-

Magično veče sa Tarjom u beogradskom SKC-u

Tarja
Foto: Nemanja Đorđević

Studentski Kulturni Centar je sinoć po drugi put ugostio finsku divu metal muzike, Tarju Turunen. Iako je prošla skoro decenija od kako nije članica finskog metal sastava Nighwish, čini se da je duh njene muzičke prošlosti i dalje prati s obzirom na to sa kakvim oduševljenjem i ovacijama pubiika reaguje na njeno izvođenje pesama njenog bivšeg benda.

TarjaJaka povezanost sa fanovima je jedna od karakteristika njenih koncerata, gde se zaista stiče utisak da joj podrška i velika ljubav fanova puno znači. To je ono što ju je pratilo i na sinoćnjem koncertu i dalo energije da našoj publici priredi koncert za pamćenje.

Koncert je otvorio ruski sastav Crimson Blue, koji je po prvi put imao prilike da se predstavi našoj publici. Oni su nastupili u akustičnom izdanju, što je bilo neobično s obizirom da nisu prepoznatljivi kao akustični sastav. Međutim, iako nisu bili prisutni svi članovi, bend je pokazao da i u ovom izdanju zaista dobro zvuči i da im akustika zaista dobro leži. Pevačica se povremeno obraćala publici na ruskom i engleskom jeziku i publika ih je dobro prihvatila. Bend je ovom prilikom predstavio i svoj novi album „The Angelic Performance”. Posebnu pažnju publike privuklo je izvođenje pesama „Bring Me To Life” benda Evanesence i pesme „45” američkog sastava Shinedown.

TarjaTačno u 21:30 uz prve taktove uvodne numere, fanovi su masnovno počeli da se pribižavaju bini, nestpljivo iščekujući Tarjin izlazak. Njen bend je pozdravljen uz gromoglasne ovacije i aplauz. Koncert je otvorila pesma „In For A Kill”, koja je najavila spektakularni izlazak Tarje na scenu. Nakon toga usledila je pesma „500 Letters”, koju je publika na sav glas pevala sa njom. Pre početka pesme „I Walk Alone”, koju su svi prisutni u sali pevali, Tarja se obratila publici emotivnim govorom u kome je, između ostalog, naglasila koliko joj je podrška fanova značajna za rad i izrazila veliku zahvalnost što je ponovo u Beogradu.

TarjaTokom večeri Tarja se publici obraćala i na srpskom jeziku. Pokretala je publiku rečima „Ruke gore” i „Hvala”, što je izazvalo još veće ovacije. Njena energija i harizma potpuno su plenili sve prisutne, a predivne odevne kombinacije koje je Tarja menjala tokom večeri, samo su još više dočarale lepotu ove dive. Promena odevih kombinacija tokom večeri je karakteristična za njene nastupe, tako da su fanovi znatiželjno isčekivali Tarjin povratak na scenu.

Na koncertu su se smenjivale pesme sa albuma „What Lies Beneath” i „Colours In The Dark” pa su se tako mogle čuti pesme „Neverligh”, „Damned and Divine„, „Die Alive”, na kojoj je atomosfera došla do tačke usijanja. Izvedba pesme „Mystique Voyage”, napravila je magičnu atmosferu kojoj je doprineo ambijent, osvetljenje i sala SKC-a, koja je u potpunosti odgovarala njenom senzibilitetu i energiji. Njene neverovatne vokalne sposobnosti ostavile su publiku bez daha, jer je svaka njena pesma bila izvođena sa puno emocija.

TarjaNakon završetka pesme „Medusa”, bend se zajedno sa zvezdom večeri zahvalio i poklonio publici uz gromoglasne aplauze i napustio binu. Međutim, stekao se utisak da koncert još nije završen. Ubrzo nakon toga, bend se vratio na scenu pesmom „Victim Of Ritual”, a Tarja, odevena u crni plašt, takođe se vratila na scenu. Usledile su dugo očekivane pesme Nightwisha, koje su postale neizbežan deo njenih nastupa, od kako je napustila ovaj sastav. Za ovu priliku odabrala je pesmu „Wish I Had An Angel”, koju su svi željno iščekivali. Tokom ove pesme cela sala je bila u transu, svi su igrali, pevali i zaista uživali u ovom čuvenom hitu. Odjednom, sala SKC-a postala je tesna za sve. Koncert je završen pesmom „Until My Last Breath”, nakon čega se bend još jednom poklonio publici uz gromoglasni aplauz i ovacije. Tarja je poslednja ostala na bini, pozdravljajući se sa fanovima, kada je u trenutku odlučila da će koncert potrajati još malo duže. Tada je usledila pesma „Over The Hills And Far Away”, čuvenog Led Zeppelina, koju je izvodio i Nightwish.

Na koncertu nije bilo nedostatka. Ozvučenje je bilo besprekorno, realizacija koncerta je bila odlična i, što je najvažnije, bio je odlično ispraćen od strane publike. Tarja je dala obećanje da će se ponovo vratiti u Beograd i da neće proći mnogo vremena do sledećeg koncerta. Ostaje nam da se nadamo da će to obećanje biti ispunjeno.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Tarja

Save