-

Ludo i brzo veče uz Partibrejkerse u Nišu

partibrejkers_2
Foto: Biserka Jovanović

Kraj letnje sezone svirki u Banovini i ove godine obeležio je koncert Partibrejkersa. Kao i uvek do sad dvorište je bilo puno, a bend i više nego motivisan, što je svakako kombinacija za koncert koji će se pamtiti.

partibrejkersPočetak je najavljen za 21 čas, te je dobar deo publike već tada ispunio koncertni prostor. Međutim, kako se zna da u Nišu nijedan koncert ne počinje na vreme, tek je nekih pola sata kasnije bio u potpunosti ispunjen. Tada na binu izlazi petorka koju od samog početka karijere vode dve potpuno suprotne ličnosti, a koje ipak funkcionišu neverovatno složno, Nebojša Antonijević Anton i Zoran Kostić Cane. Koncert otvara Antonov rif za pesmu „Pogrešan broj“, priključuje mu se ostatak benda i sve kreće ludo i brzo.

partibrejkersNakon toga „Zemljotres“, zatim „Lobotomija“ i „Šta radiš?“. U tim trenucima već se videlo, a naročito čulo, da i bend i publika podjednako uživaju u koncertu. Cane je, kao i uvek bez dlake na jeziku, u više navrata tokom koncerta imao svoje poznate monologe, posvećene najviše socijalnoj kritici. Iako su, možda, nekada duži nego što to jednom koncertu odgovara, imaju poentu, nisu isprazne priče koje služe da se nakupe poeni kod publike.

Koncert se nastavlja singlom „Sitna lova“ sa, još uvek svežeg, albuma „Sirotinjsko carstvo“. Slede „Noćas u gradu“ sa prethodnog albuma Sloboda ili ništa“, kao i nešto starija „Ono što pokušavam“ sa trećeg albuma. Nije nešto bilo potrebe na ovom koncertu da se odsvira neka pesma kako bi atmosfera došla do tačke ključanja, tako je bilo od samog starta i nije prestajalo do kraja. Možda je pun mesec imao presudnu ulogu? Bitno je da su se kockice poklopile baš kako treba.

partibrejkersKreće serija hitova, mada nije kao da ove prethodne nisu hitovi, „Ulični hodač“, „Rođen loš“, pa „Hipnotisana gomila“ i „Kreni prema meni“. Antonove gitarske bravure, kojima dodatnu težinu daje fenomenalna ritam sekcija kao i najmlađi Partibrejker, samo po stažu, Robert Telčer, bile su sinoć neverovatne. Toliko lako sviranje, a sa toliko preciznosti, osećaja i nepretencioznosti, je nešto što bi mnogi svetski gitarsti mogli samo da uče od ovog čoveka.

partibrejkersRegularni deo koncerta priveden je kraju, nekih sat i po od kada je krenuo, pesmama „Hoću da znam“, „Mesečeva kći“ i za sam kraj „Dugo te nema“. Bend se nakon toga povlači na minut, dva, što je publika iskoristila da ih aplauzima i dovicima natera da odsviraju još par pesama. Bis kreće pesmom „Molitva“ da bi nakon toga usledile „Ona živi na brdu“ i „Sit gladan“. Za sam kraj koncerta ostavljena je „Kako je teško bez tebe“. Cane je još jednom predstavio bend, pozdravio publiku i time završio još jedan koncert Brejkersa u Nišu.

Dve godine uzastopno gotovo istog datuma Partibrejkersi privode letnju koncertnu sezonu kraju, i to na odličan način. Ovaj njihov nastup je, možda, najbolji u poslednjih nekoliko godina. Naravno, takve tvrdnje nikako ne mogu da se iskažu sa stoprocentnom sigurnošću. Ali da je u najmanju ruku ovo bio fantastičan nastup jer izjava oko koje će se, verujem, složiti svi koji su sinoć prisustvovali koncertu.

partibrejkers

Save