-

Mark Lanegan u Zagrebu – povratak princa tame

Mark Lanegan bend Tvornica Kulture Zagreb
foto: Marko Plečko

Po svemu sudeći, više nema šanse da Mark Lanegan zaobiđe Zagreb prilikom bilo koje promotivne turneje. S velikim Markom smo se zadnji put družili prije skoro točno dvije godine na istom mjestu u sklopu promotivne turneje albuma „Gargoyle“, dok je glavni povod za sinoćnji termin bio izlazak albuma „Somebody’s Knocking“. Moram priznati kako nisam slušao album odmah po izlasku već tek tijekom „kondicionih priprema“ za sinoćnji koncert, no ostao sam vrlo ugodno iznanađen kvalitetom albuma. Pogotovo ako se uzmu u obzir godine (života, jel), dužina „staža“ i kontinuitet kvalitete Marka Lanegana.

Mark Lanegan je očito savršeno svjestan kvalitete svog zadnjeg albuma i da isti ne predstavlja nikakav „filler“ u njegovoj karijeri, te je na tom tragu vrlo hrabro složio i setlistu za sinoćnji koncert. Premda većina izvođača njegovog kalibra ipak ostane na svega 4-5 pjesama sa aktualnog albuma kako bi publika čula sve svoje stare favorite – Lanegan je ubacio čak sedam komada.

Mark Lanegan bend Tvornica Kulture Zagreb

Mora se priznati kako novi materijal (u pozitivnom smislu) uopće ne odskače od ostatka repertoara – nitko ne zijeva dok su nove pjesme u fokusu te nema vidljivog pada tempa same dinamike koncerta. Čak naprotiv, kombo u kojem je Lanegan izveo staru uzdanicu „Hit The City“ (na kojem je gitarist Jeff Fielder zamijenio legendarnu PJ Harvey kao prateći vokal) sa novom energičnom „Stich It Up“ je svakako bio jedan od vrhunaca koncerta.

Od zanimljivosti, izdvojio bih jednog zaštitara na vrlo vidljivom mjestu sa lijeve strane pozornice. Dotični je prilikom svakog korištenja mobitelskog flasha u publici prema „krivcu“ usmjerio poprilični jaki snop svijetlosti iz baterije, tako da je kroz cijelo trajanje koncerta navedeni zaštitar pravio vlastiti light show sa strane. Dijelim mišljenje s onima koji misle da su mobiteli i naslikavanje flešem zaista postali pošast na koncertima, no mislim da ovakav agresivni pristup radi više štete nego koristi jer još više odvlači pažnju publike i izvođača od samog koncerta.

Mark Lanegan bend Tvornica Kulture Zagreb

Sinoćnji koncert mi se ipak čini ponešto slabijim od onoga prije dvije godine na istom mjestu i sa istim glavnim akterom. Možda je dojam pomalo iskrivljen činjenicom da nas je Lanegan zaista razmazio čestim koncertima u regiji, no dojma sam kako je sinoć onaj pozitivni koncertni elektricitet bio dosta manje prisutan u zraku nego prije dvije godine. Istina da je Mark Lanegan imao dvije predgrupe čime je „program“ cijele večeri bio zaista pristojne dužine, no ipak imam osjećaj kako je jedan sat i dvadeset pet minuta premalo za glavnu zvijezdu večeri.

Kao što sam spomenuo, setlista je bila zaista „hrabra“ što se tiče novih stvari, no zakucavanje je ipak odrađeno sa pouzdanim hitovima „Harborview Hospital“ i „The Killing Season“. Šteta što poslije drugonavedene publika barem nije dobila priliku da pozove Lanegana na još jedan bis. Vjerujem bi većini super došao jedan „Riot In My House“ da napravi nered za kraj u našoj koncertnoj kući.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Mark Lanegan bend Tvornica Kulture Zagreb