-

Marčelo i Filteri u Banjaluci: Nerješiv domaći zadatak za kolege sa scene

Marčelo
Foto: Dejan Škipina

Paraćinski reper sa beogradskom adresom Marko Šelić, poznatiji kao Marčelo, nakon tri godine ponovo se obreo u Banjaluci, a ovoga puta kako bi promovisao „Napet šou“, svoje peto studijsko izdanje i istoimenu knjigu.

Nensi
Nensi

Za razliku od prethodnog puta, kada je bio pojačan sastavom Iskaz, Marčelu su sinoć na bini društvo pravili samo vjerni kompanjoni Filteri, koji čine dobro poznata imena Ministar Lingvista, Nensi i DJ Raid. Posljednji je, nažalost, bio spriječen da nastupi na banjalučkoj promociji, pa je mjesto za gramofonima zauzeo mladi DJ Mrki, kojeg je Marčelo najavio kao najboljeg Raidovog učenika.

U prostoru Kluba studenata Banjaluka (KSB) velika gužva vladala je i prije početka nastupa, zbog čega se moglo zaključiti da su se Marčelovi fanovi poželjeli rima poznatog repera. Možda pomalo uneobičajeno za tip ovakvih nastupa, publiku su uglavnom činili pripadnici mlađih generacija, što nije ni najmanje uticalo na vatrenu atmosferu.

Marčelo i Filteri
Marčelo i Filteri

To se moglo vidjeti onog trenutka kada je četvorka stupila na binu KSB-u, jer su okupljeni od početka do kraja ispratili horski sve kompozicije, bez obzira na to da li je Marčelo izvodio nove numere ili onda kada su salom odjekivali bitovi već isprobanih hitova.

Marčelo je bio veoma raspoložen za nastup, pa je prvim od mnogih obraćanja pozdravio publiku, informišući se o životnom standardu u Banjaluci.

„Kako se živi kod vas? Super kao i kod nas, a? Mi smo, inače, poznati po tome da svratiš par dana na raspust i usput ‘doktorucneš’, završiš fakultet, magistriraš, šta ko više voli“, podsjetio je Marčelo na „turističke“ potencijale države iz koje dolazi.

Marčelo i Filteri
Nensi, Marčelo, DJ Mrki i Ministar Lingvista

Ovo je, naravno, bio samo uvod za novu „Himna maršala Mita“, poznatu po nezvaničnom nazivu „Diploma“, a nakon Marčelove konstatacije da naše društvo nikada nije bilo naprednije i da se živi bolje nego ikada, začuli su se taktovi pjesme „Laž“, reper je ukrstio mikrofon sa Ministrom Lingvistom i ludnica je otpočela.

Uslijedio je povratak u 2003. godinu sa numerom „Bekstvo“, duetom sa Mirelom Priselac Remi iz Elementala, čije je linije ovoga puta, očekivano, izvodila Nensi. Još jedan dokazani hit sa prvenca „De Facto“ i sada već kultna „Kuća na promaji“, podsjetila nas je da se u posljednjih 12 godina nije baš mnogo stvari promijenilo.

Nešto „opuštenija“ kompozicija, koju je Marčelo najavio kao „nerešivi socijalni problem“, posvećena je najboljim „snajperistima“, koji sve vide i znaju. Riječ je bila, naravno, o „Babi“, još jednoj pjesmi sa albuma „Napet šou“, a zatim su se začuli i zvuci harmonike, koji su najavili pjesmu „Kita“ sa pretposljednjeg albuma. Čule su se još i „Sindrom Pepljuge“ sa osvrtom na house i turbo folk šablone u klubovima, sjajno prihvaćena „Komplikovana“, o zapetljanim muško-ženskim odnosima, zatim „2 (Bol i revolt)“, „Bube“, kao i „Sveti bes“ sa poznatog „Puzzle Shock!“.

Bližio se i kraj nastupa, pa se ekipa nakon „Ponosa“ okrenula stihovima koje apsolutno svi znaju, a prva u nizu bila je „Pegla“, singl sa aktuelnog izdanja, nakon nje i nadaleko čuvena „Otkucaji“, te žestoka „Pozerište“. Baladom „1“ Marčelo i Filteri zaključili su sjajni nastup, ali početak druženja sa publikom je tek sada počinjao.

MarčeloOno što fanovi većine muzičara priželjkuju je druženje sa njihovim omiljenim izvođačem, a Marčelo je, što je za svaku pohvalu, odmah nakon silaska sa bine i još uvijek sa peškirom oko vrata, strpljivo potpisivao diskove, knjige, majice i fotografisao se sa svima koji su željeli uspomenu.

Štaviše, gužva je bila tolika da je Marčelo ostao da se druži sa vjernom publikom duže nego što je i sam koncert trajao, što je zaista za svaku pohvalu i domaći zadatak koji je nerješiv za dobar dio muzičara sa scene.

Ko god je kupio kartu, nije se pokajao, a brojna mlada publika je pokazala da Banjaluka i te kako ima potrebu za drugačijim izrazom od dominantnog šunda i kiča koji suvereno vladaju klubovima. Marčelo je svojim nastupom pokazao da ipak ima smisla biti u manjini, a okupljenima svojim primjerom pokazao kako izgleda kada radiš ono što zaista voliš, a to radiš – savršeno.

013