-

Metaldays ’14 – Dan treći: Main stage artiljerija

amorphis2
Amorphis

Treći dan Metaldaysa konačno je doneo lepo vreme i nešto predaha od prethodnog black/death metal dana. Uopšteno gledano, bila je nešto mirnija atmosfera i bendovi sa mnogo više folklornog tretmana su pronašli mesta među širom publikom.

Artilery
Artilery

Posetioci su mogli da se spuste do plaža i malo više uživaju u toplijem ambijentu, kao i da slušaju Lamb of God, odnosno Faith No More sa razglasa, sve to dok se polako pripremao second stage za prve nastupe. A prve nastupe su imali bendovi As It Comes i Helslave koji su prikazali još jednu neiscrpnu dozu death/black metal zvuka koji je, iskreno rečeno, bio zamoran. Momci su pokazali generalno odličnu energiju, treba pomenuti da su neki momenti bili vrlo duhoviti s obzirom da se deo publike tek vratio sa plaže pa su zabacivali kose i sušili ih headbangovanjem dok je bend „pržio“ od 14 časova.

U međuvremenu, fokus publike je bio na main stageu. Prvi bend je bio interesantan rock sastav Space Unicorn on Fire. Neka vrsta ambijentalnog power rock zvuka, sa neobičnim harmonijama, ali pevljivim pop refrenima. Pevač „Tavta“ je uz svoj glas u visokim registrima zabavljao publiku, a treba pomenuti i interesantne kostime, ponajviše kod klavijaturiste Matjaža Ličara, koji je bio odeven u uniformu nalik na lik Nea Cortexa iz video igre Crash Bandicoot. Vrlo zabavan i energičan sastav koji je oživeo publiku za početak.

Salatio Mortis
Salatio Mortis

Nakon njih, rock zvuk je nastavljen sa Valient Thorrom iz Severne Karoline, S.A.D. Članovi benda su zavijeni u duge kose i brade, ali je njihov zvuk i dalje povezan sa hard rock zvukom i svemirskom tematikom. Posebno je interesatno bilo videti pevača Valienta Himselfa u karakterističnim crvenim čizmama dok se energično kretao sa deonicama u visokom registru i hrapave boje glasa. U suštini, ako volite „prljaviji“ rock ‘n’ roll, namenjen entuzijastičnoj histeriji i „gubljenju“, bend je za vas. Odabrani su svojevremeno kao podrška za Motorhead tokom turneje tako da i to nešto govori njima u prilog.

Deadend in Venice
Deadend in Venice

Artillery iz Nemačke je prebacio priču na metal područje. Bend je zapravo stariji nego što se mislilio, s obzirom da postoje još iz osamdesetih godina prošlog veka tako da gitaristi nose i po koju sedu. Svoj brend thrash/speed metala je podigao publiku na noge, dok je mladi vokal Michael Bastholm Dahl svojim poweraškim vokalom pokazao da nije slučajno Skandinavija iznedrila neke od najvećih power metal sastava.

Saltatio Mortis je bio još jedna pozitivna atrakcija sa svojim snažnim folklornim elementima i upotrebom gajdi, kao i vergla (pored klasičnog rok sastava). Vrlo pevljive pesme sa jakim refrenima i snažnim bordunskim zvukom koji ih prati. Pored zvuka, vizuelno su „šarenoliki“ sa crvenim kosama i uniformama koje bi se mogle opisati kao arhaičan stil germanskih predela iz XIX veka. Ovaj sastav je pošteno prodrmao publiku i naterao na glasno pevanje. Bend je među glavnim atrakcijama festivala i svakako su ostavili značajan utisak na sveprisutne.

Amorphis
Amorphis

Uskoro se pojavio Amorphis i preplavio publiku sa svojom kombinacijom folklornog zvuka, death growlova i melodičnih refrena. Ono što se desilo u Beogradu i Zagrebu pre ne tako mnogo vremena uspešno je opravdano i na slovenskoj teritoriji. Publika je fantastično prihvatila bend, i među raznolikom listom pesama se izdvojio čuveni hit „The Smoke„. Treba pohvaliti i zvuk koji je na ovom festivalu vrlo čist i jasan među gotovo svim izvođačima tako da su melodične strane benda u potpunosti došle do izražaja dok su ih obavijale plavičaste nijanse brojnih svetala.

Zatvaranje večeri na main stageu je trebalo da se desi od strane danskog Volbeata. I počelo je dobro, sa sve uvodnim introom gde je korišćena pesma od Motorheada, „Born to Raise Hell„. Nedugo potom se pojavio bend na bini i uspešno izveo nekoliko pesama. A onda, veliki, neočekivani peh – frontmenu Michaelu Poulsenu je „pukao“ glas nakon svega par pesama i bend je morao da okonča nastup.

Volbeat7Headlineri second stagea trećeg dana, Possessed, su neobična atrakcija. U pitanju je legendarni thrash/death metal bend koji je poslednji album snimio davne 1986. godine! Pored toga, pevač i frontmen Jeff Becerra je neočekivana pojava, kao vokal koji je usled davnih nesrećnih okolnosti izvodio svoj set u kolicima (izvinjenje za ljubitelje sastava, autor nije bio dovoljno upoznat sa bendom i istorijatom). Ništa manje agresivno u odnosu na prethodne dve večeri, Possessed je „tukao“ binu iz sve snage dok su Becerrini vokali „prodirali“ do čitavog kampa. Dakle, bend je izvodio pesme sa svoja dva albuma iz ’85. i ’86. godine („Seven Churches“ i „Beyond the Gates„) i sve te neobičnosti se nisu dale primetiti u samom nastupu. Possessed se često smatra prvim death metal bendom, tako da tu još uvek nije moguće govoriti o nekim karakteristikama koje poznajemo u klasičnom death metalu već o kombinaciji thrash zvuka sa vrlo agresivnim i napadnim, ali ne u growl stilu vokalu. Pubilka je, kao i prethodnih večeri, iz sve snage podržala bend, sada i uz mnogo bolje vremenske uslove i set se završio u dva časa iza ponoći.

Na kraju, iako njihov set nije propraćen, bilo je moguće komunicirati i družiti se sa mladim death metal sastavom iz Nemačke pod imenom African Corpse koji tvrdi da je imao sjajan nastup na second stageu i koji su bili i više nego voljni da daju neke informacije o sebi (ime benda je odabrano kao referenca na odnos prema Africi i „zemljama trećeg sveta“, za koje obično svi znaju, u smislu poteškoća u osnovnoj egzistenciji, ali nikoga nije briga). Hladna noć, ali već iščekujemo naredni dan metal napada.

Valient Thorr
Valient Thorr

_MG_2597

_MG_2670