-

NaslovnaReportažeMini teatar proslavio rođendan uz osječke bendove

Mini teatar proslavio rođendan uz osječke bendove

Dajana Lerić

Funkcija: Šef dopisništva za Hrvatsku

Sebe vidi kao: Strastvenu obožavateljicu glazbe, književnosti i filma s istančanim ukusom za pivo.

Moto: Živi kao da ćeš sutra umrijeti, uči kao da ćeš vječno živjeti.

03
Foto: David Makević

Osječki klub Mini Teatar ovih dana slavi svoj četvrti rođendan pa su svojim posjetiteljima priredili pravu poslasticu – tri dana svirki!

Četvrtak (25. ožujka) bio je rezerviran za osječke bendove. Bio je to pun pogodak, jer zašto dovoditi neka velika, strana imena kada i Osijek ima itekako bogatu i kvalitetnu rock scenu.

Večer je započela svirkom Mini Teatar Session Banda, u čijem su sastavu već iskusni glazbenici koji po Osijeku sviraju već skoro 40 godina. Bila je to svirka za one koji uživaju u zvucima starog rocka, a za kraj su ostavili obradu „Highway to Hell“. U izvedbi te pjesme pomogla su im dvojica momaka koji inače nisu u bendu – jedan na gitari, a drugi kao vokal.

Nakon njih na scenu dolazi već poznati osječki bend Wasted Generation. Započeli su svirku autorskom pjesmom „F.J.B.“. Od autorskih stvari svirali su još i „Dangerous Life“, „My Turn“ i prelijepu baladu „Like a Dog’s Cry“. Neki od bendova su uz autorske pjesme svirali i obrade pa su tako Wastedi zasvirali „Mr. Brownstone“ G’N’R-a i „Would“ Alice In Chainsa. Bend je bio vrlo samouvjeren, imao vrlo energičan nastup, posebno je basist bio u elementu, a i vokal i gitarist ostvarivali su odličan kontakt s publikom. Kad smo već kod publike, kako su se smjenjivali bendovi na pozornici, tako se smjenjivala i publika u prvim redovima pa je tako zapravo svaki od bendova svirao ispred svojih najvećih fanova!

Prvi osječki ska bend S-Kapada rasplesao je publiku već prvom pjesmom „Cabaret“ i to tako da se plesalo i skakalo do iznemoglosti. Ostavili su dobar dojam i vrlo zanimljivim stajlingom – svi su bili u trapericama, bijelim košuljama i imali su lude kravate! Oni su i jedan od bendova koji su svirali samo autorske pjesme, a odličan dojam na publiku ostavili su pjesmama „Balkanizejšn“ i „Nisam ja gej“.

Zvuk benda Round About proteže se od grungea do indie rock pa su u tom smjeru išle i njihove autorske pjesme. U jednom trenutku pjevač se začudio što još nitko iz publike nije tražio da sviraju Majke. Onda je netko doviknuo: „Sviraj Majke!“, a odgovor je bio – „Grešnik“. Budući da i inače u repertoaru imaju obrade Majki, svirali su i njihovu pjesmu „Budi ponosan“, no publiku je najviše „zapalila“ obrada „Dance with Somebody“ benda Mando Diao.

Publika je uživala i uz alternativni rock benda Apel – Fenomen, uz njihove odlične autorske pjesme i upečatljive tekstove. Započeli su pjesmom „Crno bijelo u boji“, a odlične su bile i „Potraži me gdje umiru djeca“, „Odisej“ i „Prazan grad“. Mogu slobodno reći da je to bend koji se može mjeriti s velikim imenima te vrste glazbe u Hrvatskoj, ali i šire, jer je sastavljen od odličnih glazbenika i pjesme vrlo lako ulaze u uho. To je svakako osjetila i publika koja je uživala u svih njihovih 7 autorskih pjesama.

Bend Last Control imao je tu nesreću da nastupa zadnji, što je bilo jako nezahvalno, jer se publika već razbježala i čulo ih je dosta malo ljudi. Pjevač je odmah na početku rekao da se svi povuku naprijed da izgleda kao da ima puno publike i do kraja svirke je stvarno izgledalo kao da ima puno ljudi jer su se u žaru plesa svi razbacali. Iako dosta mladi, vrlo su uspješno animirali i zabavili publiku uz tri autorske pjesme („Mute Blues“, „Lady on Remote“ i „Grad frajera“) i pet obrada, od kojih je najupečatljivija bila „Kreni prema meni“ od Partibrejkersa.

Sve u svemu, vrlo zanimljiva večer s vrlo raznolikim zvukovima. Osijek je još jednom dokazao da ima vrlo dobre bendove, samo im treba dati priliku da se afirmiraju! A i klub Mini Teatar može biti zadovoljan jer je ova proslava rođendana bila za pamćenje!

Save