-

NaslovnaReportažeMačo pijanista đavoljeg glasa - James Leg u novosadskoj Tremi

Mačo pijanista đavoljeg glasa – James Leg u novosadskoj Tremi

James Leg; foto: Marina Pešić

Miljenik publike u Srbiji, John Wesley Myers aka James Leg, nastupio je u četvrtak, 28. novembra u novosadskom klubu Trema (Srpsko narodno pozorište).

John je sin propovednika, i često je svirao klavir tokom očevih misa u Chattanoogi u Tennesseeju. John je nastavio očevim stopama i postao James, intrigantni i neukrotivi provednik garage bluesa iz Texasa, dubokog hrapavog baritona i virtuoz za hiperdistorziranim klavirom. Mističan, skriven ispod duge tamne kose, obučen u crno, na pedalama električnog klavira kaubojske čizme, a na rukama prepoznatljive tetovaže. Njegov scenski nastup je dostojan Jerryja L. Lewisa, a vokalom sličan Tomu Waitsu i Howlin’ Wolfu. Zvuk ovog mačo južnjačkog gospodina izvrsna je kombinacija raznih žanrova: rocka, bluesa, punka, soula, gospela. Njegova vokalno instrumentalna umešnost i bespoštedno unošenje u samu svirku, „ubija Boga“ u Fender Rhodes klaviru. Njegov zaštitini znak su zastrašujući tonovi. Dirkama kao u transu lete njegovi prsti, dok se celo telo sažima sa instrumentom, ostavljajući dušu kroz kapljice znoja na svom neukrotivom klaviru.

Sa svojim matičnim bendom, triom Black Diamond Heaviesl, koji stvara od 2004. godine, Leg je snimio dva studijska i jedan live album (sve za Alive Records). Oni slove za jednu od najtraženijih američkih garažnih atrakcija, a sviraju širom SAD, Evrope i Australije. Pored njega, Leg svira i peva u Cut In The Hill Gang, još jednom važnom američkom garage/blues/punk bendu nastalom na pepelu Soledad Brothers. Kada je u pitanju njegov solo angažman, iza sebe ima tri albuma „Solitary Pleasure“,  “Below The Belt” i “Blood On The Keys”, ostajući veran Alive Recordsu. Na poslednjem albumu, on istražuje kroz različite stilove, od očekivanog bugivugija i garage rock momenata za headbanging, do soula sporog tempa i impresivnog spajanja sa violinama, orkestrom i vidnim tragovima istočno-evropske romske muzike. Sa kolegama sa etikete Alive Records, Left Lane Cruiser, snimio je album „Painkillers“, koji sadrži deset blues obrada (od Roberta Johnsona do Rolling Stonesa), koja se visoko kotirala na velikom broju garage/rock/blues lista.

Koncertno veče u Tremi, otpočelo je tačno u 22:30 časova, a klub je već bio gotovo popunjen. Publici se srdačno obratio i pokazao iskrenu oduševljenost prostorom i atmosferom u kojem se nalazi. Takođe se osvrnuo i na činjenicu da od 2013. godine bar jednom godišnje posećuje Srbiju i Hrvatsku.

Prva na koncertnoj set listi našla se pesma “Take A Ride“ (Black Diamond Heavies cover), uz prisutno oduševljenje publike već sa prvim tonovima, koja je prihvatila “poziv na vožnju” i u potpunosti se prepustila zvucima sa bine koji donose mistične tonove prljavog bluesa u kombinaciji sa pankerskim pristupom. Mlada Livia Ranalli za bubnjevima i Leg nastavili su iz pune snage, prljavo i žestoko, izvodeći „Poor Brown Sugar“ i „Tao Te Leg“ sa albuma „Blood On The Keys“. Publika je posmatrala i odlično prihvatala energične poslanice koje “propovednik” silovito isporučivao na binu u svom „ludačkom“ transu. Bez mnogo predaha između pesama, nizale su se, sa istog albuma, “Human Law Dart”, “Huggin The Line”. Potom se Leg prebacio na album „Below The Belt“ i izveo “October 3rd”, „Casa De Fuego“ i „Can’t Stop Thinkin’ About It“ (iz repertoara grupe The Dirtbombs), osvrnuvši se uz „Might Be Right“ na Black Diamond Heavies. Naredna pesma „Do How Do You Wanna“ vratila je publiku u period prvog Legovog solo albuma „Solitary Pleasures“, a potom se opet slušao zvuk Black Diamond Heaviesa uz  „All To Hell“

Za samu završnicu koncertne večeri ostavljene su „A Forest“ (The Cure cover), „Have To Get It On“. Nakon nešto više od sat vremena svirke, neumorni dvojac povlači se sa scene na koju ih publika doziva na bis na kojem su uz još dve pesme sa prvog solo albuma, zaokružili koncertno veče. Bile su to “Drinking Too Much (Kill Devil Hills cover)i “Fire and Brimstone“, obrada rock&roll heroja Linka Wraya, koju je publika sve vreme željno iščekivala“.

Pred koncert u Novom Sadu, Leg je putovao 12 časova iz Grčke i bez ijednog sata sna popeo se na scenu i objasnio neke stvari, što je publika znala da nagradi ovacijama i aplauzom nakon svake pesme. Nakon koncerta još jednom je pokazao oduševljenje ambijentom Treme, a potom i reakcijom publike, te je izjavio da mu je ovo najbolji koncert na turneji i da jedva čeka da se opet vrati u Novi Sad. Naredni koncert održao je u Ljubljani (Slovenija), a danas ga očekuje publika u austrijskom gradu Ebensee.