-

NaslovnaReportažeMini festival alternativne muzike u Novom Sadu

Mini festival alternativne muzike u Novom Sadu

putrid_bloodNovosadski klub Quarter je u petak ugostio pet bendova i brojnu publiku koja je svojim prisustvom došla da pruži podršku grupama Wolfram (NS), Putrid Blood (Šid), dreDDup (NS), Tanker (Banjalika) i Concrete Sun (NS).

Prvi utisak je prijatan – prostor kluba je, i pored hladnog vremena, bio ispunjen sa dosta posetilaca, što u prevodu znači da je svaki bend imao dovoljno publike koja je pratila nastupe. Ovo možda nekima ne znači puno, ali je na svirkama iritantno videti da bend na bini sagoreva od truda kako bi u najboljem svetlu prezentovao svoju muziku, a da ispred njih stoje obezbeđenje i šačica posetilaca. Ukratno – veliki plus za publiku koja je ispoštovala izvođače na ovom alternativnom festivalu.

Svirka uredno počinje u 21:30, kao što je programom najavljeno, i prvi nastupaju Wolfram, koji su u pola sata svirke prezentovali svoje autorske numere u nešto izmenjenom sastavu. Posetioci koji su stigli na vreme i čuli šta ovaj bend ima da ponudi se slažu oko jedne stvari: da je ovo kvalitetan novi bend sa velikim potencijalom, kao i da predstavljaju osveženje novosadske muzičke scene. Preovladavaju instrumentalne numere i numere koje su s vremena na vreme prošarane interesantnim vokalnim deonicama. Na kraju svog nastupa Wolfram se zahvaljuje na podršci i počinje sa deljnjem majica publici.

Nakon Wolframa, kao drugi bend ovog alternativnog festivala, binu preuzima Putrid Blood, bend iz Šida koji ima određenu bazu fanova i u Novom Sadu. Reči kojima bi se mogao opisati njihov nastup jesu brzo i precizno. Izuzetno brze numere odsvirane sa velikom preciznošću koje ne dozvoljavaju njihovim fanovima da dođu do predaha, koje su praćene vokalima dvojice frontmena od kojih vas ni plugin-ovi za redukciju buke neće spasiti, u najboljem mogućem smislu. Neke od numera koje je ovaj bend izveo jesu „For God’s sake“, „Arrival“, „Fire at will“ i „Anthem“.

Prostor kluba Quarter je sve puniji i treći bend na redu jeste dreDDup, za koje je ova godina bila izuzetno produktivna kada su u pitanju svirke i nastupi po klubovima i većim festivalima (Warriors Dance festival, IQ festival, Exit, itd). Nastup kreće, svetla su ugašena i članove benda počinju da osvetljavaju neonske lampe i po koji stroboskop. Od samog starta, nakon introa, kreće se sa bacanjem, skakanjem i valjanjem po bini i pevanjem kao da vam glasne žice sutra neće biti potrebne. Gitara je uživo izraženija nego na studijskim snimcima, a bas tečno prati precizne bubnjarske udarce. Neke od numera koje su posetioci mogli čuti jesu „Mr Fooz”, „Angel for the masses”, „Machine”, „Not from here“ i „First blood“.

Nakon dreDDup-a na bini se pojavljuje bend Tanker, gosti iz Banjaluke. Posetioci su mogli da uživaju u numerama obojenim grlenim vokalom i „catchy“ melodijama koje prate interesantni ritmovi. Svoje fanove počastili su sviranjem starijih numera, ali su posetioci imali prilike da čuju i neke numere koje će se naći na najavljenom novom albumu koji se trenutno snima pod radnim nazivom “Shores of the weeping willow”. Nakon Novog Sada Tanker produžava sa svirkama u Srbiji, jer bend večeras (17.11.2012.) nastupa u Kikindi sa bendom Downstroy. Na svirci su se mogle čuti pesme „Pain“, „Next“, „Sorrow“, „Skin“ i „Second“.

Na samom kraju alternativnog festivala na binu izlaze Concrete Sun, na ozvučenja dodaju još koju zastavu i svirka može da krene. Prvi redovi se pune dok kroz klub odzvanja karakteristično „južnjačko“ pevanje frontmena ovog benda. Scenski nastup, koji prati prodornu muziku, stalno obogaćuju interakcijom sa publikom i kretanjem po bini. Neke od numera koje su fanovi mogli čuti bile su „Last Man Under The Sun“, „D.A.N.U.B.E.“, „Two brothers from a different mothers“, „God Forsaken Prostitute“. Na samom kraju svog nastupa, a samim tim i na kraju festivala, bend izvodi obrade nekih poznatih numera i zahvaljujući ispraća posetioce.

Zaključak je da je ovaj festival, a i svaki bend pojedinačno, bio (neočekivano) dobro ispraćen od strane publike, da je organizacija bila adekvata (nije bilo kašnjenja), i da su ovih pet bendova pružili posetiocima kvalitetne nastupe i veče zatrpano brdom dobre energije.