-

Mama, I’m ready for Jonathan

jonathan1Ukoliko niste već čuli za riječke indie rockere Jonathan, krajnje je vrijeme, jer ovaj bend postaje sve popularniji i relevantniji na našim područjima, a to su dokazali žareći i paleći na sinoćnjem koncertu u Tvornici.

big strip gorila
Big Strip Gorila

Malo nakon što se Veliki Pogon zagrebačke Tvornice Kulture sinoć počeo puniti, statičnost prisutnih poremetili su Big Strip Gorila kad su svojim električnim melodijama ugušili alt rock koji je dolazio iz DJ seta. Osim što je pjesma za pjesmom stvarala sve rasplesaniju atmosferu, raspoloženju publike pridonio je i stav benda koji se očito dobro zabavljao na pozornici. Živahan nastup i pamtljiva pop rock glazba pokazala je da su ovi mladi zagrepčani bili odličan izbor za uvod u koncert.

Dok je publika strpljivo čekala Jonathan, moglo se primjetiti uređenje pozornice na kojoj su se našle starinske lampe i slika livade pod sunčanim nebom koja je upućenijim posjetiteljima poznata s bendovog debitantskog albuma „Bliss„. Promatrajući obrise tonaca koji uz prigušeno svjetlo lampa pripremaju instrumente, stvorio se dojam kao da smo došli u frendov podrum poslušati njegov novi bend.

jonathan3Ali ono što Jonathan definitivno nisu je amateri. Ovih pet bliskih prijatelja i iskusnih glazbenika okupili su se 2011., a kako su to oni sami pojasnili na svom youtube kanalu, njihovo ime predstavlja ideju jedinstva – Jonathan je metaforična ličnost s mješavinom osobina svakog pojedinačnog člana. I tako je oko 22h na pozornicu stupio ovaj inovativni indie rock entitet i bio pozdravljen krikovima oduševljenja prije nego je u ruke uopće uzeo mikrofon, trzalicu ili palicu za bubnjeve.

Koncert je otvoren pjesmom „Mama I’m Ready“ i nastavio se u sve življem tonu sa stvarima poput „Communicate!“ dok god u publici nije bilo nijedne osobe koja bi odoljela plesanju u ritmu. Dečki predvođeni frontmenom Zirom u potpunosti su zavladali pozornicom i kompletan su prostor ispunili genijalnom glazbom savršenom za bubnjiće naviknute na zvukove Franz Ferdinanda, Pixiesa, pa čak i Nicka Cavea. Nakon nešto nježnije „Umbrellas in the Sun“ odsvirali su i pjesmu „Juvenile“ koja je prema Zirovim riječima bila njihova prva pjesma, ali im nikako nije ‘sjela’ pa smo je imali priliku čuti tek prije deset dana kad je objavljen maxi-single „Getting Closer Is Keeping Us Apart„. Sredinu koncerta obilježile su tako sporije, ali i dalje emocionalno intenzivne stvari poput „Wicked Games„, „Paperman“ i „Pictures“ koje su pokazale da kvalitetu rocka ne određuje isključivo žestina riffova, nego i kompleksnost teksta te sposobnost prelijevanja osjećaja na instrumente koji se uobičajeno asociraju s divljim rockanjem.

jonathan2Međutim, koncert je ipak zaključen nizom plesnijih stvari, od „Hands“ preko „XYZ“ do „Maggie“ uz koju su pjevušili čak i oni posjetitelji koji su se u Tvornici slučajno našli jer nisu znali gdje bi proveli subotu pa su svratili na koncert iako nikada nisu čuli za Jonathan. Nakon što je regularni dio koncerta završio bilo je očito da će se dečki morati vratiti odsvirati još nekoliko stvari, jer je već njihov odlazak bio popraćen zaglušujućim pljeskom i zvižducima. Bis se nažalost sastojao samo od dvije pjesme, jer kako je Ziro objasnio kroz smijeh: „Nemamo više stvari“. Za kraj su dečki odsvirali „Heaven“ koja bi trebala izaći na idućem albumu pred kraj godine i „The School“ koju su s razlogom sačuvali za bis.

Nakon koncerta raspitala sam se za skromna mišljenja ostalih posjetioca i njihova su predviđanja jako pozitivna i optimistična. Osim što su se svi upitani složili da je koncert bio fantastično iskustvo koje žele čim prije i što više puta ponovno doživjeti, neki su uvjereni i da će ovaj bend do iduće godine eksplodirati na glazbenoj sceni i zauzeti zavidnu poziciju u europskim, ako ne i svjetskim indie rock krugovima. Nadajmo se da su u pravu.