fbpx

-

Naslovna Reportaže Love Amongst Ruin u Vintageu - poslastica za odabrane

Love Amongst Ruin u Vintageu – poslastica za odabrane

Love Amongst RuinLove Amongst Ruin engleska je supergrupa koju primarno čine bivši bubnjar Placeba, Steve Hewitt, te Perry Bamonte, gitarist The Cure u periodu od 1990. do 2005. Od poznatijih imena tu je i gitarist Donald Ross Skinner, koji je veći dio karijere radio sa Julianom Copeom. Bend je izdao dva albuma, a na ovoj turneji su prvi put posjetili Zagreb.

Kao predgrupa su nastupili Phantasmagoria, zagrebački dark/gothic rock sastav osnovan još 1988. Oni su u pola sata prezentirali svoj rad i pružili jako dobar nastup. Godine iskustva se osjete na svirci i bend zvuči čvrsto, a atmosfera njihove glazbe uzrokuje pomalo hipnotizirajući efekt. Nastup su začinile dimne mašine, a zvuk je bio sasvim solidan. Zanimljivo je da su nastupili bez bubnjara, što nije negativno utjecalo na sami dojam. Dvostruku dužnost je tako obavljao klavijaturist, a posebnim entuzijazmom su se isticale dionice gitarista. Nažalost, veći dio publike je stigao tek na Love Amongst Ruin, pa su Phantasmagoria nastup održali pred manjim brojem posjetitelja. To ih  nije spriječilo da pruže kvalitetnu svirku i veselimo se vidjeti ih ponovno.

Točno po najavljenoj satnici, u 22 sata na pozornicu stižu zvijezde večeri. Tehnička priprema za njihov nastup trajala je duže no inače, a stage je bio nakrcan vrhunskom opremom. Dosta je zanimljivo je bilo u klupskoj atmosferi vidjeti ljude koji su godinama svirali stadione i velike dvorane diljem svijeta, a da na njima još uvijek osjetite sa kakvom pažnjom odsviraju i otpjevaju svaki ton. Zagrebačka publika je za vrijeme prvih taktova bila suzdržana, ali atmosfera je postala opuštenija već nakon prve odsvirane pjesme zahvaljujući jako raspoloženom Steveu. Primarno bubnjar (od 1996. do 2007. svirao u Placebo), u novom bendu obavlja vokalne dužnosti, a poznato je da je na dva izdana albuma odradio većinu posla i snimio skoro sve instrumente. Za razliku od studija, na nastupima uživo instrumentalni dio prepušta ostalim glazbenicima i pažnju većinu vremena usmjerava na pjevanje. Gitara je bila na njemu cijelo vrijeme, ali ju je svirao tek povremeno, na instrumentalnim dijelovima pjesama.

Između svake pjesme porazgovarao bi sa publikom koja je sa oduševljenjem prihvaćala njegove dosjetke, a koje su zapravo bile u kontrastu sa melankoličnom i pomalo depresivnom atmosferom same glazbe. Zvučna slika benda zaista podsjeća na bivše bendove članova i ne možemo reći da su se previše odmakli od tog prepoznatljivog Placebo (ili The Cure) zvuka. Perry Bamonte je sa gitare u novom bendu prešao na bas i odradio jako dobar posao, kao i ostatak benda.

U nešto više od sat vremena predstavili su oba albuma, uz nešto jači naglasak na ovogodišnji „Lose Your Way“. Koncert je zatvoren bisom, uz pjesmu „Home“ na kojoj se Steve rasplesao i zatvorio jedan opušten i kvalitetan nastup.

Nakon koncerta je (kao i ostatak benda) bio raspoložen za potpisivanja, slikanje i razgovor, što nemamo priliku često vidjeti na koncertima i za to im svaka čast. Nadamo se da će Love Against Ruin u ovoj postavi svirati neko dulje vrijeme i da se uskoro vidimo na nekoj novoj turneji.