-

„Ljubav je na bini, mi smo porodica“ – Thievery Corporation na Tašmajadnu

Thievery Corporation Taš Beograd
Thievery Corporation; foto: Tanja Drobnjak

Ljubav je na bini, mi smo porodica” uzviknuo je jedan od gostujućih MC-jeva Thievery Coroporation-a negde na samoj polovni njihovog nastupa. Ove noći ispred prepunog stadiona na Tašmajdanu, nisu ponudili ništa novo, osim nekoliko pesama sa njihovog poslednjeg albuma “Treasures from the Temple”, koji je još jedan izuzetan uspeh u moru muzičkih inovacija koje donose svih ovih godina, istražujući korene regea, muzike sa Bliskog istoka ili indijske u koju integrišu elemente džez i elektronskog zvuka. Bend divnim spajanjem ovih žanrova u jednu celinu briše granice i stvara potpuno novi ambijent. Ova misija razvijanja trans-žanrovskog zvuka uspešna je i zbog brojnih saradnika grupe, koji dolaze iz različitih zemalja i kultura. Toliko različiti, a opet jedno. Porodica.

Ipak taj “porodični” nastup, nije se samo osetio u muzici i među njenim stvaraocima, već i među onima koji je slušaju. Pored istraživanja muzičkih korena regea, grupu odlikuje i sposobnost da prenosi energiju i buku pa su tako, prvim koracima na bini, zaveli sve prisutne na suptilno učestvovanje u performansu.

Marko Louis Taš Beograd
Marko Louis

Pre Thievery-a talentovani beogradski muzičar Marko Louis, je zagrejao atmosferu. Poznat kao član benda Maraqya sa kojim je snimio dva albuma. Pored toga, izdao je svoja tri albuma “Shine on me”, “Beskraj” i “Euridika”. Ova noć je verovatno jedan od najvećih uspeha u njegovoj karijeri, a kako i on sam kaže “Za mene je još veće iznenađenje da ću imati privilegiju da sa bendom zagrejem publiku pred koncert legendarnih Thievery Corporation, i to sve na kultnom Tašu! Zadovoljstvo je moje!”

Rasprodat koncert Thievery-ja, prepun ljubitelja muzike, počeo je tačno u pola deset. Garza je stajao u pozadini, poput dirigenta koji je nadgledao sve, dok je ostatak benda zabavljao prisutne. Samim početkom sve su doveli do “čiste desetke”, kada su započeli mešavinom pesama i podigli hiljade ruku u vis.

Thievery Corporation Taš Beograd
Thievery Corporation

Harmonija žanrova i melodija dopirala je do mnogih kroz pesme “Amerimacka”, preko “Lebanese Blonde”, do “The Richest Man In Babylon“. Kraj obojen “Oooo Oooo Oooo ooo” glasovima publike upravo iz te poslednje pesme, bez ijednog zvuka sa bine predstavljao je pozdrav, upućen ovom neverovatnom bendu, zbog kojeg će noć 26. juna biti nezaboravna mnogima.

Stalno menjanje članove na pozornici i prelepa orkestrirana mreža zvuka i duha, činili su da koncert Thievery-a bude dinamičan performans. Različita energija, koju je svaki član doneo na pozornicu, držala je masu zapanjenom. Njihov nastup daje osećaj predivno spojenih komplementarnih predstava, ali opet svaka od njih je individualna. Jedinstveni zvuk koji je svaki izvođač doneo na pozornicu zavodio je publiku u njemu jedinstven intimni ambijent. Ove tople junske noći, Thievery Corporation je neusumnjivo uzeo svoj zvuk i hipnotisao masu, koja je koračala zajedno sa njim. 

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Thievery Corporation Taš Beograd