Metalcore pobeda u Domu Omladine

VITJA 1
Vitja; foto: Branislav Mihajlović

Dom omladine Beograd je ovog leta imao čast da ugosti muzičare čiji žanr ne možemo često da čujemo u Srbiji. Iako je metalcore scena objektivno jedna od jačih scena koje trenutno imamo, Beograd nema često priliku da sluša strane velikane ovog žanra. Sinoć je bila jedna od tih prilika, te je srpska publika mogla da čuje evropske i američke nosioce ovog zvuka.

Subway
Subway

Oko 20 časova metalcore feštu otvorili su Subway. Uvek je teško nastupati prvi na svirci koja izlistava velika strana imena. Ali ova ekipa iz Sente kao da nije služila za zagrejavanje. Momci su napravili sjajnu atmosferu koja je obećavala odličnu energiju do kraja večeri. I verujem da nije samo do toga što je publika gladna ovakvih svirki, nego su ovi momci zaista odlični. Ako ste ljubitelj ovog žanra, a još uvek niste čuli za njih, posle čitanja ovog izveštaja imate zadatak da ih guglate, jer oni to zaslužuju. Posebno simpatičan deo njihovog nastupa jeste obrada “Tu tu tu” od srpske grupe “In Vivo”, koja je dodatno “naložila” publiku koja je besprekidno đuskala.

Nakon ovih divnih momaka na binu izlazi Vitja. Oni dolaze iz Nemačke i postoje tek nešto više od godinu dana, ali to ih ne sprečava da naprave ludnicu na bini kao pravi profesionalci. Momci su ređali stvari sa njihovog albuma “Echoes” koji su izbacili prošle godine, dok je pubilka je sve vreme mošovala, crowd surfovala i otimala se za mikrofon. Vokal Dave je takođe jednom skočio sa bine, i odašiljao je neverovatnu energiju (ako uzmemo u obzir njegovu konstituciju) i dodatno podgrejao atmosferu za sledeće izvođače.

Texas In July 1
Texas In July

Texas in July je bend koji se iščekivao cele večeri, iako je Iwresteledabearonce najavljen kao headliner. Mada je za njihovu popularnost delimično zaslužan bubnjar Adam Gray, koji se u metalcore krugovima smatra virtuozom na bubnjevima, ipak mu smemo pripisati samo deo zasluge. Ovaj metalcore sastav se popeo na binu i vokal J.T. Cavey pitao je publiku “Da li hoćete da vam sviramo Miley Cyrus?”, da bi nakon toga krenula opasna svirka i ogromna šutka ispred bine. Na stvar “Cry wolf“, publika je dodatno poludela, te smo mogli da vidimo i dupla crowd surfovanja. Publika nije prestajala da moshuje ni na “Without a head“. Cavey je više puta hvalio lepotu Srbije i izražavao veliku čast što nastupa pred tako divnom publikom. Na “Elements” su se ljudi bukvalno tukli da bi došli do mikrofona. Vidno preznojeni Cavey je pitao publiku da li im je ostalo još energije, da bi onda krenula “Broken soul“, nova pesma sa njihovog predstojećeg, četvrtog albuma. Zanimljivo je da je ovo prva pesma koju bend objavljuje, a da je na njemu upravo Cavey, koji je od ove godine trajno zamenio prethodnog vokala Alexa Gooda.

VITJA 2
Vitja

Kada su se Texas in July povukli sa bine, atmosfera u maloj sali Doma omladine vidno je splasnula, i to se takođe videlo i na nastupu Iwrestledabearonce. Harizmatična vokalistkinja bledo pink kose Courtney LaPlante izlazi na binu u prepoznatljivoj Misfits majici, samo što na njoj umesto Misfits piše Beyonce. I svirka otpočinje sintisajzerskim uvodom pesme “Jump” od Van Halena i vrlo brzo prelazi u teške rifove i growl simpatične Courtney.

Iako su pokušavali da naprave atmoseru sličnu onoj koju su iza sebe ostavili Texas in July, publika nije baš najbolje reagovala na njih. Istini za volju, IWABO nije bend koji može lako da se razume ili sluša. Melodične deonice, brzi prelazi, niotkud provučen neki ambijental, pa onda vokal koji je čas melodičan, čas je scream, čas growl, u najmanju ruku, na prvu loptu ostavlja utisak kakofonije. To se najbolje videlo i na publici, koja nije znala kako da reaguje da pojedine pesme, jer su ti prelazi nagli i poprilično konfuzni za onog ko nije zaista odvojio jedno popodne da razume zvuk IWABO. Ali blaga konfuzija nije dovela do toga dačlanovi benda tako lako odustanu, te su dali sve od sebe da vreme koje imaju učine što energičnijim publici.

Iwrestledabearonce
Iwrestledabearonce

Posebno uzbuđenje nastalo je prilikom izvođenja “Danger in the manger” i “Release the firebees“. Između pesama Courtney je zabavljala publiku svojim doskočicama, a bubnjar je u toku sviranja u jednom trenutku podigao stalak za činelu i pravio pokrete kao da diže tegove. Na “Boat paddle” publika je napravila veliki circle pit, i generalno je lepo reagovala na metalcore deonice. Poslednju stvar te večeri Courtney posvećuje malim penisima, kao što ih imaju ostali članovi benda, kaže. Ali, napominje, “Ti penisi jesu mali, ali imaju mnogo duha!”. Veče se završava pesmom “You ain’t no family” i bez bisa I wrestled a bear once se povlači sa bine.

Sjajna metalcore fešta, među većim manifestacijama tvrđeg andergraund zvuka ove godine sigurno, i nadajmo se sličnim imenima i generalno manifestacijama ovog tipa u narednom periodu.

VITJA 2

OSTAVITE ODGOVOR

Unesite svoj komenar!
Unesite svoje ime ovde

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.