-

NaslovnaReportažeMemorijalni koncert "Tako mlad i tako čist": sećanje na Kostu i Novembar ne bled...

Memorijalni koncert „Tako mlad i tako čist“: sećanje na Kostu i Novembar ne bledi

Novembar Banovina Dvorište Univerziteta Tako mlad i tako čist Svirka Galerija Fotografije Licem prema zemlji Deguelo Protektori
Novembar, foto: Ivan Lavrenčić

Prošle su četiri godine od prerane smrti Gorana Kostića Koste, tvorca kultnog Novembra i jedne od najharizmatičnijih ličnosti rokenrol scene bivše Jugoslavije. Septembra  2017. godine, svega par meseci nakon Kostine smrti, članovi Novembra su uz pomoć prijatelja organizovali prvi jednodnevni memorijalni festival pod imenom Tako mlad i tako čist na kome su nastupili Atheist Rap, Grupa tvog života, Prljave sestre i mnogi drugi. Sinoć, skoro pa tačno četiri godine nakon prvog izdanja, festival Tako mlad i tako čist održan je po drugi put u dvorištu Banovine.

Iako su ovaj put nastupili samo Novembar, Protektori i School bus, usled, verovatno, kratkog perioda za pripremu samog koncerta zbog situacije koja se menja skoro pa na dnevnom nivou, Tako mlad i tako čist je na najbolji mogući način održao živim sećanje na Kostu.

Novembar Banovina Dvorište Univerziteta Tako mlad i tako čist Svirka Galerija Fotografije Licem prema zemlji Deguelo Protektori
Protektori

Veče je otvorio knjaževački School bus, a dvorište Banovine lagano se punilo tokom njihovog nastupa. Bend predvođen gitaristom Nenadom Pejčićem, basistom Novembra, nastupio je u parcijalno izmenjenoj postavi u odnosu na njihov poslednji nastup u Nišu. Mesto basiste zauzeo je Miroslav Užarević Uža, dok je kao drugi gitarista sinoć nastupio mladi Branko Radusinović, odnedavno i gitarista Atheist Rapa, rame uz rame svojim ocem Radulom, koji je sinoć, usled bolesti, bio opravdano odsutan.

Uz malu rotaciju na mestu vokala School bus su se transformisali u Protektore, bend koji je kao supergrupu osnovao Kosta pre desetak godina. I Protektori su opravdano nastupili u delimično okrnjenoj postavi, međutim, bez imalo muke su odsvirali veći deo njihovog jedinog albuma Kretenov let.

Dok su se na video bimu vrteli spotovi Novembra, na bini su se polako nameštali članovi benda, a pred sam početak koncerta Dragan Aranđelović Ara, nekadašnji vlasnik Happy Housa i Kostin prijatelj, održao je govor posvećen Kosti uz poruku da je ovo festival koji bi morao da preraste u tradiciju. Krenuli su da se nižu hitovi Novembra i ono što je od samog početka bilo jasno je da Nišlijama ovaj bend zaista nedostaje. A kako i ne bi kada su poslednji put u Nišu nastupili u okviru oproštajne turneje aprila 2019. godine u Feedbacku.

Novembar Banovina Dvorište Univerziteta Tako mlad i tako čist Svirka Galerija Fotografije Licem prema zemlji Deguelo ProtektoriHorski su svi u publici pevali Spomenik, U jutrima je sva istina, Ko je sunce ubio i time koliko toliko pomogli Silvesteru Mraku, čija je uloga da na sinoćnom koncertu peva umesto Koste bila itekako teška, ali sa kojom se u konačnici jako dobro izborio. Suludo bi bilo tražiti dlaku u jajetu i pisati o sviračkim ili pevačkim greškama sa jednog ovakvog koncerta čija je prevashodna svrha sećanje na Kostu i njegov Novembar.

Smenjivali su se albumi, od Deguela, preko Bluza južne pruge, Licem prema zemlji, Radulizma pa sve do poslednja dva Proklet i Novembar, smenjivali su i gitaristi Sale Đokić i Miroslav Užarević, bubnjari Milan Vidaković i Dragan Stoiljković, na video bimu su se smenjivale fotografije sa brojnih turneja Novembra, ali je poruka Tako mlad i tako čist provejavala sve vreme i bila konstanta kroz ceo koncert. Na samom kraju na binu se popeo dobar deo publike, a kada je bend završio svi prisutni su kao jedan otpevali Atheist Rap II iliti:

Više ništa nije isto

Nikad neće biti kao što je bilo ranije

Ostaje nam samo borba, borba i sećanje

Na neko srećnije vreme

Kada smo zajedno bili svi

Koje ni jedna slika

Ni jedna pesma ne mogu vratiti.

I zaista više ništa nije isto, Kostina prerana smrt je ostavila duboku ranu niškoj sceni, uzevši u obzir sva dobra dela koja je pored rada sa Novembrom ostavio svojim sugrađanima. Memorijal Tako mlad i tako čist bi morao da postane tradicija, makar kako bi se Nišlije još jednom podsetile svih pesama Novembra koje je Kosta napisao tokom skoro pune tri decenije rada.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Novembar Banovina Dvorište Univerziteta Tako mlad i tako čist Svirka Galerija Fotografije Licem prema zemlji Deguelo Protektori