-

Malo i probrano društvo naplesalo se uz Skindred

Foto: Marko Plečko
Foto: Marko Plečko

Koncertna ponuda grada Zagreba u posljednje vrijeme je sve veća i zanimljivija, a gotovo svaki dan je rezerviran za neki zanimljiv glazbeni događaj. U moru ovotjednih, uglavnom domaćih i regionalnih nastupa, najegzotičnije ime bio je bend Skindred, zajedno sa svojim žestokim predgrupama. Nažalost, tek je malobrojna publika prepoznala ovaj potencijal odlične zabave pa su se ulaznice prodale u manjem broju od očekivanog.

Katran
Katran

Hard core večer otvorili su dečki iz benda Katran koji domaćoj publici postaju sve manja nepoznanica, prvenstveno zahvaljujući sve češćim nastupima uz bok raznih velikana. Katran je ipak imao tu „nesreću“ da nastupi poprilično rano, tek nešto iza 21 sat, kada su u Tvornici kulture obitavali tek najzagriženiji fanovi, koncertni ranoranioci i letargični šankeri. Unatoč tome, svoj su polusatni set odsvirali standardno dobro i energično.

Tek šačicu ljudi više zabavljali su engleski metalci Anticlone. Zamaskirani i glasni, Britanci su se svojski trudili privući publiku u prve redove, iako im to baš i nije uspijevalo. No i unatoč sramežljivoj i plahoj publici, Anticlone su se pokazali kao iznimno kvalitetan i melodičan bend, a njihov vokalist Peter Moore prezentirao se i kao zabavan frontmen. Ovo je naprosto jedan od onih bendova koji bi u drugim uvjetima ili na samostalnom koncertu napravili raspašoj, čak i među ljudima koji nikada za njih nisu čuli. Nadajmo se da ćemo to zaista imati i prilike doživjeti.

Anticlone
Anticlone

Nakon predgrupa je napravljena pauza, nešto malo duža od predviđene pa je nastup zvijezda večeri krenuo oko 22:40. Uz zvukove remiksiranog „Imperial Marcha“ šarolika ekipa izašla je na pozornicu, a zatim standardno, uz „Rat Race“, i započela dernek. Već kroz prvu pjesmu bilo je vidljivo da će ovo biti jedan od onih „krv, znoj i suze“ koncerata kojima ne nedostaje adrenalina, plesa i pozitivne energije. To su svakako potvrdile i „Stand For Something“, „Doom Riff“ i „Ninja“ koje su uslijedile. Predvodnik ove nespojive grupe glazbenika, osebujni Benji Webbe, često je uzimao pauze između pjesama kako bi prenio klasičnu regeovsku poruku mira i ljubavi, ali i kako bi zahvalio svima prisutnima što podržavaju live glazbu.

Dobra zabava nastavila se i za vrijeme „Cut Dem“ i „Proceed with Caution“, a posebna atmosfera zavladala je prije pjesme „Babylon“ kada je Benji tražio da se jave svi koji puše travu. S obzirom na pregrađen Veliki pogon, kronični nedostatak zraka i ventilacije u Tvornici i zavodljivi miris koji se širio tijekom cijelog koncerta, pitanje je bilo više retoričke naravi, ali je zabavilo raspoloženu publiku.

Skindred
Skindred

Red političkih govorancija, nezaustavljivog plesa, letećih čaša piva i šutki izmjenjivao se do kraja koncerta s pjesmama poput „Bruises“, „rouble“ i „Pressure“. Možda najenergičnija i najuvjerljivija izvedba večeri bila je pak naslovna Kill the Power s albuma koji je i povod ovoj turneji. Stisnute šake u zraku i glasan uzvik „You know you can’t kill the power“ dali su jasnu poruku i pečat ovoj vrlo uspješnoj koncertnoj večeri.

Nažalost, svirka je trajala tek nešto malo iznad sat vremena i završena je uz ogromnu količinu pozitivne energije pjesmom „Warning“. No i unatoč nešto kraćem trajanju od očekivanog, nastup je bio ubitačno dobar, a podjednako je zadovoljio i izmorio apsolutno sve prisutne.

Prava je šteta da posjetitelja nije bilo više, ali oni koji su došli svakako su bili probrana ekipa koja zna uživati. A s obzirom da je Benji nekoliko puta naglasio koliko uživa u Hrvatskoj i da se uskoro Skindred ponovno vraća, preporuka je svima koji mogu da više nikad ne propuste ovakvo divno glazbeno iskustvo.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Skindred (22)