-

NaslovnaReportaže"Magično, prelepo i ludački" - Garbage na Bazenima "11. april"

„Magično, prelepo i ludački“ – Garbage na Bazenima „11. april“

Garbage Autopark 11. april Beograd
Garbage; foto: Nemanja Đorđević

Bez bilo kakvog uvoda, predstavljanja benda i slično, Garbage, kojima to realno nije ni potrebno, su započeli nastup pesmom “Control” sa njihovog petog albuma “Not Your Kind of People”. Iako su ovaj put nastupali bez legendarnog producenta Buča Viga, oko koga je ovaj bend i nastao davne 1993. godine, zvuk i performans nisu mogli biti bolji, kao ni škotska pevačica i gitariskinja Širli Menson, koja vešto dominira vizuelnim izgledom benda od početka sve do danas, čineći da se Garbage izdvaja od ostalih bendova iz davno završene grandž ere.

Pre Garbage-a nastupao je domaći alternativni bend Autopark, predvođen Ognjenkom Lakićević. Za razliku od Garbage i Širli, koja je pričala o raznim temama između pesama, počeviši od ratova koji su pogodili ove predele, preko njihovih prethodnih nastupa za koje su izgleda i sami bili šokirani (verovatno zaboravili), do gej prava i slično. Ognjenka i bend su se potrudili da pruže publici što više pesama, jer ipak imali su samo pola sata.

Garbage Autopark 11. april Beograd
Autopark

Pa kako je i vodilja ovog benda to i sama rekla u jednom trenutku “Nećemo puno da pričamo, da bi svirali što više pesama” izgovorivši sve to za nepune dve sekunde. Iako ih ozvučenje nije baš najbolje poslužilo niti su imali vremena koliko zaslužuju, bili su raspoloženi na bini i doneli publici nekoliko pesama poput “Tvoja zabava”, “La Reunion”, “Mi pomeramo stvari”. Bez obzira koliko je Autopark veliki bend na našim prostorima, svirati i samo jednu pesmu ispred imena kao što je Garbage je zaista čast, a oni su to i dokazali.

Magično, prelepo i ludački” opisala je Širli u jednom trenutku veče na Bazenima „11. april“, takav je bio svaki sekund koji je Garbage ostavljao na bini. Počevši u 15 do 10 ispred nešto više od 700 fanova i ispod prelepog tamnog neba, za sat i po vremena izveli su događaj za pamćenje. Kako se moglo čuti iz publike, Srbija voli Širli, a i Širli voli nas. Između pesama dala je podršku našem narodu, i podsetila na silne ratove i nepogode koje su se dogodile.

Garbage Autopark 11. april Beograd
Garbage

Oduševljena kulturom, druželjubivošču ljudi, raznim stavovima, dobila je ovacije i poštovanje publike. Dok su se njene kolege držale crnih odela, ona, obučena u belu haljinu sa crnim prugama i drečavo crvenom bojom kose koju je vetar non stop nosio tamo-amo, blistala je poput boginje. Da li je vreme i mesto da se o tim stvarima priča, ali šta god da je Širli rekla ili uradila, to se činilo oštrim, ubedljivim i najvažnije suosećajnim. Poput pesme “Cherry Lips”, tokom koje je bina bila obojena svim bojama duge, koju je Menson posvetila LGBTQ zajednici. 

Garbage Autopark 11. april Beograd

Iako su hitovi zvučali gigantski kao i uvek, najupečatljiviji trenuci večeri su bile manje poznate pesme na koje je Širli više puta upozorila publiku “Ovo vas čini pravim Garbage fanom ili ne”, jer je većina mase sa nestrpljenjem očekivala singlove poput “I Think I’m Paranoid”, “Only Happy When It Rains” ili “Stupid Girl” da bi ih mogla snimiti telefonima i objaviti na društvenim mrežama. Što se i dalo videti kada su blještavi ekrani preplavili vidna polja.

U toj psihodeličnoj bujici, zasnovanoj na elektro-dinamčinom ritmu i melodiji koji odlikuje gotovo sve pesme, opet se mogla naći i neka vrsta nežnosti, emocija za sebe u svom tom magičnom i prelepom ludilu. Bilo kako bilo, Garbage nas je odveo na putovanje i ostavio na plešemo među zvezdama u nekom lepšem svemiru.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Garbage Autopark 11. april Beograd