-

Lika Kolorado u vinkovačkom Walkowu: slika i prilika međusobnog sklada

Za sve one koji su čuli za ovaj zagrebački indie rock bend, a preispituju značenje njihovog imena Lika Kolorado, postoji vrlo kratko i smisleno objašnjenje: “Nikola Tesla je iz Like, a imao je laboratorij u Coloradu“, odgovorio je frontmen Filip Riđički.

Za početak je dovoljno poslušati jednu njihovu pjesmu. Pa dvije. Pa cijeli album, a onda i drugi. Zatim je preporučljivo otići na svirku, ali preporuka vam neće ni trebati jer se nećete moći obuzdati od želje da ih čujete uživo, sve dok ih napokon ne čujete. Baš kao i ja u subotu u vinkovačkom centru kulture Walkow. Podsjetimo se, bend je krajem veljače ove godine izbacio novi album „Kontura“, koji je i predstavio u Walkowu, no naravno da su svirane i stare stvari s albuma prvijenca „Smiješ zaurlat“. Publika je skoro doslovce shvatila da smije zaurlat i „zaurlani“ su svi napamet naučeni i bezbroj puta proučeni tekstovi. Bilo je i ultra fanova u majicama s imenom benda, a i onih koji su samo čuli za event i odlučili, kao i svaki odgovorni alternativac, svojom pojavom podržati scenu.

Kao što je i sam bend rekao za novi album, sve su pjesme temeljene na motivima odrastanja, odricanja, prihvaćanja, pomirbe i eskapizma. Emocionalno su jake i udaraju tamo gdje najviše boli, što se pogotovo moglo čuti u subotnjoj izvedbi. Zvuk novih pjesama bio je snažan, sirov, ali i surov ukoliko se pažnja usmjeri ka izgovorenim riječima. Što se tiče samog benda, prava su slika i prilika međusobnog sklada, ili barem tako izgleda dok su na sceni.

Povodom koncerta, Riđički je za Balkanrock izjavio:“Prvi nam je koncert nakon karantene i nisam se nadao tome, mislio sam da će ovo trajati duže pa mi je užasno drago da je došlo do ovoga i baš je lijep način za razbit led“. Dva sata kasnije, led je definitivno razbijen, zahvaljujući pristupačnom četveročlanom bendu i njihovim čestim interakcijama s publikom zbog kojih je nikad sita masa uspjela na bis izvući još koju neplaniranu pjesmu. Osim toga, glavni pjevač se pred kraj koncerta pohvalio i svojim znanjem sviranja bubnjeva pa je publiku počastio očekivanom, ali opet izvrsnom solažom.

Ukoliko se zanemare manji problemi sa ozvučenjem i mikrofonijom tijekom prvih par pjesama, kvaliteta svirke je bila poprilično dobra, uzevši u obzir nedovoljnu veličinu prostora ovog vinkovačkog centra. Iako Vinkovce smatram svojstvenim gradom koji je doista bogat raznim kulturnim sadržajima, morat ću ga podcijeniti kada kažem da je ovaj bend svojom glazbom stvorio takvu atmosferu da se činilo kao da mjesto događanja uopće nisu Vinkovci već nekakav paralelan univerzum nošen energičnim basom i neukrotivim riffovima.

Na pitanje o planovima za budućnost Like, glavni pjevač je odgovorio: “Nisam siguran trenutno da Lika može nositi ikakve planove zato što je situacija bez presedana, ja osobno jedva čekam kada ćemo u studiju raditi nove ploče, ali bend kaže: Daj, imaš vremena, pričekaj još malo.“ Bend je nedavno na svojoj Facebook stranici objavio da uskoro „puštaju“ nešto, a iz razgovora s frontmenom doznali smo da je u pitanju singl. Sada nam preostaje samo da ga nestrpljivo čekamo dok na replay slušamo „Konturu“ ili možda čak još koji koncert, ako nam to ponovno podivljali virus dozvoli.