-

Massimo Savić nastupio u Nišu – „grad koji voli glazbu“

Foto: Marija Veljković
Foto: Marija Veljković

Pred punom dvoranom niškog Doma Vojske u subotu je, na sebi svojstven način, koncert održao poznati zagrebački pevač i muzičar, Massimo Savić.

Sudeći po rasprodatim kartama i odličnoj poseti, Massimo je, slobodno rečeno, zauzeo mesto domaćina u Nišu. Kao i prošli koncert, početak je kasnio svega 15-tak minuta, čime se mora pohvaliti organizator i profesionalnost izvođača.

Nastup je otpočeo pesmom „Bilo gdje“, sa poslednjeg albuma „Sunce se ponovo rađa“. Sama set lista se nije bitno razlikovala od prethodne. Srećom, ovaj put do nestanka struje nije dolazilo, tako da je koncert protekao mirno i idilično. Očekivano, tu su bile numere sa zadnjeg albuma, kao i dosta interpretiranih kompozicija sa „Vještine“. Usledile su „Mi nismo sami“, Jure Stublića, „Stine“ Olivera Dragojevića i Azrina „Gracija“, koja svakim izvođenjem zvuči sve bolje i bolje. Možda je to zbog toga što nismo u prilici čuti original sa Štulićem na vokalu, mada, pre će biti da je razlog sam kvalitet Massimove modifikovane verzije.

Ipak, publika dobija oštru kritiku. Tokom koncerta, ma koliko bila velika Massimova želja da i publika peva uporedo sa njim, ona to čini samo na pojedinim pesmama, a i tada vrlo diskretno i tiho. Kao da postoji neka barijera u samim posetiocima, koju moraju prevagnuti, ne bi li se opustili i zajedno sa pevačem ispratili koncert do kraja.

Usled najave „Sunce se ponovo rađa“ i jazz stilizovane „Loše vino“, sarajevskog Bijelog Dugmeta, primetna je bliska veza sa izvesnim Arsenom Dedićem. Naime, većina tekstova sa poslednjeg cd-a Massimo Savića su upravo napisane njegovom rukom. Negde na polovini koncerta, na hitovima kao što su „Stranac u noći“ i „Sjaj u tami“ publika već prijatnije i glasnije reaguje. Pokazujući savršene vokalne sposobnosti, Massimo između pesama ispriča i poneku anegdotu iz svog života, da još uvek svira gitaru i da mu to predstavlja veliko zadovoljstvo. Tom prilikom je spomenuo i saradnju sa grupom Meritas, odsviravši njihov zajednički hit „Odjednom ti“. Sa puno emocija najavljena je „Samo jedan dan“, pesma iz 1987. godine koju je, zbog velike tražnje publike uvrstio u listu pesama na ovoj turneji . Poseban trenutak je odvojen za upoznavanje sa članovima benda koji prati Massima, odličnim muzičarima koji su jedni od najboljih hrvatskih glazbenika, po njegovim rečima.

Ispraćeni ovacijama, pozdravili su se sa publikom, i nakon „Zagrli me“, otišli sa scene. Ipak, Nišlije nisu tako olako dale Massimu i njegovom bendu da odu, te su se isti vratili na bis. Bis je bio rezervisan za singl „Zar više nema nas“, snimljen sa Neno Belanom, „Zamisli život u ritmu muzike za ples“ i „Bacila je sve niz reku“, na opšte odobravanje svih prisutnih u dvorani.

Krajnje neočekivano, Massimo je sa malom dozom čuđenja pozvan i na drugi bis. Uz same pohvale za „grad koji voli glazbu“, prekrasnu noć je završio sam, sa Željkom na akustičnoj gitari, u izvedbi Frank Sinatrine „I love you“.

Set lista:

1. Bilo gdje
2. Mi nismo sami
3. Sunce se ponovo rađa
4. Gracija
5. Razlog
6. Traži me
7. Stine
8. Da mogu
9. Odjednom ti
10. Samo za tvoje oči
11. Indija
12. Samo jedan dan
13. Loše vino
14. Stranac u noći
15. Sjaj u tami
16. Moja Ljubica
17. Zagrli me
I bis:
18. Zar više nema nas
19. Zamisli život u ritmu muzike za ples
20. Bacila je sve niz reku
II bis:
21. I love you (Frank Sinatra)