-

NaslovnaReportažeLjubavnici i Obojeni Program u Drugstoru - bez definicije

Ljubavnici i Obojeni Program u Drugstoru – bez definicije

Obojeni program
Obojeni program / foto: Nemanja Đorđević

U klubu Drugstore, gosti Ljubavnici i novosadski kultni Obojeni Program, održali su koncert za sve poštovaoce subkulture.

Ljubavnici
Ljubavnici

Već na ulazu u klub, bilo je očigledno da će čitavo veče moći da se svrsta pod reč „alternativa“. Klub Drugstore, koji se nalazi blizu obale Dunava, ispod Pančevačkog mosta, izgleda kao jazbina poštovaoca noćnog života, neafirmisanih grupa, underground zvuka, i potpune slobode.

Grupa Ljubavnici, koju možemo opisati sličnim rečima, dark elektro-pop sastav izašao je na binu nakon sat vremena kašnjenja, oko ponoći. Ovaj duo, kog čine pevač Saša Maričić, i Nenad Jevtić koji pušta i kreira muziku, karakteriše tvrd elekronski zvuk uz drum’ n’ bass ritam i pop melodičnost tekstova. Pevač Saša obratio se publici rečenicom „Kiša je naša“, komentarišući i trenutne vremenske uslove i ujedno najavljujući pesmu „Kiša lokve briše“. Među publikom  našlo se dosta poštovaoca ovog benda, koji su u prvim redovima igrali i pružali podršku. Pevač se u toku nastupa još par puta obratio prisutnima, iznenadnim porukama, poput: „Potrudite se da istrajete, i da često imate lepe misli“.

Obojeni program
Obojeni program

Kvalitet, koji izlazi u prvi plan, ovog benda  jesu tekstovi pesama, koje i definišu Ljubavnike – nekima nerazumni, neprihvatljivi, previše moderni i teški. Jasno je da nisu, niti im je cilj da budu, grupa za široke javne mase, što se sasvim videlo u sinoćnom nastupu. Grupa je izvodila pesme sa oba svoja, još uvek neizdata, albuma: „Svakakve noći“ i „Gašenja“. Za vreme nastupanja ovog benda, energija se menjala, a potpuno razumevanje i poklapanje sa publikom desilo se u poslednjoj pesmi  koju su Ljubavnici izveli. Pevač je zatim entuzijastično najavio novosadski sastav, Obojeni Program.

Oko 1 ujutru fantastična četvorka pojavila se na bini, i započela nastup pesmom „Vi ste ljudi“. Pri izvođenju druge pesme „Dejvi“ došlo je do tehničkih problema sa bubnjem, pa je grupa numeru odsvirala bez ovog instrumenta, ali je i posle ponovila. Do druge, treće pesme ove alternativne rok grupe, čini se, pristiglo je još ljudi. Publika je popunila prve redove, a oni koji su ostali iza nisu bili u mogućnosti da isprate nastup s obzirom na to da je kvalitet ozvučenja u odnosu na prevelik prostor kluba bio jako loš. Posle „Kočnica“, Obojeni Program izveo je dve pesme, „Mene to ne zanima“ i „Nevidljivo“ sa svog poslednjeg albuma: „Kako to misliš mi?“.

Obojeni programRepertoar je bio mešovit, išli smo iz godine u godinu rada Obojenog Programa, ali ostao je utisak da se grupa koncentrisala na izvođenje pesama sa pomenutog, poslednjeg albuma, iz 2012. godine. Uz kultne numere poput „ O, da li?“, „Filadelfija“ i „ABCD avioni“ publika je najiskrenije uživala u ovoj dugoočekivanoj manifestaciji. Komunikacija bez reči pevača Kebre njegovo je umeće. Bio je primetan divan odnos grupe i fanova. Naravno, najstrastvenije reakcije izazvala je pesma „Kad se neko nečem dobrom nada“, koju je publika u mahovima sama pevala.  U toku ove pesme i poslednje „Nebo, nebo plavo je“ postalo je jasno zašto Kebra smatra da je svaki koncert  umetnički događaj. Energija publike je do kraja eskalirala, pa je, u tom raspoloženju, bila jako bučna i zahtevna dok se bend povlačio sa bine. Uz veliko, primetno poštovanje novosađani su nam priredili čak dva bisa u kombinaciji više pesama. Naravno, ni ovaj nastup nije prošao bez pojavljivanja, na bini, prijatelja iz Darkwood duba. Nakon izražavanja zahvalnosti, koncert je bio zvanično gotov.

Svakako ostaju neka postavljena pitanja. Obojeni Program je naš bend koji prkosi vremenu, ostaje nepotkupljivo iskren i buntovan, sa genijalno upakovanim minimalističkim porukama… A ipak, posećenost je bila nezadovoljavajuća. Broj ljudi je trebalo da bude znatno veći, ozvučenje bolje… Ali neka ostane na tome da je „Svaka definicija gubitak slobode“.

Obojeni program - publika