-

NaslovnaReportažeMajke u Splitu

Majke u Splitu

Vinkovačka rock skupina Majke sinoć je održala Unplugged koncert na splitskoj Tvrđavi Gripe koja je tim putem promovirala istoimeni dvostruki live album. Prije tri dana Majke su dupkom napunile zadarski klub Arsenal, a takodjer je ista situacija bila i ovaj put na Tvrđavi koja je bila krcata, pa tako ni Splićani nisu bili iznimka kad je u pitanju veliki interes za njihov nastup uživo…
Unplugged album koji je tek kratko vrijeme u prodaji, u hrvatskim CD shopovima ruši sve rekorde, koji se takodjer mogao naći i na samom koncertu za zainteresirane fanove, i ako je suditi po tom interesu ne treba ni sumnjati da će jednak interes biti i za novi studijski album koji će Majke nadajmo se izdati što prije da zadovolje ovakav masovni odaziv i interes fanova.

Koncert na Tvrđavi započeo je splitski bend Vega kao predgrupa, poznat po stalnim promjenama u postavi. Vega nije pobudila interes okupljene publike, tek šačica najvjernijih obožavatelja koji su došli u prve redove je bila zaokupljena njihovim nastupom. Vega nije djelovala baš harmonično, a niti razglas nije bio na razini,tako da se sve skupa pretvorilo u mrcvarenje i publika kao da je jedva čekala da na stage izađu glavni akteri večeri Majke.

Malo prije 23 sata na Tvrđavu stiže kombi sa članovima Majki, a nedugo nakon toga Majke su počele svoj nastup.Prazni prostor ispred bine ubrzo se popunio tako da je napokon to djelovalo kao jedna velika,masovna cjelina.

Postava benda bila je slijedeća:

Goran Bare-vokal, Alen Tibljaš-bubnjevi, Nedjeljko Ivković Kilmister-bas, Zoran Čalić i Kruno Domaćinović-gitare, dok je na klavijaturama bio povremeni član Berislav Blažević. Najviše pozornosti svojom pojavom očekivano je privukao legendarni karizmatični, jedan i jedini Goran Bare-koji je cijelim nastupom zabavljao prisutne. Koncert je počeo sa kultnom pjesmom Grešnik što je publika popratila velikim pljeskom. Dalje su slijedile pjesme sa njihovih albuma „Razum i Bezumlje“ i „Razdor“ kao Krvarim od dosade, Fantastična vatra, ’89, Putujem, Zaboravi, Iz sve snage, Zbunjen i ošamućen, Budi ponosan(na koju se publika posebno razgalila), pa dalje su tu bile i pjesme Vrijeme je da se krene, A ti još plačeš, Baretov blues. Treba naglasiti neke Baretove doskočice kao npr. „Neki se čude kako žmirim i pjevam! Pa što bi vi, da otvorim oči?“-izdrečući ih je rekao aludirajući kako to nije to ako ne žmiri. Svirka je trajala oko 1 i pol sat, završila je takodjer vrhunskom kultnom uspješnicom Mršavi pas.

Kompletna atmosfera kao i svirka je pokazala jednu veliku raskoš benda Majke, koji su predočili jedan vrhunski unplugged zvuk kojeg bi ocjenio sa čistom desetkom, unplugged koji nije bio mlitav i neuvjerljiv, nego snažan i vođen željom i pravom uštimanošću, koje su vođene odličnim razglasom, ostavile dojam fenomenalnog koncerta koji se ne viđa svaki dan. Majke su pokazale kako i u unplugged verziji ne kaskaju za svojim inače prepoznatiljivim električnim zvukom i eto, kako Bare kaže na početku live albuma „Mi smo se ovaj put odlučili na akustične gitare“, napravili su pun pogodak, i ne sumnjamo kako će i dalje, uz već spomenutu odličnu prodaju novopečenog live albuma, imati i dalje odličnu posjećenost na turneji u ostalim gradovima. Nakon ovakvim odlično koordiniranih predstava možemo samo glasno i jasno ustvrditi: Majke su uvjerljivo najbolji rock bend u Hrvatskoj, a to su i bile prije! CRO-rock scena je siromašna istinskim kvalitetama, ali zato imamo nove-stare Majke!