-

Marčelo u Sarajevu: Nojeva v(b)arka na dva sata usidrena u SARTR-u

Marčelo
foto: arhiva

Sinoć (25.6) u SARTR-u, sarajevska publika je imala čast da prisustvuje događaju koji se čekao sedam godina – koncertu Marka Šelića Marčela i njegovog benda. Koncert je organizovan u sklopu festivala “Ljetna scena SARTR-a“ kojem je ovo obljetnica 30 godina rada. Ovaj nastup Marčelo je iskoristio i kako bi promovisao svoji novi album pod nazivom “Nojeva varka“, s kog su Sarajlije imale prilike da čuju nekoliko pesama.

Pred nastup Marčela, publiku je zagrevao Indigo sa svojim DJ setom, a zanimljiva situacija se desila kada je Marčelo u toku ovog nastupa prošao uzduž publike kao potpuni duh jer ga niko nije ugledao, niti prepoznao.

Pred sam izlazak Marčela, publici se obratio Aleš Kurt, direktor SARTR-a, koji je izjavio da večeras imamo privilegiju slušati repera koji je bolji od Eminema i 50 Centa što je publika pozdravila velikim aplauzom. Za prve tri pjesme na koncertu odabrane su numere sa novog albuma, a tu čast da otvori sarajevski koncert imala je “Udahni“, koja je i prva pjesma na albumu. Odmah zatim uslijedila je pjesma broj 2 na novom albumu, “Govno“, koja je opustila publiku svojim veselim ritmom. Tek nakon pjesme “Nigde“, koja je simbolično treća pjesma na albumu uslijedio je blok starijih hitova.

“Laž“ i “Muk“, bili su prvi stariji hitovi izvedeni na koncertu, a pjesme “Jedan“ i “Flešbek“ Marčelo je povezao u jednu celinu zbog sličnosti tematika pjesama. Kako je kiša počela padati baš u toku izvođenja pjesama o rastancima i prekidima Marko je izjavio kako je ovo savršena atmosfera za ove kompozicije. “Otkucaji“, “To nije to“, i pjesma “Suze“, zatvorile su, kako Marčelo sinoć reče „Sergej Ćetković deo koncerta“, aludirajući na sve ljubavne pjesme koje su se redale od numere “Laž“.

Odmah nakon ljubavnih, došle su na red pjesme koje govore o neobrazovanosti i zatupljenosti naroda, a prva od takvih u nizu bila je možda i najveći Marčelov hit, “Pegla“. Nakon nje uslijedio je i najveći hit sa novog albuma, pjesma “JBG“, koja je ponovo otvorila poglavlje novih pjesama.

Od članova pratećeg benda, uz Nensi, najviše se istakao violinista Filip Krumes, koji je svojim virtuoznim solo dionicama znao izmamiti dugi aplauz publike. Uz violinistu Krumesa, upravljajući bitovima, čineći razne vratolomije na gramofonu i klaviru, svoje vještine pokazao je DJ Raid.

Koncert se nastavlja uz “Fitilj“ i “Budilnik“, kao i “Reset i “Kod kuće“, koje su uslijedile neštom poslije. Sa pjesmom “Kod kuće“, koja je završna pjesma na albumu, Marčelo je najavio kraj koncerta, ali i to da im je ostalo još dvadesetak minuta te da će odsvirati još nekoliko pjesama. Pjesme koje su zatvorile sarajevski koncert bile su “Tunel“ i “Pozerište“.

Marčelo je, kao osoba i javna ličnost koja otvoreno govori o problemima društva, jedan od rijetkih takvih na našim prostorima. Onaj koji svojim pjesmama, da li ljubavnim ili društvenim, sigurno oplemenjuje i ukazuje na mnoge nedostatke. Ovo je muzika poslije koje dobijete nadu da će se nešto promijeniti i želju da poboljšate svet u kom živimo.