-

Manu Chao nastupio pred Nišlijama u ritmu srca

Manu Chao El Chapulin Solo Niš Mika Antić
foto: Ivan Lavrenčić

Sinoć je, prvi put u Nišu, nastupio legendarni francuski muzičar španskog porekla Manu Chao. Koncert je održan u rasprodatoj hali “Mika Antić”, kao najava za “World music festival Merak”, koji će prvi put biti organizovan 2020. godine, a organizator je udruženje Marker. Interesovanje za ovaj nastup bilo je ogromno, o čemu svedoči i činjenica da su karte prodavane u dva navrata i da su oba puta rasprodate za manje od sat vremena.

Ovaj revolucionarni muzičar, antiglobalista i borac za ljudska prava, napravio je, u dva sata svirke, presek celog svog opusa. Koncert je otvorio tako što je poželeo dobro veče na srpskom jeziku, čime je oduševio prisutne. Zatim je, na engleskom jeziku, izrazio zadovoljstvo što je u Nišu i najavio svoj akustični šou. Snažne emocije i pozitivne vibracije razlile su se sa prvim tonovima pesme “Otro Mundo”, kojom su otvorili nastup. Zatim su se ređali njegovi najveći hitovi: “La Vida Tombola”, “Me gustas tu”, “Mala Vida”, “Clandestino”, “Je ne t’aime plus”, “Bongo Bong”, “Libertad”. Ubrzo se sve pretvorilo u sveopštu razigranost i skakanje, a vidno raspoloženi muzičari nisu skrivali oduševljenje, pa se tako frontmen ovog benda posle svake pesme srdačno zahvaljivao sa: “Hvala, Niš!”.

Manu Chao El Chapulin Solo Niš Mika Antić

Podsetimo, Manu je trenutno je na balkanskoj turneji sa svojim “El Chapulin Solo” projektom. To je zapravo akustični trojac, a pored dobro poznatog frontmena koji peva i svira gitaru, tu su i Luciano Falico na manjoj gitari i Mauro Mancebo, koji svira bongo. Njih trojica su uspela da, na nišku publiku, prenesu slobodarski duh i vedro raspoloženje, uprkos tome što teme o kojima pevaju nisu ni malo vesele. Snažan utisak ostavilo je i to što je u hali bilo ljudi svih uzrasta i različitih stilova, počev od roditelja sa malom decom, preko hipstera, pa sve do starih rokera. Svi su podjednako uživali, pa i sam pevač, koji je više puta tokom večeri udarao mikrofonom u predelu srca, oponašajući ritam njegovog kucanja.

Manu Chao i njegova dva prijatelja su u Niš donela do sada neviđeni spektakl. Svojim buntovnim nastupom, otvorenošću i spontanošću oduševili su nišku publiku, ali su joj, istovremeno poklonili ljubav, pa su svi u hali bili nasmejani, razigrani i opušteni. Na trenutak su Nišlije dobile priliku da pobegnu od svojih problema i prepuste se fenomenalnoj simfoniji, gde se sve pesme stapaju u jednu. Publika je ovog energičnog maga i njegovu pratnju dva puta pozvala na bis, pa je koncert potrajao još petnaestak minuta nakon čega su se upalila sva svetla, označavajući kraj sinoćnjeg druženja.

Manu Chao El Chapulin Solo Niš Mika Antić

Divan je osećaj čuti i gledati ovog ekscentričnog, emotivnog altruistu kako poput dečaka skakuće dva sata sa svojih 58 godina. Još je veće zadovoljstvo što se sve to dogodilo u Nišu – gradu gostoprimstva i meraka, te je sigurno i sam Manu Chao osetio vrelu južnjačku krv.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Manu Chao El Chapulin Solo Niš Mika Antić