-

Loud Festival Sofija: Blato i Metal!

arhivaVeliki transparenti sa natpisima Loud Fest na drugom terminalu sofijskog aerodroma bio je samo znak da se nalazite na pravom mestu gde će biti održano debitno izdanje festivala Loud Festivala.

Dan prvi

Negde oko 16h otvaraju se vrata festivala i publika se nalazi u čudu jer prisustvuje probi grupe Tristania sa jednim od vodecih ženski vokala današnjice Mariangelom Demurtas. ubrzo bend kreće sa nastupom. Iako su imali po programu nastup od samo četerdesetak minuta pokazali su publici da su odličan izbor za otvaranje festivala. “Tender Trip to Earth” i “Exile” mali su deo pesama u kojima je publika mogla da uživa.

Sledeća na programu bila je moderna gotik metal banda Lacuna Coil. Italijani su imali na sebi jednake uniforme i predvojeni harizmatičnom Cristinom Scabbiom oduševili su prisutne. “I Don’t believe in tomorrow” se našla na početku set-a koji je bio sastavljen od pesama sa njihovog zadnjeg albuma “Dark Adrenalin”. Publika, sve brojnija i brojnija posebno je uživala za vreme izvođenja pesme “Swamped”. Cristina je iskoristila šansu da se malo našali sa publikom i koristi njihovu malu nepažnju kako bi ih naterala da zapevaju deo pesme Ledi Gaga. Nastup zavrsavaju sa “Spellbound”. A samim tim je završen i program sa ženskim gotik grupama. Naredni metalci dolaze iz Poljske, Behemoth, predvode prvu ozbiljnu promenu stila na prvom festivalskom danu. Program počinju sa “Ov Fire” i “The Void” , nastavljaju Demigod kako bi nas vratili kroz vreme sa “Moonspell Rittes”. Nastup zavrsavaju sa “The Youth of Manifesto” i “Lucifer”.

Sa malim zakasnjenjem na scenu izlaze i W.A.S.P. bend koju je publika imala mogucnost da gleda do sada pet puta u Bugarskoj, tako da se već mogu nazvati domaćinima. Bend je vidno uživao u svom nastupu, dok su prašili “Murders In the Rue Moirgue”, “I Don’t Need a Doctor”, “On Your Knees” “The Real Me”, “L.O.V.E.Machine”. W.A.S.P. su jos jednom dokazali publici da i posle trideset godina haraju scenom. Pesmom “Wild Child” završavaju nastup, kao i prvi pakleni metal dan.

Dan drugi

Nada da će drugi dan festivala proći bolje nego predhodni nije se ispunila. Loše vreme, kiša i naravno blato učinili su jedino da deo ispred scene podseca na veliku močvaru, koja otvara veliku rupu ispred scene i ostavlja dozvoljava samo one najhrabrije da budu deo festivala. Kiša koja nije prestajala da pada i blatnjavi deo terena nikako nije bio pozitivno iskustvo. Drugi dan Loud festivala otvorio je sastav Asphux. Metal euforija počela je sa “The Quest of Absurdity”, propraćeno sa “Scorbutics”, “M.S.Bismarck” i mnogo drugih. Program je nastavljen sa švedskom grupom Meshuggah, koji nastupaju prvu put u ovim kraju Evrope. Predstavili su nam Demiurge, Bleed….. Sastavni deo njihovog nastupa bila je kiša koja je ispred bine stvorila ogromnu količinu blata. Najverniji fanovi nisu prestajali sa podrškom, tako da im ni kiša ni blato nije smetalo pogotovo kada su se na bini pojavili Soulfly. Nezaobilazna set lista sačinjavala je i pesme iz Kavalerinog perioda u Sepulturi “Roots Bloody Roots” i “Arise” koje su predstavljale vrhunac večeri.

Ono sto su posetioci festivala cekali dva dana, na festivalu je, kratko i jasno, Slayer. Kiša je prestala u pravom trenutku.Više od sat ipo vremena prave metal eksplozije. Publika je uzivala u pesmama “Raining Blood”, “Postmortem”, “Spirit in Black”, “Angel of Death”. Odličan fidbek publike i još glasniji zvuk sa ozvučenja doprineli su da nastup bude bude zapamćen kao jedan od najboljih na festivalu. Tako su velikani Slayer su zatvorili debi izdanje bugarskog Loud Festivala.

Fanovi mokri, blatnjavi, znojavi, ali i zadovoljni napuštaju bojno polje. Čekamo izdanje sledeće godine i nadamo se još boljim imenima. Sofija polako postaje prestonica metala.

Save