-

Metaldays ’14 – Dan prvi: borba kiše i muzike

Children of Bodom
Children of Bodom

Ovogodišnje izdanje festivala „Metaldaysa“ ugostit će oko 85 bendova iz čitavog sveta. Naglasak je nešto veći na death/black metal zvuku, ali se ipak može pronaći za svakoga ponešto. Veliki broj ljubitelja tvrdog zvuka je naprosto ispunio sav prostor za kampovanje i Tolmin je trenutno jedan od najživljih centara muzičke aktivnosti u okolini.

metaldays1Ono što je pomalo osujetilo dobro raspoloženje jeste borba sa vremenskim uslovima, s obzirom na to da je od ranih jutarnjih časova kiša bila prisutna na teritoriji Ljubljane, što se kasnije prenelo i na zapadni deo Slovenije. Jaka kiša i jako Sunce su se smenjivali na horizontu tako da su neki od bendova imali poteškoća da uživaju u većem broju publike, koja je bila prinuđena da se skloni dalje od bine.

Ipak, već od 14 časova, prvi bend je započeo svoj set sa druge, manje bine (second stage). Nekoliko bendova je izvodilo prilično agresivan death/thrash metal zvuk sa mnogo growl i scream vokala.

metaldays2Nakon nekoliko časova, na „drugoj“ bini se pojavio čuveni sastav iz Smedereva, Alogia. Sekstet se našao na bini oko 17:50 i imao četrdesetak minuta da pokaže Metaldays publici šta zna. Sastav trenutno promoviše materijal sa predstojećeg albuma „Elegia Balcanica“ koji se očekuje u septembru ove godine. Na sceni se po prvi put mogao videti novi klavijaturista kojeg je, pevač, Nikola kratko oslovio sa Mlađa. Bend je započeo set sa pesmom „Samson„, da bi potom izveli „Kad Prođe Sve„. U početku nije bilo previše publike, ali je kiša prestala tako da je postepeno počeo da se popunjava prostor. Može se reći da je publika solidno reagovala na bend, pogotovo nakon obradu „Run to the Hills„. Nikola Mijić je pokazao da je još uvek kvalitetan vokal sa vrlo intezivnom bojom i snagom glasa i većinu pesama je otpevao vrlo jasno i čisto. Zvuk benda je bio dosta dobar, tu i tamo su utihnule klavijature i vokal, ali je opšti utisak dosta pozitivan. Ono što treba pomenuti jeste da je pesma „Elegia Balcanica“ sa novog albuma zvučala jako dobro uživo i da je uspela da pokrene dosta publike. Alogia se na kraju zahvalila publici poslednjom pesmom sa prvog albuma, „Zar Sunce Već Zalazi„.

Grave
Grave

U međuvremenu, na main stageu se našao sastav Alcest, iz Francuske, koji je prikazao svoj dijapazon shoegaze zvuka. Alcest predstavlja muzičku viziju Neigea (Stéphanea Pauta) koji kombinuje uticaje black metal zvuka zajedno sa post-metal/shoegaze ambijentalnim predelima. Publika je radosno reagovala na nekoliko reči frontmena izgovorenih na francuskom. Sastav je ove godine objavio novi album po imenu „Shelter“ (koji je ujedno i prvi naslovljen na engleskom jeziku). Za fanove bendova kao što su Pelican i Isis, ali uz manje distorzije, a više ambijentalnih clean deonica, kao i izrazito melodičnih vokalnih deonica.

Sledeći na main stageu je bio švedski death/thrash metal bend, Grave. Na čelu sa gitaristom i pevačem Ola Lindgrenom, kvartet je započeo prvi značajniji set večeri izvodeći prilično jasan, brz i agresivan zvuk nalik na Slayer. Jedna od pesama koja se izdvojila je bila „Morbid Ways to Die„, numera sa drugog albuma. Generalno, bend je ostavio pomalo monoton utisak (što je i do samog ukusa) sa većinom pesama odsviranih u „brzoj pank dvojci“, „ravnim“ i sirovim screamom i prosečnim rifovima. Nastup Gravea je ujedno i prvi na kom su se mogle videti „šutke“, skakanja većeg broja publike, što je predstavilo uvertiru u glavni deo večeri.

