-

NaslovnaReportažeMetal ludilo na Samhainfestu

Metal ludilo na Samhainfestu

ArkonaZavršio je i Samhainfest u Budimpešti, folk metal festival koji je ove jeseni okupio veliki broj fanova, ali i bendova, od kojih je čak 9 sviralo na subotnjem izdanju u Budimpešti.

Večer, ili točnije: poslijepodne, započela je točno po planu u 15.15h, no kako se približavala kraju bendovi su sve više kasnili. Zbog toga je koncert Dalriade morao biti skraćen, no to je bendu samo išlo na korist, budući da je pjevačica Laura trudna nastupila.

Čast otvaranja festivala pripala je mladom lokalnom bendu Ankh-u, koji se ove godine već više puta imao priliku predstaviti publici uživo, a tako i izdavanjem prvog EP-a Tükörterem. Već tada dosta ljudi je bilo okupljeno pred pozornicom, a bend ih je s puno entuzijazma uspješno zagrijavao punih 45 minuta. Nažalost, s izuzetcima kod par bendova, cijela večer bila je suočena s tehničkim problemima koji su neizmjerno utjecali na kvalitetu zvuka. Tako se i za vrijeme Ankha često nije čuo glavni, muški vokal, dok je gitara bila i prenaglašena.

Sat vremena nakon početka Ankha, na pozornicu je izašao još jedan mađarski bend, Tales of Evening, koji dolazi iz zapadnog dijela zemlje. Iz tog razloga nisu posebno poznati publici u Budimpešti, no svejedno su fanovi Ankha ostali pred pozornicom kako bi podržali i ovaj bend. Unatoč odlično održanom showu, bend nije uspio posebno zapaliti publiku, budući da žanr njihove glazbe, goth metal, uvelike odudara od folk metal duha festivala.

Zato je mnogobrojna ekipa iz Niburte, mladog benda u vrlo brzom usponu, vratila večeri tu atmosferu folklora, antičkih obreda, ali i metalcore-a. Svakoj od 6 pjesama koje su odsvirali fanovi su znali riječi tako da se cijeli klub orio. Svirku su započeli s dvije pjesme s novog albuma koji izlazi ovog listopada, Scream from the East. Na tom albumu ukomponirali su raznu tradicionalnu slavensku glazbu s područja Balkana. Tako smo na ove dvije pjesme, Mašala i Balkanic Heart, mogli čuti stari dijalekt bugarskoga te makedonski jezik. Nova pjevačica, Martina, iako podrijetlom Mađarica, svoj dio sa slavenskim jezicima odlično je odradila.

Kerecsensólyom pak slavi staru tradiciju mađarske kulture i šamanstva, pa je tako njihova glazba obavijena raznim ritualima što se vidi i kroz energični nastup pjevača Bandija. Sa svojim šamanskim bubnjem ne samo da je napravio nevjerojatno dobar uvod za Virrasztók, nego je i zabavio publiku dok su tehničari pokušavali vratiti zvuk basistu. Jedina pritužba ide na račun playbacka, budući da su se na pozornici koristile samo gitare, bas i bubnjevi, a folk elementi njihovih pjesama puštani su zasebno.

Virrasztók, iako nije nadmašio broj instrumenata Niburte, koristio je i violinu i hurdy-gurdy, ali i dodatke elektronske glazbe. Kako je to s ovim bendom već poznato u Mađarskoj, sredinom koncerta na pozornicu je donesena Pálinka, tradicionalno mađarsko piće, s kojim je bend nazdravio. Što se tiče tehničke strane koncerta, oni su imali najviše sreće – osvjetljenje je bilo gotovo savršeno, a problemi sa zvukom bili su minimalni.

Darkest Era na ovu turneju su krenuli iz daleke Sjeverne Irske, a mnogim fanovima bili su iznenađenje. Žanrom su pomalo odudarali jer su s posljednjim albumom izgubili dosta celtic elemenata s kojima su počeli svirati. Na sreću, to nije umanjilo utisak koji su ostavili. Iako u početku pomalo skeptični, nakon već prve pjesme, rulja se vratila pred pozornicu i podržala ove Irce onako kako su i zaslužili.

Jedni od zvijezda večeri bili su ruski folk metalci , na čelu s iznimno karizmatičnom pjevačicom nevjerojatnog glasa, Mašom. Kako je već tada sve nezanemarivo kasnilo, na prve note uvodne pjesme nestrpljiva publika je poludjela. Započeli su s pjesmom Arkaim s najnovijeg albuma, a potom nastavili i sa starijim pjesmama poput Goi, Rode, Goi! Za uvod u pjesmu Stenka na Stenku, Maša je potakla publiku na Wall of Death, a potom je uslijedila i najveća šutka večeri, ali i kratka tuča.

Arkona setlista:
1. Азъ
2. Аркаим
3. Гой, Роде, Гой!
4. От Сердца к Небу
5. Слово
6. Память
7. Славься, Русь!
8. Заклятие
9. Купалец
10. Катится Коло
11. Леший
12. Стенка на Стенку
13. Ярило

Dalriada je trenutno najpoznatiji mađarski folk metal bend. Ovim koncertom predstavili su svoj najnoviji studijski album, Napisten Hava, koji je izašao dan prije. Osim toga, kako je već spomenuto, zbog trudnoće pjevačice Laure bendu je ovo bio posljednji koncert do ožujka iduće godine. Za vrijeme njihova nastupa fanovi sa svih strana skupili su se pred pozornicom i tako ispunili cijeli klub. Za skakanje i vrištanje nije im smetalo ni što je bend svirao puno novih pjesama, a ni to što je pjevač par puta bio iznimno i vidljivo bijesan zbog loše kvalitete zvuka. Pred kraj su odsvirali i pjesmu A Dudás (gajdaš) koja je najnoviji singl, a pridružio im se i pravi gajdaš, a tako i dodatna pjevačica koja je pjevala čiste vokale, dok je Laura pokušala odraditi growl vokal.

Dalriada setlista:
1. Ígéret
2. Napom, fényes Napom
3. Szent László 1.
4. Hírhozó (Leszek a Csillag)
5. Kinizsi Mulatsága
6. Saltarello
7. Borivók Éneke
8. Leszek a Hold
9. Szondi két Apródja
10. A Dudás
11. Hajdútánc

Silent Stream of Godless Elegy češki je ethno folk metal bend kojemu je, nažalost, na ovome festivalu pripala dužnost da zatvori festival. Cjelodnevno stajanje, skakanje, pjevanje i pijenje fanove je nagnalo na odlazak kući, pa je tako pred pozornicom SSOGE-a stajalo svega stotinak fanova. No, oni su se svakako potrudili da bendu olakšaju nastup i požele dobrodošlicu u Budimpeštu.