-

NaslovnaReportažeMetalci rasturili Zaječar

Metalci rasturili Zaječar

Mud Factory
foto: arhiva

Momci sa juga, Streetcore Unity i Mud Factory, uz lokalnu podršku Hate Techa sinoć su u Zaječaru priredili veče za pamćenje svim ljubiteljima čvršćeg zvuka, doveli atmosferu do usijanja i razmrdali sve u Omladinskom centru.

Led probijaju domaćini Hate Tech koji ove godine proslavljaju deset godina postojanja. Sviraju energično od samog početka karakterističan industrial metal, uz pomalo suzdržanu reakciju publike. Kombinacija teških rifova i tehno muzike, koja čini njihov muzički stil, probija se kroz sve veći broj ljudi. Pored svojih pesama, među kojima su „Nibiru“ i „Erased“, sviraju „Gasterbajter“, obradu pesme benda Pero Defformero. Publika oduševljeno, ali pretežno statično reaguje na fantastičan nastup Zaječaraca.

Potom na scenu izlaze gosti iz Niša, Streetcore Unity. Nešto prisnijim pristupom i žestokim hardkorom razmrdavaju publiku stvarajući odličnu atmosferu. Sviraju nešto starije pesme poput „Ignorance is a Bliss“, „Into the System“, „Push it away“ sa EP-a „Oldschool“, kao i „Two Dead Boys“, „Eternal“ sa novog EP-a „Lawless“. Obrada benda Totalni promašaj, „Prodane duše“ donosi i prvu šutku, u kojoj je, nažalost, bilo i povređenih, ali su u kasnijim mnogobrojnim šutkama ipak bili pažljiviji. Ljudi odlično prihvataju momke i njihovu muziku, skaču i vremenom prilaze sve bliže bini. Zahvalivši se publici i zatraživši aplauz i za svoje prethodnike, energične Nišlije odlaze sa scene.

Pred dobro zagrejanu publiku izlaze Mud Factory, dobro poznat bend iz Vranja koji je svoj prvi veliki uspeh ostvario na Zaječarskoj Gitarijadi. Znatno agresivnijim i jednako energičnim nastupom, Vranjanci drže publiku u pokretu svih 40 minuta. Promovisali su aktuelni „Project Extinction“ pesmama „Dig My Own Grave“, „Where They Sleep“ za koju odnedavno imaju i spot. Sviraju i „Broken Wings“ „Walls of Shame“ sa ranijih izdanja. Šutke postaju žešće, atmosfera brutalna, a bend nemilosrdno do samog kraja rastura energijom i sviranjem. Za sam kraj ostavljaju pesmu za koju su snimili svoj prvi spot, „Reason not to Kill“. Uz ovacije i poziv za nastavak završavaju opasno dobar nastup i neverovatno veče tvrđeg zvuka.

Da Zaječar voli metal dokaz je i činjenica da su dva od tri benda koja su sinoć nastupila u Omladinskom centru pobednici Gitarijade i da su koncerti ovih bendova uvek dobro posećeni i sa oduševljenjem prihvaćeni, kao i sinoć. Muzičari su se odličnom muzikom i neverovatnom energijom pobrinuli da ostave iščekivanje sledećeg ovakvog nastupa i pozitivne utiske  kod publike.