-

Mizar i Laibach u Skoplju: etno-darkerski misticizam

laibach
Foto: Arhiva (Nemanja Đorđević)

Prošlo je vise od šest meseci kada sam poslednji put slušao makedonski Mizar i slovenački Laibach. Da je ovo stvarno dobar spoj bendova lepo se videlo na IQ festivalu u Beogradu gde su između ostalih i oni nastupali pred velikim Marilyn Mansonom. Verovatno je i tad došlo do saradnje ova dva benda.

Povod samog koncerta hladne novembarske noći bio je punih trideset godina postojanja najstarijeg dark wave sastava Mizar. Koncert je bio održan u Skopskom sajmu, veoma finom i komotnom prostoru za koncerte. Isti taj fin prostor pati od standardnih problema, tj. neakustične sale, ali uprkos time zvuk oba benda je bio u granicama normale.

Bez puno kašnjenja, nešto posle 21.30h hor Harmosini i bend Mizar se polako penju na binu i započinju koncert. U uvodnom delu koncerta „Arhangel“ biva posebno ispraćen ovacijama. Novi album naravno dominira na repertoaru, a pubika ga je već zavolela pevajući bukvalno sve pesme koji su izvodili. Duh i tradicija Mizara je novim albumom „Belo More“ konačno isplivala na površinu. Bend je, hteo to ili ne, njime suptilno promovisao Makedoniju kao kulturnu zemlju, bogate istorije i nacionalnog nasleđa. Hor Harmosini savršeno i ubedljivo zvuče. Zbog njihovog brojnosti, a i veličine bine samo tri glavna vokala su zauzela centralno mesto. Ostali su morali da se podele levo i desno od bubnjara i na veliku štetu ostanu ceo nastup u mraku. Rasveta je stvarno mogla biti moćnija, jer je u tom pogledu kaskala za koncertom. Mizar stvarno zaslužuje odličan vizuelni događaj. Crveno svetlo je dominiralo i pomalo umaralo posmatrača. Posle nešto više od četrdesetak minuta bend se poklanja publici i završava nastup. Iskreno, falile su mi bar jos 2 pesme da zaokruže celinu, ovako mi deluje kao da su naglo presekli jer je time nastup više ličio na samu predgrupu Laibacha, negoli na slavljenički.

Sa pauzom od pola sata kreće pravi praznik za oči i uši. Slovenci znaju kako se to radi, pa su na dva velika video bima ređali scene koje najbolje opisuju njihove pesme. Laibach je publika u početku teško prihvatila. Prvi redovi su naravno bili najvatreniji, dok ih je ostatak sale uglavnom zbunjeno posmatrao. Publiku su inače činili od 7 do 77. Pored lepo uniformisanih mračnih klinceza sve do starijih darkera. Lepo je videti i kompletne porodice na ovakvim dešavanjima. Tek nakon emotivne obrade Beatlesa „Across the Universe“ i kasnije i čuvene „The Final Countdown“ cela sala je nagradila bend jakim aplauzom. Kombinujući ranije radove sa numerama sa albuma „Volk„, Laibach pokazuju zašto su glavni uzori komercijalnom Rammsteinu i gomili drugih industrial imena. Otrovni i oštri bitovi, provokativni video sadržaj u pozadini, kao i zastrašujući vokal dominirali su do samog kraja večeri.

Napomenuću i to da je merch bio poprilično bogat. Bilo je svega, od bedževa, prišivača, diskova (novih ali i starijih albuma oba benda), majci koje su bile u znaku večeri i proslave tridesetogodišnjeg staža benda Mizar. Slavljenici su na kraju lepo dočekali goste koji su svoju turneju „We Come In Peace“ lepo prezentovali našim komšijama, tako da verujem da će ceo ovaj hepening fanovima ostati u sećanju.