-

NaslovnaReportažeMarky Ramone i Michael Gravis (ex-Misfits) u SKCu

Marky Ramone i Michael Gravis (ex-Misfits) u SKCu

Velika sala SKCa je imala tu čast da po drugi put ugosti jedinog živog člana legendarne punk grupe Ramones. Prvi put je pre desetak godina Marky svirao bubnjeve kao član njujorškog Misfitsa. The Ramones u originalnoj postavi su svirali u SFRJ daleke 1994. godine u Ljubljani, a kao predgrupa je nastupao hrvatski bend Hladno Pivo…

Marky Ramone je ove godine okupio nove ljude kako bi nastavili da šire Ramones maniju. Jedan od njih je čuveni Michael Graves ex vokal američkog benda Misfits. Marky je imao i veoma posećen nastup u Novom Sadu na EXITu 08, na Fusion Stage-u u skroz izmenjenoj postavi.

Predgupe su krenule negde oko 21:30. Prva je bila Grandpa Candys, nakon njih su nastupili kragujevački Čovek Bez Sluha. Oba benda su na svoj punk rock način zagrejale publiku. Kreće kratka pauza od petnaestak minuta i na scenu se uz ovacije publike pojavljuje Marky. Počinje prava ludnica. Bend koji ga je pratio je bio sasvim ok, energičan, naložen na Ramonse, pogotovo najmlađi član, basistkinja koja je imala tu čast da izgovara ono poznato „one, two, three, four…“ Gitarista je (u odnosu na svoje godine) sve vreme skakao po bini, genijalno je ložio masu. Sami članovi benda nisu imali previše komunikacije sa publikom. Marky je u odnosu na EXITu bio vrlo tih i dopustio da ulogu frontmena zauzme Michael Graves koji se u više navrata zahvaljivao publici na odličnom prijemu. Michael je super otpevao sve pesme Ramonesa, na trenutak me po ponašanju na bini podsećao na Rottena vođe benda Sex Pistols. U početku šutke su bile u prvom redovima, kako bi se kasnije proširile na skoro celu salu. Masa je skoro sve vreme divljala. SKC je bio prepun.

Nizali su se hitovi iz bogate Ramones karijere, nabrojaću samo neke: Pet Sematary, Beat On The Brat, Rockaway Beach, Havana Affair, 53rd & 3rd, Sheena Is A Punk Rocker, I Wanna Be Sedated, K.K.K.Took My Baby Away… Pesma I Belive In Miracles je na neki poseban način strava zvučala. Dva puta su se vraćali na bis. Prvi put su svirali pesmu What A Wonderful World, u sećanju na tvorca i frontmena Ramonsa Joey Ramone, i naravno na samom kraju odsvirali Blitzkrieg Bop.

Svaka čast Marky i ekipi koji na ovaj način oživljava bogatu Ramones zaostavštinu – punk. Ako bi upoređivao nastup (i bend) sa Exita i sada, moram priznati da mi se ova ekipa više dopala.