-

NaslovnaReportažeMetaldays '16 - Treći dan: Horda i kaos na "Lemmy" pozornici

Metaldays ’16 – Treći dan: Horda i kaos na „Lemmy“ pozornici

Napalm Death
Napalm Death; foto: arhiva

Sredina tjedna, ujedno i treći dan festivala pucao je sa svih strana počevši još od ranog popodneva, osobito na glavnoj pozornici gdje su se izredala velika imena – Aborted, Pro Pain, Dying Fetus, Graveyard, Napalm Death, Kreator i na kraju Die Apokalyptischen Reiter.

Moj prvi pohod bio je Aborted. S nešto dužim uštimavanjem nego što je predviđeno bend je zadovoljno odšetao iza pozornice te se nakon par sekundi vratio i započeo set s „Meticulous Invagination„, a našle su se još „Necrotic Manifesto„, „Hecatomb„, „Coffin Upon Coffin“ te ostale koje su većinom bile s novog albuma „Retrogore“ izdanog u travnju ove godine. Death metal Belgijci pokazali su kako se istinski praši death metal, zajedno s ćelavim vokalom Svenom de Caluwéom cijela ekipa na stejdžu je bengala i kosama (osim Svena) pomela pod pozornice.

Završetkom Aborteda i postavljanjem elemenata i opreme, na stejdž se popeo Pro Pain koji sam iz sigurnosnih razloga, točnije spašavanja šatora od slučajnih pljuskova, nažalost propustio tako da sam se taman vratio na Dying Fetus. Tehnički death metal trojac iz SAD-a, simboličnog imena, pružio je fanovima savršen set od sat vremena, bez puno priče i stanke, za koje kod ovakvih bendova iskreno ni nema. Nema tu vremena za priču kad su masni rifovi i blast beatovi u pitanju.

Nakon Dying Fetusa na scenu stupa Graveyard, švedski blues rock koji se nekako baš i ne uklapaju u line up, bar ne između Dying Fetusa i Napalm Deatha. No dobro, tko sam ja da o tome sudim, vratimo se nastupu. Graveyard je aktivan tek puno desetljeće, a iza sebe imaju četiri albuma i osvojili su mase širom svijeta. Za Metaldays su u nastupu od oko sat vremena odsvirali većinom stvari sa zadnjeg albuma „Innocence & Decadence“ izdanog prošle godine i neke starije od kojih izdvajam „Ain’t Fit to Live Here„, „Uncomfortably Numb“ te neizostavni „Hisingen Blues„.

Jedan od dva benda tog dana koji sam iščekivao bio je Napalm Death. Deathgrind Britanci okarakterizirani su kao extreme metal bend, no meni je to grindcore/death metal i tako će mi ostati. Za 35 godina djelovanja i 16 albuma težak je zadatak sastaviti setlistu, no ‘Napalmi’ s tim nemaju problema, iako su promocije zadnjeg albuma „Apex Predator – Easy Meat“ davno završile, ali ni to nije predstavljalo prepreku. Tu su bile „Dear Slum Landlord…„, „Smash A Single Digit„, „How The Years Condemn“ od novih te klasici poput „Breed To Breathe„, „Suffer The Children„, „Scum„, „Continuing War on Stupidity„…

Uslijedio je Kreator, jedno od najvećih imena festivala. Pošto su malo kasnili s nastupom, a i gledao sam ih na Metalfestu u Zadru prije 4 godine i uz sve to sam imao veliku želju vidjeti Misery Index pa se nisam dvoumio i uputio se ka drugom stejdžu gdje sam uživao u još jednoj deathgrind poslastici. Ove dečke je put doveo iz Baltimorea, SAD. Besprijekoran performans, izmjenjivanje gitarista Marka i basista Jasona na vokalima, usklađene melodije i masni rifovi prožimali su se kroz stvari sa zadnjeg albuma „The Killing Gods“ i tu izdvajam „The Oath„, „Conjuring The Cull„, „The Killing Gods“ i sa EP-a „Dissent“ mješavinu „Sheep & Wolves“ i meni najdražu „Exception to the Ruled„. Prije završetka otrčao sam prema glavnom stejdžu kako bih pogledao Kreator do kraja i u tom trenutku se orilo iz svih grla „Hordes Of Chaos“ nakon koje je uslijedila „Civilization Collapse“ te „Violent Revolution“ sa „The Patriarch“ uvodom. Cijela večer je prošla bez kiše što je pozvalo sve posjetitelje na ovaj spektakularan nastup, svi prisutni su uistinu mogli uživati u njemačkom thrash metalu koji je svoj set završio starim stvarima; „Pleasure to Kill„, „Flag of Hate“ i „Betrayer“ i na kraju su zasluženo zasuti konfetama što je frontmenu Milletu podebljalo ionako već veliko oduševljenje odazivom publike, njihovom vokalnom pratnjom i trganjem u šutkama.

Srijeda je završila kako je i tekla, žestoko te puna teških i masnih tonova. Na sreću, ni kiše nije bilo od popodneva, ali ni ona ne bi pokvarila predstavu trećeg dana.