-

NaslovnaIzdvajamoMayhem i Inferno u zagrebačkom Boogaloo klubu: Nedjeljna misa za one koji vole ...

Mayhem i Inferno u zagrebačkom Boogaloo klubu: Nedjeljna misa za one koji vole crno i okultno

Mayhem / foto: Bruno Čavara

Nedjelja je predviđena za dan odmora i mira no nije bila za posjetitelje zagrebačkog kluba Boogaloo. Mnogi su došli na svoju drugačiju “nedjeljnu misu“ doživjeti mračni i okultni spektakl koji su nam priuštili black metal bendovi, svima dobro poznati norveški Mayhem i češki Inferno.

Kako se ekipa počela skupljati ispred i u blizini kluba, tako je uzbuđenje raslo. Većina posjetitelja pohodila je event isključivo zbog Mayhema. Koncert je, kao i očekivano, počeo na vrijeme, što je zaposlenima, putnicima, školarcima i studentima išlo u prilog. Warm up je bio češki bend Inferno koji su pokazali svoj okultni black metal đir no nisu uspjeli dovoljno “nabrijati“ publiku te je sam nastup bio pomalo zamoran i statičan. Naravno, nije sve crno-bijelo i nisu bili isključivo loši. Vizualno su uspjeli dočarati samu bit svog opstanka kao benda s obzirom da su na sceni od već davne 1996. godine. Zvučno nisu ispunili neka očekivanja, no to ipak ostavljamo subjektivnoj procjeni svakog pojedinca koji je doživio otprilike 40 minuta izvedbe Inferna.

Ubrzo nakon završetka predgrupe polako se pojačavao jeziv nagovještaj Mayhema. Za laike, to je samo dobar black metal, što definitivno i jesu; za ostatak ekipe su i puno više od toga. Samom pojavom postave publika je podivljala, no ne previše, baš onako kako treba. Bina je bila puna morbidnih rekvizita: od lažnih kostura, oltara i svijeća do lubanje koju je vokal Mayhema, Atilla, koristio kao dodatno pomagalo pri svojoj izvedbi. Izveli su cijeli svoj prvijenac „De Mysteriis Dom Sathanas“ sirovo i brutalno, bez nekih primjetnih propusta i poteškoća. Publika nije bila previše živahna (ako izuzmemo nekolicinu ekipe ispred bine koji su i na ovom uspjeli napraviti šutku, što im se naravno ne zamjera) no ruke u zraku, vikanje i headbenganje su upotpunili atmosferu.

Atilla je održavao neku vrstu crne mise odjeven u svećenika i ne znam pronaći nikakav drugačiji opis osim ZLO. I to je ono što smo došli vidjeti. Možda zbog morbidne povijesti benda koja uključuje samoubojstvo Deada i ubojstvo Euronymousa dobili su poprilično dobru reklamu i mjesto u povijesti blacka, no što jest – jest, Mayhem je izuzetno kvalitetan bend, zaslužan za početke ovakve vrste kulture. Zvuk crkvenih zvona najavio je završetak jednosatnog neumornog nastupa naših dragih Norvežana.

Možda je i ovo previše subjektivno, možda koncert nije bio izuzetan, ali kao netko tko duguje Mayhemu svoju buntovničku mladost, mislim da je do sada ovo bio najbolji i teško nadmašivi ovogodišnji koncert.