-

Gitarijada: Lukather zabavljao, Dark Ocean pobedio

Steve Lukather

Sinoć je u Zaječaru završena 43. Gitarijada na kojoj je trijumfovao somborski demo bend „The Dark Ocean„, a kao glavna zvezda nastupio je bivši gitarista i pevač grupe Toto, Stiv Lukater.

Zbog velike kiše koja je padala neposredno pre starta finalne večeri Gitarijade, program je u hodu doživeo male izmene pa je umesto Magme, prvi nastupio poznati gitarista i pevač Stiv Lukater. U sat i po svirke nije stalo puno pesama i uprkos tome što su izostali hitovi Toto-a, Lukater je izveo neke od svojih najvećih hitova poput naslovne numere albuma „Everchanging Times“, „Song for Jeff“, „Never Walk Alone“ i „Hero With A 1000 Eyes“.

Majstor je bio besprekoran u sviranju svog instrumenta, ali je imao dosta problema sa glasom, pa neke od numera i nisu bile izvedene na vrhunskom nivou. Repertoar je dosta bio prošaran džem sesijama njegovog pratećeg benda koji čine bubnjar Erik Valentajn, basista Karlitos del Puerto i klavijaturista Stiv Vejngart. Lukater je, videvši da je su svi plakati Gitarijade u znaku Džimija Hendriksa, odsvirao njegovu numeru „Red House“. U improvizovanim džez i latino segmentima svirke, Lukater i njegova ekipa su provlačili i odlomke pesama poput „Black Magic Woman“ (Karlos Santana) i „Over the rainbow“ (Harold Arlen).

Za ovaj koncert se može reći da je bio i svojevrstan šou jer su muzičari izveli razne komične tačke. Jedna od njih je bila stavljanje poveza na oči bubnjara koji je demonstrirao da i zatvorenih očiju može nepogrešivo da svira. Međutim, Lukater i Vejngart su mu doskočili sklonivši mu neke delove bubnjeva čime su zbunili Valentajna. Kada su pozvani da se vrate na bis, Lukater je izveo još samo numeru „Hero With A 1000 Eyes“ na kojoj je dosta grešio, pa čak i loše odpevao. Lukater i članovi benda su se posle sat i po vremena sviranja poklonili publici i napustili binu.

Iza bine smo sustigli ovog gitaristu i za Balkanrock on izjavljuje: „Bilo je super, lepo smo se proveli. Prošli smo kroz dva dana potpunog pakla u autobusu. Autobus se pokvario, nije bilo klime, hrane… ničeg! Morali smo sami da nosimo opremu. Ljudi misle da je rokenrol glamurozan, ali nije. Ali kada dođe vreme da se izađe na binu i da se svira, onda se izlazi i svira se. Mislim da smo ipak dobro odsvirali. Možete videti i koliko smo umorni.

Gitarijada se nastavila po već utvrđenom rasporedu i prvo su nastupili prošlogodišnji pobednici – Magma. U konkurenciji demo bendova na obe večeri nastupili su Alhemija (Beograd), Santos Brothers Band (Bačka Palanka), Fipa (Novi Sad), The Dark Ocean (Sombor), Voda Nad Vodama (Novi Sad), Brain Damage (Zaječar), Štraft (Beograd), P.L.O.D. (Zaječar), Black George (Topola), From Sin (Beograd), Uneven (Beograd) i No Regrets (Beograd).

Titula pobednika i novčana nagrada u iznosu od 100 hiljada dinara pripala je somborskom sastavu The Dark Ocean, a glasovima publike nagrada od 50 hiljada dinara ostala je u Zaječaru, u vlasništvu bendova P.L.O.D. i Brain Damage. Specijalna nagrada uručena je The Santos Brothers bendu jer je prosek članova tog benda 13 godina.

Veliku pažnju posetioca izazvao je slovenački bend Metalsteel, koji je premijerno svirao u Srbiji. Njihov član Rok, za Balkanrock je izjavio: „Naš bend je internacionalni metal bend. Naša inspiracija su bendovi iz 80ih godina i to volimo da sviramo. Vrlo nam je drago da smo ovde, prvi put u Srbiji, i da prvi put imamo svirku u inostranstvu. Nikada nismo svirali preko granice. Imamo jedan sat ovde, tako da ćemo svirati pesme sa naša tri albuma. Naš prijatelj je iz ovih krajeva. Ovde je bio rođen, tako da nas je on povezao sa organizatorima i tako smo se dogovorili da ovde imamo svirku i to nam je vrlo drago. Znamo da je ovo tradicionalan festival, 43. Gitarijada, tako da je super. Stiv Lukater je svirao danas ovde, Riblja Čorba je puno puta bila ovde, a ja sam veliki fan Riblje Čorbe…dakle, super.