-

Live Stage Festival – prvi dan: Rock’n’roll ponovo u Sarajevu

Bajaga i Instruktori Štark Arena Beograd
Bajaga i Instruktori; foto: arhiva

Nakon trogodišnjeg čekanja dočekali smo novo izdanje Live Stage Festivala u Sarajevu na platou Skenderije. Iako je sam line-up veoma sličan onom iz 2019. godine. Pauza tokom korona virusa je sigurno dovela do toga da sarajevska publika zaželi bilo kakvu vrstu okupljana, te se nije puno marilo ko je na bini.

Prvi na scenu izašli su članovi kultnog sarajevskog benda Bolero, a publika, očito nespremna, trčećim koracima je počela zauzimati prve redove ispred bine. Tokom nastupa izvedeni su neki od najvećih hitova što je publika, generacijski izmiješana, dočekala sa oduševljenjem. Pjesme koje su otvorile festival bile su “Dajana“, ‘‘Na kraju slavlja“, “Misli na mene“. Bolero je svoj zadnji nastup imao baš na prethodnom izdanju Live Stage-a u Sarajevu, 2019. godine, te se može reći da pauza na njihovo sviranje i uštimanost nije ni najmanje utjecala. Na prvih par pjesama bilo je tonskih problema što se jako brzo riješilo, te je koncert nastavio u odličnoj atmosferi pjesmama “Moja generacija“, “Krčmarska Moskva“, “O Jesenjinu“. Tokom 90-minutnog nastupa Bolera, nije se moglo reći koja je pjesma najviše pogodila publiku jer se svaka od njih, od početnog do zadnjeg tona, pjevala uglas sa bendom. “Galebovi“, “Sjećanja“, nagovijestili su kraj nastupa, a pjesmom “Jelena“, gdje su svi prisutni izvadili upaljače, završen je još jedan odličan i emotivan koncert benda Bolera.

Atomsko sklonište
Atomsko sklonište

Nakon odličnog i muzički uvježbanog nastupa Bolera, na scenu je izašlo Atomsko Sklonište, jedan od najvećih rock bendova Jugoslavije. Bez puno namiještanja Atomci, na čelu sa Bruno Langerom, zaorili su se Sarajevom, a pjesme koje su svirali stapale su se jedna u drugu bez pauza. “Dok se tvoje tijelo vidi“, “Extrauterina“, “Do ponoći – od ponoći“, otvorile su dugo očekivani nastup Atomskog Skloništa u Sarajevu. Iako na svojim leđima nosi 72. godine, Bruno Langer idalje snažno vodi bend koji je nastao davne 1976. godine.

Slušajući ovaj trio na trenutke se pričinjavalo da je na bini neki od svjetskih bendova. Odličan i perfektno balansiran zvuk gitare, bubnja i basa, stvarao je atmosferu kojoj se malo ko mogao oduprijeti u publici, čak i ako nije znao neke pjesama. “Pakleni vozači“ i “Za ljubav treba imat dušu“, povezane su u jednu pjesmu bez pauze između, a isto je urađeno i sa pjesmama “Olujni mornar“ i “Pomorac sam majko“. Publika je uspijevala pratiti ritam Langera i ekipe, ali već na zadnjim atomima snage otpjevani su “Johnny“, “Žuti kišobran“, a “Djevojka br. 8“ bila je najdalja tačka nastupa Atomskog Skloništa.

Za sami kraj glavnog dijela prvog dana festivala ostavljen je bend, imenom potpuna legenda, dok svirkom i atmosferom nisu opravdali očekivanja publike, riječ je o Bajagi i Instruktorima. Dugo nagađanje već je publiku učinilo nervoznom, a sam koncert je kroz cijelo svoje trajanje nekako bio usporen, većinom zbog set-liste koja sama po sebi ima više sporijih nego bržih pjesama.

Bajaga i Instruktori Štark Arena Beograd
Bajaga i Instruktori

Daljina, dim i prašina“, otvorila je nastup Bajage u Sarajevu koji je također, kao i Bolero, posljednji put u Sarajevu nastupio na Live Stage Festivalu 2019. godine. Naredne pjesme “442 do Beograda“, tokom koje je Bajaga otpjevao “442 do Sarajeva“, što je dovelo do potpunog veselja u publici, te “Godine prolaze“, podigle su atmosferu koja je uslijedila tokom duge pauze između nastupa Atomaca i Bajage. Kako je koncert odmicao, a na satu otkucavao jedan sat iza ponoći, publika je polako u grupicama napuštala koncertni prostor, što je dovelo da već na pola koncerta Bajage, ostane samo polovina publike koja je bila tu tokom nastupa Bolera i Atomskog Skloništa. “Život je nekad siv nekad žut“, „Dvadeseti vek“, bile su rijetko povezane dvije brze pjesme. Otpjevana je i pjesma “Moja draga“, koju originalno izvodi Zdravko Čolić, a za koju je muziku i tekst napisao niko drugi do Momčilo Bajagić Bajaga.

Pjesma “Moji su drugovi“, imala je posebnu najavu. Bajaga je napomenuo sve kako velika dvorana Skenderije nosi naziv po Mirzi Delibašiću, jednog najvećih košarkaša Europe, a da je njegova najdraža pjesma bila upravo “Moji su drugovi“, što je preostala publika pjevala zajedno sa bendom. Za sami kraj odsvirane su “Tišina“, “Dobro jutro džezeri’‘, te je za bis ostavljena “Otkad tebe volim“, s kojom je završen prvi dan Live Stage Festivala.