-

Mark Lanegan – Fantomski zvuk u Beogradu

Mark Lanegan Band
Mark Lanegan / foto: Nemanja Đorđević

Mark Lanegan, autentična rokenrol ikona, nakon nepunih godinu dana, ponovo je posetio našu prestonicu. Ovo je njegovo treće gostovanje u zadnje tri godine, a i ovaj put mesto dešavanja bila je sala Amerikana Doma omladine.

Tom prilikom, promovisan je njegov novi album „Phantom Radio“, koji je nedavno dobio i svoj remiks „A Thousand Miles Of Midnight – Phantom Radio Remixed“. Njegova turneja po regionu obuhvatiće i Skoplje (25.02.), Kotor (26.02.) i Zagreb  (27.02.).

Faye Dunaways
Faye Dunaways

Laneganova muzička karijera broji već trideset godina. Sa svojih 50 godina, neumorno je snimao, kao što i dan danas čini, te iza sebe ima gotovo 50 albuma. Sarađivao je sa mnogobrojnim „veličinama“ rok scene, poput bendova: Nirvana, Queens of the Stone Age, Greg Dulli (Twilight Singers и Gutter Twins), Isobel Campbell, Duke Garwood, Melissa Auf der Maur, Martina Topley Bird, Creature with the Atom Brain, Bomb the Bass, Soulsavers, Mad Season, Moby, The xx… U tom smislu on je zaista jedan od retkih. I ovaj put koncert je bio rasprodat, a muzička srca verna njemu i njegovoj umetnosti željno su čekala i mnogo pre samog njegovog početka ispred Doma omladine.

Svemirski bluz sleteo je tačno na vreme.

I ovoga puta MLB (Mark Lanegan Band) ispred sebe je predstavio neke od svojih članova,  ugledne muzičare koji svojim nastupima nisu ostavili publiku ravnodušnom. Naprotiv. Učinili su da to bude veče za pamćenje. Od 20:30 časova, dvojac The Faye Dunaways, kojeg čine Fred ‘Lyenn’ Jacques (Lyenn, Dans Dans) i Aldo Struyf (Creature With The Atom Brain, Millionaire), a čije muzičko ukrštanje je usledilo tokom prošle godine, pružili su publici, uz animiranu video projekciju, adrenalinsku dozu mračnog psihodeličnog bluza prožetog vrhunskim elektronskim elementima. Njihov prvi EP najavljen za proleće ove godine.

Duke Garwood
Duke Garwood

Nakon dvojca, prostorom su se prenosile specifične emocije u virtoznom gitarskom zvuku jednog od najdražih Laneganovih saradnika, Dukea Garwooda, kojeg je publika slušala i na prošlogodišnjem koncertu. Lanegan je jednom prilikom ovim rečima objasnio njihovu povezanost: „Duke je jedan od mojih najdražih umetnika, a rad sa njim je jedno od najboljih iskustava otkad snimam”. Garwood je vanserijski multinstrumentalista. Na novom Phantom Radio albumu , saradnja je ovekovečena na singlu „I Am The Wolf“Inaće, sam materijal ovog albuma je svojevrsna kolekcija muzičkih slika neukrotive i divlje pojavnosti Marka Lanegana. Radi se o muzičaru koji svako jutro koristi da zapiše tek rođenu ideju, i opet joj se vrati u noćnim satima kada sazri i sama misao o njoj. Mnoge od tih pesama u nastajanju na kraju nisu se našle na njegovim albumima. To nije slučaj sa novim albumom, kao ni sa prethodnim Blues Funeral (2012). Phantom Radio je linija koja spaja fikciju i realnost. Kao inspiracija za njega „hvatale“ su se svakodnevnosti. – primerice, od omljenih ritam mašina Roland 808. i 809. nastale su ritam sekcije, inspiraciju je dobijao i u vožnji Los Anđelesom, slušajući kraut rok, 80s nju vejv, garaž, i pank radio stanice. Ovog puta snimljena je svaka pesma koju je napisao. Bilo je potrebno dva i po meseca.

Nešto pre 22 časa, gromkim aplauzom publika je pozdravila starog znanca. Promanjala se Laneganova autentičnost i u sad već zatamnjenoj bini, crveni tek primetni snopovi svetlosti otkrivali su mu lik. Stajao je u svom stavu, u sebi svojstvenom odevnom stilu, pognute glave i čvrsto obuhvaćenog stalka za mikrofon.

Mark Lanegan Band
Mark Lanegan Band

Prvu pesmu koju je MLB izveo, bila je „When Your Number Isn’t Up” (Bubblegum, 2004). Zatim je usledilo lagano horsko zagrevanje uz pesme, “Low“ (Field Songs, 2001) i ‘Creeping Coastline Of Light” (I’ll Take Care of You, 1999).  “The Gravedigger’s Song” sa prošlog albuma, doneo je zvuke oduševljenja već pri prvim taktovima do kraja njenog izvođenja, Atmosfera u publici je bila potpuna, a publika spremna za avanturu. Bend ga je i ovaj put pratio melodičnim i preciznim električnim deonicama, preklapajući industrijsku tvrdoću sa harmoničnim preplitanjem između vokalnih. Ova numera toliko toga nosi u sebi. Lanegan je istinski propovednik muzičke slobode. Njegove pesme spajaju jedinstven hard rok, svemirski bluz, gotik pop, indastrial, ambijentalnu elektroniku, trip-hop.

Nizale su se zatim i više nego energična „Quiver Syndrome“, te izvanredno izvođenje nešto laganije „One Way Street“ (Field Songs, 2001) i „Hit the city“, s kojom se Lanegan još jednom vratio u još dalja vremena. Nakon nje, usledila su još dva hita, žestoka „Deepest Shade“, originalno izvođena od The Twilight Singers, a koja se nalazi na Laneganovom albumu Imitations iz 2013, i „Ode to Sad Disco“ u toku koje je sala Amerikana postala tesno mesto za ples. A onda su na red došle još dve sa Blues Funerala:Riot In My House“, te „Harborview Hospital“. Prva sa novog albuma koja se mogla čuti bila je „Floor Of The Ocean“, a odmah potom “Torn Red Heart”. Sa narednom numerom “Sleep with me” je naše muzičko putovanje otišlo još dalje. Osvrnuli smo se na album Here Comes That Weird Chill” (2003)… U 23:00 časa zvanični deo koncerta je završen. Posle dugog aplauza muzičari su se vratili na binu i odsvirali još i „Methamphetamine Blues“, a potom im se pridružio Duke Garwood i otpočeli su prvi taktovi pesmeI Am The Wolf

Mark Lanegan BandOdjavna pesma koju je Lanegan te večeri izveo bila je „The Killing Season“ takođe sa novog albuma. Od 23:30 časova, zainteresovani su se mogli pozdraviti sa njim, te fotografisati i dobiti potpis. Veliki umetnik je tu noć završio u velikom stilu, i ovaj put je uspeo da izađe iz okvira uobičajenosti, i ispratio je publiku u novi dan. Gradovi u regionu, spremite se, predstojeće koncerte ćete dugo pamtiti.

 

Mark Lanegan Band