-

Miks Kultur Shocka u Mikseru

Kultur Shock / foto: Nemanja Đorđević
Kultur Shock / foto: Nemanja Đorđević

Preksinoć je u prostoru Mikser House-a, u okviru svoje velike evropske turneje, koncert održao Kultur Shock.

Priliku da zagreju publiku pre nastupa dobio je Sarajevski trio Bezbeli Apstraklije. Kako je već naš novinar u intevjuu sa bubnjarem benda opisao: „ovaj sastav ima artistički senzibilitet koji ne treba zaobići, već da dublje analizirati i naučiti koliko je moguće“. A to su pokazali i ne baš tako brojnoj publici na početku večeri. Izvodili su pesme sa svog debi albuma ‘Kad je bal nek’ je kanibal, koje će svoj put tek pronaći.

Kultur ShockNešto više od sat vremena pre ponoći na scenu stupaju, uvek dragi, gosti Srbije. Koncertna turneja je posvećena promociji novog albuma, devetog po redu, simbolično nazvanog – „IX„, ali su se, sasvim opravdano, očekivale pesme i sa prethodnih osam albuma. Tri stotine ljudi se nije štedelo od prvih taktova velikog hita „Tamni vilajet„. Publika se nije štedela od samog starta koncerta. Nastavilo se žestoko uz neke stare i neke buduće hitove.

House of labor„, „Tutti frutti„, „Istanbul„, „Nadjia„, „Sarajevo„, „Umoran sam od života„.. Činilo se da publika svaku od pesama peva zajedno sa bendom. Uzavrela atmosfera, stalne šutke, i energije među ljudima isto koliko je ima i na bini. A šta i očekivati od benda čiju muziku nazivaju mešavinom roka, panka, metala, romske i balkanske muzike?

Kultur ShockNa jednom mestu se spojio senzibilitet članova poreklom iz Sarajeva, Sofije, Arizone, Nju Jorka, Vašingtona, Sijetla i Džakarte. A u pesmama engleski, francuski, španski, srpski i romski. Miks koji se čini nemogućim je Mikser House doveo do usijanja. Novi album na kome su sarađivali sa Kristom Novoselićem (Nirvana) i producentom Džekom Endinom (Nirvana, Soundgarden…), je naišao na jako dobar prijem. Iako je izašao pre samo par meseci, raspevana publika je znala tekstove skoro svih pesama. Od „Home„, preko „Bogu dušu„, do „S one strane Pive„.

Ovakav koncert, naravno, nije mogao proći bez dva bisa. Nezaobilazni „Zumbul„, „Hashishi“ i „Da Ye„, su savršeno uobličili sliku. Pevač Đino nam je za leto najavio još jednu turneju i zahvalio se publici zbog koje, kako je rekao, oni i postoje 19 godina. Uz poruku da ovo jeste njegova kuća, ostaje nam da ih ponovo dočekamo raširenih ruku.

Pogledajte video od sinoć i ne propustite sledeću turneju.

Kultur Shock