-

NaslovnaReportažeMiner invazija u Novom Sadu (I veče)

Miner invazija u Novom Sadu (I veče)

dreddup_06
dreddup; Foto: Tamara Milenković

Izdavačka kuća Miner Records poštovaocima alternativnijeg i tvrđeg zvuka omogućila je da uživaju na dvodnevnom festivalu u muzici bendova čija izdanja objavljuju. Festival se održava u novosadskom klubu „Quarter“, koji nastoji da postane najeminentniji koncertni prostor u Novom Sadu, pogotovo kad je (najgrublje rečeno) rokenrol u pitanju.

black_crow_empire_02
Black Crown Empire

Kragujevčani Black Crown Empire otvorili su festival oko pola 9 uveče, nažalost pred malobrojnom publikom, jer je po ustaljenom običaju jedan deo fanova dovršavao pića ispred kluba, dok su se drugi još uvek „zagrevali“ za ostale bendove po lokalnim parkovima. Šteta, jer je bend snažnim thrash deonicama i tvrdim rifovima zapalio malobrojne prisutne i zaslužio bolju posećenost.

Beogradski Infest uspeo je da prizove brojniji deo posetilaca koji su se nalazili ispred kluba, uključujući i sabraću koji su iz Beograda došli da ih bodre u pohodima na Panonsku niziju. Bučne gitare, kec ritam, konstantno mrcvarenje po svemu pravoslavnom i pokrštenom, pucanje žice na gitari i nezaobilazno „slava braćo i sestre“ obeležili su krajnje živ i agresivan nastup death metalaca.

in_from_the_cold_01
In From The Cold

Nakon njih, na binu izlaze Beograđani In From The Cold, koji su odlučili da spuste tempo oko osam puta u odnosu na svoje sugrađane, i uz mirise aromatičnih štapića na bini demonstriraju snagu svojih melodija. Spori, ali masni rifovi i ritmovi sa povremenim bržim deonicama uspeli su da oduševe ljubitelje stare škole doom-a, a bogami i ostatak prisutnih. Retko ko može da odoli šarmu gitariste/vokala koji je, uprkos atmosferi pesama, konstantno nasmejano nazdravljao sa publikom nakon pesama.

Novosađani Dreddup pristupili su svom nastupu na način koji se može nadovezati na prethodno pomenutu najezdu Varvara. Ako neko nije do kraja jasno video – da, nastupali su uz pomoć rekvizita u vidu svinjskih i jagnjećih pečenih glava iz kojih izbijaju laserski zraci. Oni su, u inače metalurgijski nastrojeno veče, uneli svojstvenu dozu tvrde elektronike koju nazivaju massacre industrial, a koji se ukratko svodi na kombinaciju plesnih ritmova, zaraznih synth melodija sa tvrdim gitarama, jakim basom, sve to pojačano do te mere da su i ljubitelji benda sa uživanjem slušali koncert – zapušenih ušiju, kako ne bi ogluveli.

Potom se na binu, pred ispunjenim klubom, penju Šiđani Putrid Blood, hard core thrash metalci koji su već izgradili glas jednog od najiskrenijih i najčvršćih sastava ovih prostora. Publika je šutkama i ovacijama pozdravila kako bend, tako i odsutnog člana Stevana, kojeg je trenutna bolest sprečila da kao drugi vokal oteža binu za značajnu količinu energije. Ipak, njegovo odsustvo više je ostavilo rupu u srcima prisutnih, jer se čitav bend potrudio da se u muzici nikakav izostanak ne oseti.

the_stone_02
The Stone

Nakon veće pauze sa koncertom kreću The Stone, kultni black metalci iz Beograda. Ultra brzi ritmovi, režeći vokal i nezaobilazna razmazana šminka okarakterisali su nastup ovih propovednika mržnje, premda vredi napomenuti da je pevač jedini nosio čarapu preko glave. Namrštena lica i oštar stav su snažno sekli kroz oblake dima sa bine – sve do prvih redova koje su ispunili poštovaoci ovog zvuka.

Duboko u noć, sad već u pola 4 izjutra, veče zatvaraju stari thrasheri Annathema, premda u manje više podmlađenom izdanju. Svi koji nisu otišli na sendvič ili završili polu-trezni u gradu nakon nastupa ostalih bendova imali su prilike da uživaju u maestralnoj završnici prve večeri ovog intenzivnog festivala.

Za one kojima je tekst bio predug za čitanje – prve festivalske večeri nastupali su:

 • Black Crown Empire – Nu Metal (Kragujevac)
 • Infest – Death Metal (Beograd)
 • In From The Cold – Doom/ Sludge (Beograd)
 • Dreddup – Industrial (Novi Sad)
 • Putrid Blood – Hard Core (Šid)
 • The Stone – Black Metal (Beograd)
 • Annathema – Trash Metal (Ex-Yu)

Dok su bendovi koji nastupaju drugog dana festivala sledeći:

 • Marica – Death / Thrash (Niš)
 • Downstroy – Hard Core / Groove (Kikinda)
 • Trigger – Heavy Metal (Beograd)
 • Concrete Sun – Southern / Stoner (Novi Sad)
 • Alogija – Heavy Metal (Smederevo)
 • Despot – Heavy Metal (Beograd / Smederevo / Niš )
 • Kymera – Death Metal (Osijek, Cro)

Cena ulaznice  za drugi dan festivala je 500 dinara, a nastupi kreću od 20:30.

Jedina zamerka koja se može uputiti jeste odsustvo tonskih proba pa su bendovi na prvih par pesama svog nastupa zvučali manje reprezentativno od onoga što zaista mogu da pruže. U svakom slučaju, ovo je kvalitetno muzičko dešavanje koje vredi propratiti i prisustvom podržati bendove koji nastupaju pod zastavom Miner Recordsa.