-

Metaldays ’14 – Dan drugi: Zar Sunce već dolazi?

Satyricon1
Satyricon

Kako je jučerašnji dan u Tolminu bio „oštećen“ neugodnim vremenom, današnji dan je odlučio da udari kontru i pošalje jako Sunce i toplo vreme, koje su svi čekali da bi se kolektivno „pobacali“ na plaže i kupanje. Utorak je dan kada će biti izdvojeno vreme pretežno za black/death metal sastave – Obituary, Satyricon, Vader i Borknagar.

Interesantna činjenica od jučerašnjeg dana jeste da nije bilo zainteresovanih za intervju, iako je bilo dosta jakih imena, što se sastava tiče. Danas, opet, suprotno, razgovara se sa Satyriconom i Borknagarom, a i još neki od bendova bi trebalo da se pojave pred kamerama, odnosno diktafonima.

Gold
Gold

Ko misli da ne treba slušati manje bendove koji počinju mnogo pre večeri, trebalo bi da razmisli još jedanput. Na second stageu se u 14:50 pojavio švajcarski sastav Abinchova, koji u svom sastavu sadrži violinistiknju koja je istovremeno i drugi, melodični vokal, pored muškog growl vokala. Stilski, bend se osvrće na elemente goth metala iz 90ih godina prošlog veka, uz siroviji zvuk. Možda ne toliko originalni u svom zvuku, bend ipak uspeva da privuče pažnju sa prijatnim harmonijama i gruvom uz koji je veliki broj publike uživao. Jako je bilo lepo videti prilično put stage već od 15 časova. Bend je svirao nekih 45 minuta i prijatno prodrmao publiku. U određenim momentima je bilo blagih problema sa zvukom u visokim registrima, ali je sveopšti zvuk bio zadovoljavajući. Atmosferu je malo pokvarila činjenica da se jedan od posetilaca u publici onesvestio pa su lekari morali nakratko da intervenišu, ali je na kraju sve prošlo u najboljem redu.

Sledeći su bili mladi folk metal Slovenci pod imenom Zaria. Violinu je ovog puta zamenila flauta, koju je pevačica Inez Osina koristila pored svojih pevačkih dužnosti. Zaria je tipičan bend skandinavskog mentaliteta, spreman za zabavu, igru i radost, što je publika izuzetno dobro podržala i igrala u krugu, da bi kasnije podigla gumeni čamac sa jednim od posetilaca i nosila ga, čak i bacala u vazduh. Ono što je lepo videti kod ovog benda jeste da je svaki član sposoban za više dužnosti, tako da je i svaki od gitarista vrlo dobro pevao prateće vokalne deonice, dok je i klavijaturista Gašper Pesek učestvovao sa par melodija. Bend je bio vrlo zadovoljan reakcijom publike i mlada Inez je ukazala da se njihov EP „Sij Obzorja“ („Sjaj na horizontu„) može kupiti i nabaviti na internetu da bi potom bacila fizički primerak u publiku, kao i jednu majicu. Bend je nakon poslednje pesme dobio dovoljno podrške za bis, što je iskoristio za kratak instrumental.

Gold
Gold

U međuvremenu, main stage je započeo svoj line up sa Within Destructionom, bendom iz Slovenije. Kakve melodije, kakva slatkasta ispevavanja, WD vas od samog početka žestoko napada svojom dozom brutalnom death metala, zajedno sa pig squealom, dubokim growl deonicama i vriscima poput igle u rangu nekadašnjeg mladog Dannya Filtha. Pevač Rok Rupnik je najavio novu pesmu koja se zove „F**ckin’ Death Metal„, uz jednu od brojnih pojava brutalnih blast beatova. Započet je mali circle pit i publika je u pristojnom broju došla da podrži prvi bend na main stageu. U međuvremenu, na second stageu je istovremeno nastupio Armaroth, još jedan death metal bend iz Kranja. Nešto blažeg zvuka u odnosu na kolege, ali ipak teškog death metal napada, Armaroth promoviše svoj prošlogodišnji EP „False Vision“ i više nego efikasno pred pristojnim brojem publike.