Children of Bodom
Children of Bodom

Pravo ludilo je započelo sa Children of Bodom oko 21:20, koji su se pojavili nakon kratkog introa. Reakcija publike na pojavu benda je bila dobra, ali možda ne toliko euforična koliko može biti. Alexi Laiho i drugovi su odmah krenuli žestoko (a i kako drugačije) sa „Needled 24/7„. Laiho je pozdravio publiku sa svojim karakterističnim rečenicama: „Holy F**king Jesus, you guys are amazing!!!“ Tokom seta su se provukle neke manje očekivane pesme, kao što je „Lake Bodom“ sa debi albuma „Something Wild„. Takođe se mogla čuti i „Hate Crew Deathroll„, koja je definitivno poslala publiku na viši stepen ludosti. U jednom momentu su na pola prethodne pesme započeli i glavni motiv za „Hate Me„. Čitav odnos sa publikom i nastupom je vrlo profesionalan, bez ikakvih zadrški. Laiho nije bio previše inventivan sa pričom, ali je rekao šta je trebalo da bi nastup dobro prošao. Pred kraj nastupa se našla i čuvena „In Your Face“ (ovu pesmu generalno sviraju prebrzo, pa da je ne znam koliko opravdano što žele da završe što pre). Sa završnim pohvalnim rečima, Bodomi su završili set.

Poslednji bend koji je naselio main stage je bio švedski Opeth sa uvek za šalu spremnim Mikaelom Akerfeldtom. Set je započet sa „The Devil’s Orchard“ sa „Heritagea„, prog albuma iz 2011. Mikael je bio odeven u elegantnu kombinaciju tamnijeg sakoa i sportskih patika. Bend je odsvirao raznoliki set, poneka pesma sa „Ghost Reveries„, kao i još nekih ranijih albuma koji sadrže growl deonice, koje je bilo lepo čuti iz Mikaelovog „gospodskog“ tela. Odlična svirka, čitav bend je bio vrhunski uvežban i bend je dao fin kontrast u odnosu na Bodome. Za neke je to bilo previše, kako je to i sam Mikael prokomentarisao. U jednom momentu upitao je ko još svira na festivalu. Kada je čuo da svira Megadeth, ukazao je na činjenicu da je bio na turneji sa Megadethom i objasnio je kako je upoznao Davea Mustainea. Nastup je trajao oko sat i po i na najbolji mogući način se završio oko pola časa nakon ponoći.

Children of Bodom
Children of Bodom

Za kraj, Immolation je „ugazio“ već umornu publiku sa brojnim pesmama sa različitih albuma. Neke od pesama su posvetili svojim kolegama iz benda Grave. Tokom nastupa koji je trajao nešto više od časa, bend je „tukao“ snažnom energijom teških rifova, bubnja, kao i dubokih growl deonica. Nasuprot raznovrsnijim pesmama prethodnih bendova, Immolation je prilično jednostrano pregazio uz pomoć svojih death/thrash metal uticaja, što je dovelo do veće snage brojnih pesama, ali istovremeno i blage monotonije. Treba izdvojiti pesmu „God Complex“ koja vrlo reprezentativno prikazuje sve glavne karakteristike benda. Nastup se respektabilno završio oko dva časa ujutru.

Festival je započeo sa dobrim nastupima i dobrom energijom. Neophodno je pomalo se izboriti sa neodgovaraujćim vremenskim prilikama, hladnoćom, blatom i kišom, ali se nadamo da će već narednog dana biti mnogo bolja atmosfera, makar što se tiče vremena.