-

NaslovnaIzdvajamo"Ljubav je najveća" - Neno Belan & Fiumens pred novosadskom publikom

“Ljubav je najveća” – Neno Belan & Fiumens pred novosadskom publikom

Neno Belan / foto: Biljana Cvetanovski
Neno Belan / foto: Biljana Cvetanovski

Poznati hrvatski i ex-yu kantautor Neno Belan sa svojim bendom Fiumens održao je sinoć još jedan nezaboravan koncert za Novosađane. Mesto njegovog dešavanja bio je klub The Quarter, dok ga je medijski podržao Radio Novi Sad, koji ga je direktno i prenosio.

Neno Belan, nekadašnji frontmen popularnog splitskog benda Đavoli, iza sebe ima 30 godina dugu karijeru. U pred osmomartovskoj noći, kao najlepši poklon damama je poklonio neke od svojih mnogobrojnih hitova. Njegova muzika je pod direktnim uticajem The Beatles-a, te generalno zvuka izvornog rock’n’rolla 1950-ih i britanskog i američkog pop-rocka 1960-ih godina, kao i dalmatinskih etno melodija i italijanskog belcanta, odnosno kancone. S obzirom na činjenice da iza sebe ima dvanaest studijskih albuma, jedan live i četiri kompilacijska albuma, te da je svoju karijeru potvrdio brojnim nagradama, sasvim je jasno zašto i domaća publika smatra da su koncerti Belana i Fiumensa nešto što se ne propušta. Za one koji ne znaju, Fiumense čine vrsni muzičari: Leo Rumora – bubanj, back vokali, Olja Dešić – bas, back vokali i Vedran Križan – klavijatura, back vokali.

Happy Hippy
Happy Hippy

Kao specijalni gost, sa početkom u  22 i 15 časova, nastupio je novosadski autorski pop-rok sastav Happy Hippy, predvođen Ducom Aradski. U toku polučasovnog programa, izveli su neke od svojih najslušanijih pesama, što starijeg, što novijeg datuma. Sudeći po reakciji prisutnih, posebno se istakla druga po redu pesma, prošlogodišnja “Nema zbora“, te već svima dobro poznati hitovi “Lenja pita“, “Jedan dan” i “Važno je” sa albuma “Jedan dan”, iz 2013. godine.

Nakon Happy Hippyja, organizatori su podelili vredne nagrade srećnim dobitnicama povodom 8. marta: proizvode Rolling Stone kože i vikend boravak za dve osobe u hotelu “Premier Aqua” (5*).

U 23 časa i 15 minuta, na binu su se popele zvezde večeri, i koncert započele sa velikim hitom Đavola, pesmom “Pričaj mi o ljubavi”. Već od prvih minuta, publika je pevala uz Belana, koju je on prethodno srdačno pozdravio. Sledeća po redu, bila je pesma “Zvuci ulice“, koja je mnoge rasplesala, kao u stara dobra vremena. Parovi u prvom redu, plesali su “đavolski”, a onda je na red došla pesma koju je nekada Belan izvodio sa Dinom Dvornikom, čuvena “Ella“. Nizali su se zatim hitovi Ja volim je“, “Ludo zaljubljen“, te dosta stariji “Kucaj opet, s kojim se muzičar vratio na same početke svoje karijere.

Neno Belan
Neno Belan

“Počelo je prije 30 godina, i od tada je bilo svašta. Bilo je uspona, padova, nijedna karijera nije pravocrtna. Ali kad sad rezimiram tih 30 godina, ne mogu biti nego zadovoljan, jer sam napravio puno toga. Imam jedan veliki repertoar. Mnoge od tih pjesama su danas postale mini evergreeni. Sluša ih i nova generacija, neki su i mlađi od pjesama.”, izjavio je Belan nedavno u jednom intervjuu. Upravo tako, vrednim radom njegovih bendova, iznedrile su se mahom ljubavne pesme koje su s vremenom postale gotovo himne i obežile odrastanja nekoliko generacija. Sam Belan kada govori o svojim pesmama kaže da ih ima 150 ljubavnih i pesmu “Ka Vanna”.

Jedna od zanimljivih pesama koja se našla na repertoaru bila je nešto laganija “Dani ljubavi“, nakon koje je koncert ponovo krenuo bržim ritmom. Usledio je svima dobro poznat hit “Sunčan dan (Sunny day)“. Prvih nekoliko redova, sad su već dobili karakteristike vrelog podijuma. U sad već novom danu, danu žena, nasmejano se galamilo uz “Rock galamu“. Ova pesma je u latino ritmu, na koji se odlično nadovezao regge iz sledeće “Pjesme sreće, Ulicama grada“, te pesma “Ivona“. A onda je došlo vreme i za twist iz velikog hita “Jagode i čokolada.”.

Veče se nastavilo uz pesme “Kasno je“, “Rijeka snova” (dočekana vriskom, jer jedna je od onih koju su mnogi željno isčekivali), te čuvena “Zar više nema nas“, u originalu otpevana sa Massimom Savićem, čiji je vokal ovom prilikom izvrsno zamenio bubnjar Fiuemensa.

neno belan_03Bend je zatim odlučio da u sledećoj pesmi pozove razgaljenu publiku da peva zajedno sa njim još jedan dobro poznati rock evergreen, veselu pesmu “Stojin na kantunu“, koja i danas odiše istim onim mladalačkim optimizmom.. A nakon nje, sve do zvaničnog kraja koncerta ređali su se hitovi “Vino noći“, “Ponoćna zvona” i “Dotakni me usnama“, koje su po mnogo čemu ostavile poseban pečat na ovo veče. Ali, jedan čas i petnaest minuta iza ponoći, nije značio da je zaista vreme za kraj. Bend je poklonio prisutnima još dve pesme za ples,”Điri, điri” i “Dugo, toplo ljeto“. Bio je to još jedan u nizu fenomenalnih koncerata u novosadskom klubu The Quarter. Iskre ljubavi “sevale su” pod jednim toplim krovom u Vojvođanskoj prestonici, pred zabavljenom, nikad nasmejanijom i rasplesanijom publikom od strane velikih, iskrenih i doslednih muzičkih prijatelja iz Rijeke.

“Ljude želimo zabavljati, ali ne na ljigav način, želimo to radit na kvalitetan način, to znači da ne smijemo umarati ni tekstualno ni muzički – teške riječi, komplicirani aranžmani i melodije. Nastojimo sve to što jednostavnije, ali i što kvalitetnije uraditi.” (Neno Belan, Yugopapir, 1987).