-

Medijana Balkanrock festival sa Blažom proslavio petu godinu postojanja

Prljavi inspektor Blaža; Foto: Marija Veljković
Prljavi inspektor Blaža; Foto: Marija Veljković

Udruženje građana Balkanrock i opština Medijana su petu godinu zaredom na niškom keju okupili mlade niške bendove i mnogobrojnu publiku koja je uživala u njihovim nastupima, kao i u nastupu večito harizmatičnog Blaže u pratnji Kljunova.

Pobednici: ABS
Pobednici: ABS

U takmičarskom delu nastupilo je pet bendova. Prvi su se na binu popeli momci iz benda Downer. Iako ime možda asocira na dva slova kraći američki bend, Downer ipak neguje tradicionalniji, melodični rock zvuk.

Nakon njih je zasvirao najmlađi bend na festivalu, bar po godinama, Radi se o Hibridnoj Perverziji koju smo slušali i dva dana ranije na Čupinom memorijalu. Energičan nastup, uniformisani članovi i samouveren vokal su dovoljni da zaključimo da bend i te kako ima potencijala. Glasovi publike i članovi žirija su to prepoznali i dodelili im treće mesto.

Drugoplasirani: Ventil
Drugoplasirani: Ventil

Bend ABS je već poznat niškoj publici. Iza sebe imaju dosta nastupa po ovdašnjim festivalima a svirali su i kao predgrupa bendu Dža Ili Bu prilikom njihovog poslednjeg nastupa u Nišu. Uvežbanost i ležernost na bini doneli su im 1. nagradu te večeri.

Posle omladine, na red su došle i malo starije snage, metal bend Limbo čiji se album prvenac sa nestrpljenjem očekuje. Žanrovski su bili daleko u najtvrđim vodama, tako da su i ljubitelji tog zvuka imali svoje favorite večeri.

Trećeplasirani: Hribridna Perverzija
Trećeplasirani: Hribridna Perverzija

Takmičarski deo je zatvorio Ventil, što je i logično. Možda nekima poznati kao nekadašnji Fibonačijev niz (pre toga i Brm Brm), ova trojka se zasniva na hermetičnom i ozbiljnom alt rock koji je očigledno bio intrigantan publici i bendu doneo 2. mesto.

Dok je publika ubacivala svoje glasačke listiće, žiri većao, a volonteri Balkanrocka kasnije prebrojavali glasove publike, posetioce festivala na bini je zabavljao Prljavi inspektor Blaža i Kljunovi. Prvi put u Nišu od 2007. godine kada je nastupao sa pokojnim Delčom, Blaža nije bio u odelu supermena već u sivom šljaštećenjm odelu koje simbolizuje srebro naših košarkaša. Odmah je Teu, Krletu, Saletu i ostalim srebrnim košarkašima Srbije posvetio svoj veliki hit „Sex, droga i Bodiroga“. Tokom nastupa Blaža je redovno bacao festivalske majice u publiku, veselio se po bini i nizao hitove poput: „To je samo rokenrol“, „Lepa si Pamela“, „Dule Savić“ i „Sunce Tuđeg Neba“. Tokom sat vremena svirke, Blaža i Kljunovi ugurali su u svoj repertoar i nekoliko obrada poput „Čudna Šuma“ i „A Šta Da Radim“, a završio je nastup solo na gitari, izvodeći Azrin „Balkan“.

Pobednički bendovi kao i prethodnih godina dobili su snimanje po tri pesme za Medijana Balkanrock kompilaciju, kao i vaučere za muzičku opremu.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

06 blaza

10 pobednici