajnhaus. Ona je na bini i mumla…ah, zar neko ne može da interveniše? Srceparajuče je“ i „Ne poznajem Ejmi, ali se iskreno nadam da neko blizak njoj može da se umeša i pomogne pruži joj pomoć“.

Detalje sa nastupa Amy Winehouse i Moby-ja možete pogledati na klipovima na našem portalu: