-

NaslovnaReportažeNišville '09: Majstor Rundek

Nišville ’09: Majstor Rundek

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

IMG_6746Na drugoj večeri Nišville festivala sve je počelo ozbiljnim džezom Miroslava Vitouša, nastavilo se razigranim fankom Džozefa Bouvija, a završilo borbom za prve redove ne bi li se na delu video sjajni Darko Rundek.

Drugo veče festivala u Tvrđavi otvoreno je ovoga puta na sky bini i to koncertom mađarskog benda Four Bones. Prijatni glas Gereben Zite i mirne džez melodije poslužile su kao odlična uvertira za program koji sledi. Publika koja se tek okupljala na koncertnom prostoru uživala je u baladama i opuštenim tonovima ovog sastava.

Za sve ljubitelje klasičnog i autentičnog džeza na Earth bini se za nastup pripremao češki kontrabasista Miroslav Vitouš. Pre nego što je najavljen kontrabasista, voditelji programa saopštili su vest da je Ministarstvo za kulturu proglasilo Nišville festivalom od nacionalnog značaja. Vitouš je na festivalu nastupio sa bendom hrvatskog gitariste Ratka Zjače, koga pored Zjače čine još i bubnjar Ben Šreder i flautista Bart Plato. Publika je mogla sat vremena da uživa u najdubljim bas tonovima Miroslavovog kontrabasa, ali i u najvišim, za koje je teško bilo poverovati i da ih je moguće odsvirati. Dok je Zjača sa svojom gitarom samo činio muzičku podlogu, dosta slobode da predstavi svoju virtuoznost imao je flautista Plato. Vitouš je kroz svoje kompozicije pisutnima održao svojevrsnu lekciju iz džez kulture.

Prvo veče festivala bilo je lišeno fri džeza, ali je taj nedostatak nadoknadio švajcarski saksofonista Omri Ziegel i njegov trio Brother Hood koji čine bubnjar Diter Urlih i kontrabasista Herbert Kramis. Ziegel je u 40 minuta uspeo da smesti svega 3-4 numera, što govori o njihovoj kompleksnosti. Neke od pesama koje je alt saksofonista predstavio bile su “Sentimental Cowboy” i “Last Summer Was Nice Summer”.

Na glavnoj bini pojavio se hrvatski sastav The Bastardz i reper MC Stewlocks koji je najavio jednog od hedlajnera festivala – Džozefa “Mr. Defunkt” Bouvija. Bouvi je u izašao u šljaštećoj jakni i momentalno uspeo da napravi neverovatnu fank atmosferu. Publika je od početka bila na nogama, a Bouvi je bio svuda po bini, pevao, svirao trombon pa čak i udarao kaubel. Među numerama koje su se mogle bile su “Killing me with your love”, “See through you”, “Make me dance”… Reper koga je Bouvi poveo sa sobom na turneju je glasom oponašao svakakve zvuke tako da nije bilo potrebe da gitarista uključuje vah efekat. Bastardz su bili sjajna pratnja američkom trombonisti. Bouvi i Stewlocks su publiku držali svo vreme na nogama i navodili na ples. Mežu plesačima u publici našao se i jedan od članova Mingus Dynasty-a koji nije krio svoje zadovoljstvo muzikom. Publika nije dozvolila trombonisti da završi nastup bez bisa, pa se ovaj vratio i odpevao pesmu “Illusion”.

Iz Austrije je na Sky binu doputavala Mihaela Rabič sa kvartetom Roberta Pavlika. Rabičova ili ,,austrijski Čet Bejker”, kako je u svetu džeza zovu, demonstrirala je vrhunske, kako trubačke, tako i vokalne sposobnosti u smut džez kompozicijama kao što su “Africa” i “Moon and Dark”. Dok je nastup ovog sastava trajao ispred druge bine već se napravila gužva jer je publika nestrpljivo čekala izlazak Darka Rundeka.

Prostor u niškoj Tvrđavi bio je krcat, svi su stajali i gurali se da budu što bliže bini, jer je sledio koncert Darka Rundeka i Cargo orkestra. Od trenutka kada se Rundek pojavio na bini, pa sve do silaska sa nje, pevanje, skakanje i igranje u publici nije prestajalo. Darko je već samo svojom pojavom napravio odličnu atmosferu, a kada je uzeo gitaru u ruke i zapevao ,,Ena” uzbuđenje u publici postalo je neopisivo. Ubrzo je usledela i “Makedo”, a publika je postajala sve glasnija. ,,Dobro stojite sa makedonskim pesmama, hajde da vidimo kako vam idu dalmatinske”, rekao je Rundek i počeo “Slick Senorita”. Sledeća je bila ,,U sumrak”, a za njom i “Wanadoo”. Darko je sledeću pesmu izabrao iz repertoara Šabana Bajramovića, kako bi na taj način odao počast pokojnom kralju romske muzike. Sa dosta emocija odsvirana je ,,Đelem Đelem”. Usledlila je “Apokalipso”, nakon čega se Rundek izvinjavao što mora otići jer je probio termin sledećem bendu. Rundek i Cargovci su se poklonili publici, a Rundek je uplakan napustio binu. Ubzo se i vratio i zahvalio organizatorima što su dozvolili da svira još. Usledila je Haustorova pesma ,,Šejn”, a koncert je definitivno bio završen uz horski pevanu ,,Bi mogo da mogu”. Rundek je nastupom oduševio publiku, a i on sam nije krio oduševljenje publikom i atmosferom kojom su ga učinili uvek dobrodošlim u Nišu. Rundek je definitivno sve muzičare pre njega ostavio u senci.

Posao da sviraju posle Rundeka i da zatvore drugo veče festivala pripao je Nišlijama – Ok-e Connection.

Večeras su na programu festivala Eyot, Jamie Davis, Syilard Mezei Band & Matthias Schubert, Richard Galliano, Yehya Khalil, Grace Kelly i Irving Louis lattin Blues Band.