-

NaslovnaIzdvajamoLudi mornar Marijan Ban uz Diktatore zapalio Vintage Industrial Bar

Ludi mornar Marijan Ban uz Diktatore zapalio Vintage Industrial Bar

Program “Sviraj Stare” još uvijek je svježi koncept koji je donio K.L.U.B. Dostava Zvuka, a koji je osmišljen i posvećen za sve one koji vole rane stvari svojih omiljenih izvođača. Koncerti su to na kojima se sviraju isključivo prva dva albuma iz diskografije benda, a da je ovakav pristup nastupima pun pogodak, nakon Leta 3 i Psihomodo Popa, pokazao je i koncert Marijana Bana uz pratnju Diktatora.

Koncert je započeo uz Banov kratki monolog kojim je na šaljiv način opisao svoju suradnju s Diktatorima te najavio da će svoje prvijence, albume “Daleka obala” i “Ludi mornari dolaze u grad”, odsvirati u cijelosti i po redu.

Sukladno s tim, svirka je započela uz “Rozu” i već u startu zagrijala šaroliku i dobro raspoloženu publiku. Nakon toga su se nastavili nizati red pjesme, red crtica iz dogodovština benda Daleka Obala. Nakon još uvijek relativno življih pjesama “Valovi” i “Crni vlak”, već u startu se koncert malo i  primirio uz balade “Noć je prekrasna”, koja pripada u najveće hitove benda, te “One bi htjele”, koju je Ban najavio kao potrebnu dozu romantike, jer, prema njegovim riječima, “romantika je stup društva”.

Nakon toga došla je megapjesma “Četrnaest palmi”, koja je izvedena prema studijskoj verziji, a s njome se postigla i svojevrsna prekretnica u tempu koncerta. Publika je podivljala i masovno su krenule šutke. Da, šutke na koncertu Marijana Bana! Publika se gurala, plesala, pjevala i prolijevala pive od tada pa sve do zadnjeg odsviranog takta koncerta. Tome su svekoliko pomogle i “Tonka” i  pjesma “Daleka obala” koju su bend i publika otpjevali zajedničkim snagama te time završili prvi album.

Na početku drugog albuma ipak je došlo do male promjene u redoslijedu izvođenja, jer dok je odličan bend zasluženo odmarao, Marijan Ban i gitarist Marko Jelavić izveli su šaljivu “Ležimo na travi”, a na “Sušac blues” se neplanirano pridružio i gost Neno Belan, za kojeg je Ban napomenuo da je otpjevao sve back vokale na albumima Daleke Obale.

Nakon toga, svirka se nastavila u jednako žustrom raspoloženju, s iznimkom par pjesama, poput “U autobusu” i “Tumba”, da bi na kraju atmosfera ponovno eksplodirala pri izvođenju “Why” i finalne, ponovljene, “Četrnaest palmi”.

Time su oba albuma odsvirana i regularni dio koncerta je završen, a nakon poziva na bis, bend se još jednom vratio, tek toliko da odsvira svojevrsnu parodiju čiji stihovi idu: “Pametni već znaju/ oni drugi ne shvaćaju/ da je ovi lipi koncert doša svome kraju”.

Uz ove stihove ujedno je i završena odlična i poprilično žestoka i burna koncertna večer povratka u rane devedesete, a oduševljenoj publici nije preostalo ništa nego se uputiti dalje u prekrasnu noć…