-

Mick Harvey, J.P. Shilo i ekipa u Beogradu; Ozbiljni muzičari koji se dobro zezaju

Mick Harvey Trio JP Shilo Stevey Shelley Glenn Lewis KC Grad Beograd
foto: Nemanja Đorđević

Za neke od njih možda niste ni čuli ranije, dok su vam drugi dobro poznati. Međutim, ako ste sinoć prisustvovali njihovom nastupu u Kulturnom centru Grad, teško da vas je iko ostavio ravnodušnim, bez obzira na to kojoj od ove dve grupe pripadao.

Pola sata nakon predviđenog vremena na scenu je izašao J.P. Shilo sa gitarom kako bi publici predstavio svoj poslednji solo album „Invisible You„. Zajedno sa njim, kao pratnja, izašli su i njegova supruga Lyndelle Spruyt koja je pevala prateće vokale, Glenn Lewis na basu, Stevey Shelley iz Sonic Youtha na bubnjevima i zvezda večeri, Mick Harvey, na klavijaturama. J.P. je verovatno za mnoge bio jedan od onih koji su pripadali prvoj grupi, ali čim je zasvirao prvu pesmu, većina je zasigurno bila zahvalna na tako dragocenom otkriću. Nastup je započeo naslovnom numerom, emotivnom, nežnom baladom. Međutim, tokom svog nastupa publici je jasno dao do znanja da pisanje balada nije njegova jedina specijalnost. Naprotiv, on je savršeno sposoban i da napravi buku koja tera slušaoce da potpuno odlepe mlateći glavama. Nežno ili bučno – i jedno i drugo mu odlično stoji.

Mick Harvey Trio JP Shilo Stevey Shelley Glenn Lewis KC Grad BeogradIako je tokom Shilovog nastupa Mick svirao klavijature u uglu scene, koje su inače bile pokvarene pa su se svi članovi benda koji su ih svirali to veče mučili sa njima, pažnja je ipak bila usmerena ka njemu. Razlog tome je verovatno njegov smisao za humor i komunikacija sa publikom. Dok je Shilo na početku izgledao pomalo stidiljivo, Harvey je nonšalantno pričao sa slušaocima, odmah na početku im pokazavši da pomalo zna srpski jezik, rekavši kako će sa Shilovog albuma svirati „9-10 pesmi“.

Mick Harvey Trio JP Shilo Stevey Shelley Glenn Lewis KC Grad BeogradNakon sat vremena Shilovog nastupa i 15 minuta pauze, bend se vratio na scenu, samo što su ovaj put svirali pesme sa Mickovog albuma. Mick je sada svirao akustičnu gitaru, a polomljene klavijature su naizmenično svirali Glenn i J.P. Svoj nastup Harvey je otvorio pesmom „October Boy„. Ova pesma posvećena je Rowlandu S Howardu, muzičaru koji je sa Mickom, Nickom Caveom i Tracy Pewom svirao u bendu The Boys Next Door koji je kasnije promenio ime u The Birthday Party, a pored toga je poznat i po svom solo radu. Rowland, veoma voljen od strane The Birthday Party obožavalaca, preminuo je 2009. godine, pa je činjenica da je Mick otvorio nastup baš ovom pesmom bila od velike emotivne važnosti za njih.

Kada biste videli Harveya na nekoj fotografiji a da ne znate ništa o njemu, vrlo je verovatno da biste pomislili da je on neki namrgođeni džangrizavac zbog obrva koje čine da izgleda pomalo namršteno. Međutim, pogrešili biste. Mick je veoma zabavan džentlmen. Zalizane kose, elegantno obučen, a opet tako prizeman, on zrači posebnom energijom koja utiče kako na publiku, tako i na članove benda koji iako ozbiljno dobro sviraju, čini se da se dobro zezaju na bini, kako međusobno tako i sa publikom.

Mick Harvey Trio JP Shilo Stevey Shelley Glenn Lewis KC Grad BeogradMickov humor je ono što je, pored odlične muzike, verovatno posebno držalo pažnju publike. Čak nije ni stvar u tome šta on govori, već u načinu na koji govori, te je jako teško dočarati njegove priče sa koncerta tako da i nekome ko nije bio prisutan budu smešne. Posebno je bilo zanimljivo kada je pričao o svom prvom boravku u Beogradu 1984. godine. Kako kaže, tada niko nije govorio engleski, pa je morao da nauči da kaže ponešto na srpskom, kao recimo „govorite li nemački?“ ili „imate li kafa sa mlekom?“, na šta je odgovor uvek bio ne. Beograd se, kaže, od tada dosta promenio, ali mu se još uvek dopada i uvek se raduje da ga poseti.

Mick Harvey Trio JP Shilo Stevey Shelley Glenn Lewis KC Grad BeogradPesma koju su najavili kao poslednju bila je „Glorious„, koju je napisala PJ Harvey (u čijem bendu Mick svira), ali je ona nikad nije objavila. Ipak, publika ih je zvala nazad na scenu pa su se vratili da odsviraju još dve pesme. Tokom prve pojedini članovi publike su vodili prilično glasne razgovore, pa je Mick morao da ih pita jesu li završili sa pričom. Onda je sledeću najavio kao pesmu tokom koje neće moći da pričaju. To je bila „Out of Time Man“ za vreme koje je publika zaista bila tiha.

Beogradska publika je sinoć imala priliku da prisustvuje nečem zaista posebnom. Grupa sjajnih muzičara pokazala nam je kako radeći ono što voli može i sebi i drugima ulepšati veče. Mnogi su ostali kako bi kupili albume i popričali sa muzičarima, a onda se vidno zadovoljni vraćali kućama. Mora da je zaista divan osećaj stvoriti tako toplu atmosferu i deliti pozitivnu energiju kako sa prijateljima, tako i sa potpunim neznancima.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Mick Harvey Trio JP Shilo Stevey Shelley Glenn Lewis KC Grad Beograd