Borknagar
Borknagar

Red folk metala, red death metala, sada je na redu hard rock. Second stage je ugostio Roxin’ Palace kao modernu verziju hard rocka uz muški vokal, sve u svemu moglo bi se reći party rock. S druge strane, nešto ozbiljnijeg duha su holandski Gold pokazali vrlo ozbiljan rock sastav. Nažalost, kiša je počela da se vraća pa je samim tim i poseta utanjila tokom njihovog nastupa, ali glas Milene Eve nikako. Prosto nema nimalo falša, a neki od tonova koje zahvata odzvanjaju širom publike svojom prodornom bojom.

Prvi pravi bum je usledio sa pojavom Obituarya. Kakvo oduševljenje publike na k’o iz paljbe prvi rif i pojavu čuvenog floridskog sastava. Svega je bilo, od „wall of death“, preko circle pitova, bacakanja sa svih strana, lopte koja leti na sve strane, ljudi koji neprekidno silaze uz pomoć obezbeđenja na noge i vraćaju se u publiku. Čudno je reći za bend poput Obituarya, ali mnogo dobre, pozitivne energije. U jednom momentu se bend vratio na prvi album i izveo istoimenu pesmu „Slowly We Rot„, koju je publika manijakalno podržala. Nije bilo bitno što je ponovo pala kiša i što je sve u blatu i hladnoći, svi su se digli na noge i juriš!

Borknagar je pokazao svestraniji zvuk ali možda i ne tako jaku reakciju publike. Lepo je videti i čuti uživo ICS Vortexa, nekadašnjeg basistu i vokala Dimmu Borgira. Iskreno, bend je prilično dobro odsvirao svoj set, ali je nekako prošao „ravno“, bez previše kontrasta i jačeg utiska. Svakako da su Vortexove deonice lepe za slušanje, pogotovo u višeglasjima. Ali, opšti utisak je da nije bilo previše interesantnih momenata.

Satyricon
Satyricon

Sledeći je bio norveški black metal bend Satyricon. Uz kraći uvod, gitaristi su vrlo brzo krenuli sa velikom energijom i agresivnim scenskim nastupom dok je frontmen Satyr zauzeo pozdravio publiku i zauzeo poziciju pored svog karakterističnog stalka za mikrofon. Prva pesma je singl „Now, Diabolical“ koja je vrlo brzo ušla u uši sa svojim interesantnim refrenom. Satyricon u svom setu ima dosta pesama koje sadrže neočekivano jake rifove. U kombinaciji sa bubnjarom Frostom, tri gitare (pošto i Satyr povremeno koristi jednu zajedno sa dvojicom gitarista i basistom) daju prilično jak gitarski „zid“ koji neprekidno šalje publiku u „oganj“. Bend je prikazao karakterističan black metal zvuk koji je odgovarao ovakvoj, turobnijoj ponoćnoj atmosferi. Kiša je i dalje nastavila da pada, ali je publika neumorno nastavila da diže određene pojedince i da ih nosi. Satyr je prokomentarisao kako je čuo da su tokom nastupa drugih bendova postojali circle pitovi i zatražio da publika stvori najbolji koji može da izvede. Na kraju nastupa, Satyr je prokomentarisao da uviđa koliko je srećan što se bavi ovim poslom što duže bend opstaje na sceni. Kao završna pesma se našla „K.I.N.G.“ sa kojom je nastup i okončan.

Na kraju, headliner second stagea, poljski sastav Vader je odlučio da nemilosrdno napadne umornu, ali još uvek aktivnu publiku. Nakon atmosferičnog introa, blast beat je započeo set i teški rifovi su se prolomili kroz brojnu masu. Kiša i dalje ne prestaje da pada, ali se Vader nije posebno osvrtao na te poteškoće. Piotr Wiwczarek, gitarista i frontmen benda je pozdravio publiku i zahvalio joj se što je uspela da ostane ovako kasno u velikom broju. Jedna od pesama koju je frontmen posebno najavio bila je „Reborn in Flames“ sa albuma „De Profundis„. Piotr je takođe iskoristio priliku da se zahvali publici na nekoliko jezika. Izuzetno snažan udar benda, koji je u stilu jednog Slayera pokazao publici šta znači, brz tempo, agresivan zvuk i ultimativni haos za kraj večeri.

Vrlo bogat dan, koji je započeo sa vedrim nebom i visokom temperaturom na kraju je bio prinuđen da ponovo prihvati kišu (koja je možda bila i jača nego prethodnog dana) kao krajnji ishod. Bez obzira na to, vrlo zabavna i aktivna atmosfera koja već čeka sledeći dan i pregršt spremnih sastava. Svakako se nadamo boljim vremenskim prilikama.