-

NaslovnaReportažeMizarov mračni spektakl u Božidarcu

Mizarov mračni spektakl u Božidarcu

Mizar
Mizar; foto: Nemanja Đorđević

Svako ko se iole razume u dark scenu sa ovih prostora znao je da mora da se sinoć po kišnoj noći dovuče svoj kožni mantil i teške čizme u Božidarac. Beograd je sinoć ugostio makedonski sastav Mizar, dok su domaća podrška bili bendovi Fancy Frogs i Katabazija.

Katabazija
Katabazija

Veče otvaraju Fancy Frogs. Momci iz Pančeva nastupali su pred stidljivom publikom koja se nije usuđivala da priđe prvim redovima. Ali to je samo doprinelo snažnom mračnom utisku u toku njihovog nastupa. Okupani tamnim svetlima momci su protrčali kroz svoj decenijski rad, i svojim zvukom su odlično pripremili jezivu atmosferu koja je obećavala sjajno goth iskustvo stare škole, danas vrlo retko u Srbiji.

Na našu veliku radost imali smo priliku da čujemo i Katabaziju te večeri. Nastupi ovog avantgardnog sastava su poput kakvog rituala i prava poslastica za svakoga ko želi neobično iskustvo. Publika se tada osnažila te je prišla bini, a sala se već gotovo potpuno popunila. Vokal Ljubiša Jovanović izašao je u crnoj odori čiju je kapuljaču navukao preko glave i jedno mistično putovanje je moglo da počne. Svirajući svoj album “Prvi silazak”, Katabazija nas je naterala na samorefleksiju, da potonemo u najdublje delove nas samih. A posle pesme “Maldororovo pevanje”, koju su ostavili za sam kraj njihovog nastupa, izronili smo, ponovo rođeni.

Mizar
Mizar

Pomalo smo bili zabrinuti zbog nastupa Mizara. Njihovo “Peto otkrovenje” donelo je sa sobom i novi koncept, ženski vokal kao podrška muškom i odsustvo klavijature, te nismo tačno bili sigurni šta možemo da očekujemo. Ali kako smo čuli sempl početka pesme “Amfilohij”, prestali smo da ulazimo u analizu situacije i uzbuđenje nas je preplavilo. Nakon “Amfilohij”, čuli su se taktovi jedne od najboljih Mizarovih pesama– “Gradot e nem”, i tek se na sredini postalo očigledno da muški vokal peva za oktavu niže nego što bi trebalo, što je pomalo kvarilo celokupni utisak. U pesmama poput “Doždot” ili “Magla”, razočaravajuće, izostajali su visoki ton ili vrisak. Ređale su se pesme “Konstantinopol”, “Nok nad Jugoslavija”, “Devojka od bronza” i “Svjat Dreams”. U poslednjoj pesmi te večeri, “Počesna strelba”, mogli smo u potpunosti da čujemo glasovne sposobnosti pevačice Viktorije Ivanovske, koja je maestralno otpevala deonice na engleskom. Od boje njenog glasa koji je i nežan i snažan u isto vreme podilazi jeza i pravi je adut Mizarovog “petog otkrovenja”. Bend se vratio na binu za bis, ponovivši “Počesnu strelbu”, što je bio poprilično čudan izbor jer su je izveli bukvalno malopre, i poklonivši se oprostili se od publike koja ih je ispratila gromoglasnim aplauzom.

Magično veče koje su nam priredili sjajni bendovi i koncertna agencija Resetor ostaće nam u dugom sećanju. Publika je pokazala veliko interesovanje za ovaj događaj, tako da ostaje nada da ćemo češće imati koncerte ovog žanra ne samo u Beogradu, već i u celoj Srbiji.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Mizar
Viktorija Ivanovska (Mizar)

Mizar