-

NaslovnaIzdvajamoMemorijalni koncert za Kostu "Tako mlad i tako čist": Preko muzike u legendu

Memorijalni koncert za Kostu „Tako mlad i tako čist“: Preko muzike u legendu

Ivana Božić
Funkcija: Urednik/edukator
Novembar

Pank-rok maraton u znak sećanja na jednog od najvećih muzičara ne samo Niša već i celog ex-Yu prostora, Gorana Kostića Koste, održan je u dvorištu Univerziteta u Nišu (Banovini) uz mnoštvo muzičara, prijatelja ali i poštovalaca Kostinog lika i dela.

Jednodnevni festival u čast nedavno preminulog frontmena grupe Novembar, Gorana Kostića Koste, zaista je odao počast jednom značajnom umetniku i velikom čoveku slaveći kroz muziku ono najvrednije – život. Jer muzika je ona bitna komponenta koja čini da pesak vremena sporije curi.

Prljave Sestre

Koncert je otpočeo nastupom sastava Prljave Sestre čiji nastup je posmatralo tek tridesetak ljudi. Nije to do benda koliko do toga da je njihov nastup počeo u 18 časova, a publika uglavnom, bar ona kritična masa, ne dolazi pre 22 časa, ili kasnije. Zaglušujuće gitare prštale su sa razglasa i dominirale prostorom tako da se ništa drugo osim muzike nije moglo ni čuti.

Balkan Revival

Ne tako poznati publici u Nišu ali jako cenjeni u mestu odakle su, Balkan Revival pružio je osvežavajuči koktel uz pesme „Heroina“, „Revolucija“. Bilo je prilično razigrano a fanovi u prvom redu ponosno su se uvijali u zastavu benda. Balkan Revival na binu je izašao u majicama na kojima  je pisalo „Johnny“.

School Bus

Bez nekog preteranog odugovlačenja, na binu se penju članovi benda School Bus i energično nas vode kroz svoju priču „Skok u mrak“, „Nostalgija“… posebno praveći osvrt na  „Gile Radonjić Bluz“ koju je, inače ovaj bend i snimio sa pokojnim Kostom. Sjajan nastup zaokružuju sa „Bez veze“.

Protektori

Bez ikakve pauze, nekako spontano, Protektori nastavljaju da sviraju. Doduše, došli su drugi gitarisata i dva pevača a jedan od njih bio je i Vlajko (Navta Kriejtiv Kru). Zvukove su pretvarali u hiljadu boja dok su dočaravali deliće kompleksne slagalice sa albuma Kretenov let. „Imaš li razloga za slavlje“,  „Mržnja“…

Totalni Klošari

Totalni Klošari bukvalo su protutnjali binom, a njihov nastup, uz nekoliko pesama među kojima se nađoše „Novi talas“, „Desetinu na brzinu“ i jedna nova koja će tek odzvanjati sa raznih bina, prošao je u tren.

Hosenfefer & Psychosonic Boris

Hosenfefer i Psychosonic Boris – dva neraskidiva sastava, poput sijamskih blizanaca (jer postave su iste, samo su različiti pevači) pružili su ugođaj daleko veći od onog klupski skučenog, kako su do sada mogli da se čuju i vide u Nišu. Sirova energija gitara razbijala se svuda naokolo.

SNB

Skakutavo i veselo, naizgled potpuno drugačije od svega što je do tada prodefilovalo binom u dvorištu Banovine, najkraći je opis onoga što su publici priredili momci iz sastava SNB. Veliki prostor ispred bine presecali su svojim specifičnim – pomalo ska, pomalo free style plesom odvažni pojedinci uz „Halo 92“, „Grad“, „Lepi dani“.

Grupa Tvog Života

Veliko platno nasuprot bine prikazivalo je krupne kadrove sa iste u realnom vremenu te je ceo događaj dobijao neku multidimenzijalnost. U takvoj atmosferi, sa više publike nego pre, otpočinje Grupa Tvog Života šireći od samog starta pozitivnu energiju.

Atheist Rap

Atheist Rap ispunio je dvorište Banovine više nego pristojno.“Dr Pop“ doneo je prepoznatljivu energiju i dodatno razveselio sve prisutne set listom koja bi, kako reče frontmen, bila po Kostinom izboru. Svoj nastup zaokružili su sa „Ko je sunce ubio“ od Novembra i na taj način najavili ono što se, na neki način, isčekivalo cele večeri.

Novembar

Prebogat opus benda Novembar, kilometri i kilometri muzičkih priča koje je Kosta sa svojim saborcima iz benda pripovedao na celom prostoru nekadašnje Jugoslavije pa i dalje, van prostora omeđenih ljudskim aršinima, pokušali su da dočaraju aktuelni ali i nekadašnji članovi benda uz pomoć prijatelja muzičara. Jedan od njih bio je i Alen Jovanović, gitarista Goblina. „Kratke priče strave i užasa“, „Putujem sam“… „U jutrima je sva istina“… na trenutke je bilo teško propratiti ko trenutno šta svira a ko peva ali sve je, ipak, nekako delovalo skladno u jam sessionu gde je jedino nedostajao samo jedan glas na čiju boju su uši bile naviknute kada bi se začula „Ko je sunce ubio“ ili „Tako mlad i tako čist“.

GALERIJA FOTOGRAFIJA