-

Melanholijom protiv depresije – Stray Dogg nastupili u Nišu

Stray Dogg
Stray Dogg; foto: Biserka Jovanović

Sinoć su Nišlije imale priliku da u klubu Feedback uživaju u muzici alternativnog rok, indie-folk sastava Stray Dogg iz Beograda, kojem je uvertiru pružio niški kantautor Mark Rainey dok je epilog događaja pripao DJ-evima okupljenih pod nazivom Bad Robots.

Mark Rainey
Mark Rainey

Jučerašnji koncert bio je prava poslastica za ljubitelje laganije muzike, nežne i intimne, kakvu momci i devojke iz Stray Dogga sviraju a do koje nas je doveo niški kantautor Mark Rainy. Akustična svirka, kakvu je priuštio Marko Marjnavoć, iliti Mark Rainey, indi gitarista, pevač, kompozitor i producent, počela je sa zakašnjenjm. No, ništa zato, njegove melanholične i jednostavne melodije su pronalazile put do srca publike koja se tek okupljala. Marko je niškoj publici u velikoj meri već poznat, te su njegove pesme koje su se našle na debi albumu „Farewell Sweetie“ bile prepoznate i pozdravljene aplauzom i ponekim povikom. Umirujućim, nežnim glasom činio je atmosferu magičnom i unosio izvesnu dozu bliskosti u klub Feedbacka. Mogle su se čuti pesme poput „Want To„, „Ties“ ili „Wallppaper„, a naposletku je izvedena i pesma „Legs„, čiji je nedavno snimljen sopt trenutno aktuelan na internetu.

Stray DoggOno što je mana kluba je često premali prostor za zainteresovanost ljudi, ali ta mana se vrlo često pretoči u vrlinu jer dodaje na intimnosti koja je u slučaju Stray Dogga poželjna. Odani slušaoci čija su srca osvojena još debi albumom „Almost“, ispunjavali su prostor Feedbacka do krajnjih granica iščekivanjem melanholične transcedencije kakvu Beograđani sa sobom donose. Predvodnici lokalne amerikana scene su jučerašnjim koncertom promovisali aktuelno i treće muzičko izdanje „Come Along Wind“ i prva pesma koja se mogla čuti jeste „Away„, kao probijanje leda, koji se do kraja večeri sasvim otopio.

Dok su prva dva albuma introspektivna, poslednji je izlazak iz unutrašnjeg bića kojim se ostvaruju pesme inspirisane iskustvima drugih bića, bića koja su oko nas. Ipak u idejnom smislu se prvi i poslednji dodiruju, te nije čudo da se setlista ove šestorke sastojala mahom iz pesama sa pomenutih izdanja i to mešano, čime je bend iskusno održavao adekvatnu muzičku temperaturu i budnost prisutnih. U toploj atmosferi, po kojoj su prepoznatljivi, generacijski raznovrsna publika je uživala u numerama poput: „Fire’s never wrong„, „She said„, „No one but you„…

Stray DoggDušan Strajnić-Dukat, glavni vokal, kantautor i osnivač benda, niti sinoć nije izneverio očekivanja te je njegov glas, bistar, nežan i autentičan, blago pirio poput vetra koji ne izaziva buru, već utišava i miluje, i zaista u muzičkom smislu teži visokom profesionalizmu. Ipak u tom poslu nije bio sam. Prateći vokali kakve je pružila violinistkinja Ana Janković su upotpunili doživljaj i na sebi poneli dosta reverba, naročito u pesmi „Come along wind“ po kojoj je album imenovan. Teško je reći koja je pesma uzela najviše oduševljenja, jer između ostalog u pitanju je mirna publika, no prvi akordi numere „Time“ su posetioci prepoznali i pozdravili aplauzom i od tog trena je čitav klub pevušio. Usledile su „Dare not„, „Till you’re forgotten„, „Soul„…  Naročito su se ljudi obradovali obradama pesama „Jigsaw Falling Into Place“ grupe Radiohead i na bisu „Lonely boyThe Black Keysa, koja je bila manje razigrana od originala a više nalik baladi, a koju bend tradicionalno izvodi na svojim nastupima. Aktivno učešće ritam sekcije, basiste i bubnjara koji sinoć nisu štedeli ruke, te podarili izvesnu postojanost pesmama, poboljšalo je kvalitet večeri u celosti.

Vidno zadovoljni, zahvalili su se na gostoprimstvu, udelili nam kompliment da smo divna publika i odglumili bis odloživši instrumente na tri sekunde. Skoro dvočasovna svirka okončana je pomenutom „Lonely Boy“ i autorskim numerama „Crimson moon“ i „Disappear„.

Prijatna i prijatljska atmosfera od sinoć ukazuje na to da alternativni vid rok muzike ima svoju publiku koja uvećava svoj broj, te postaje sve poželjniji čak i na prostoru tzv. južne pruge.

Stray Dogg