-

NaslovnaReportažeLet3 u Zagrebu: "Ova će vas pjesma razjebat!"

Let3 u Zagrebu: „Ova će vas pjesma razjebat!“

Snježana Žilka

Funkcija: Novinar/Dopisnik

Sebe vidi kao:

Moto: Those Who Dance Are Considered Insane by Those Who Can’t Hear the Music..Friedrich Nietzche

let3_perje
Foto: Arhiva (Tamara Milenković)

Relativno mladi klub u Zagrebu pod imenom Vintage Industrial Bar poslužio je kako bi ugostio glazbenike koji su poznati po tome da svoje nastupe začinjuju malo provokativnijim scenama nego što smo navikli kada idemo na uobičajeni koncert.

Ima tu ispaljivanja čepova iz stražnjica, golemih muških spolnih organa iz kojih se puštaju golubice, nošenje brnjica umjesto donjeg rublja, zabijanja ruža u stražnjicu (očito je stražnjica jedan od glavnijih aktera u ovim performansima), da pogađate – riječ je o riječkom bendu Let3. Kako su poznati po već spomenutim teatralnim nastupima stvarno nismo znali što nas očekuje, pa smo si nakon dolaska u klub zauzeli mjesto u sigurnom četvrtom-petom redu i izbjegli mogućnost da nas nešto pogodi u glavu.

Unutrašnjost kluba sa svojim velikim željeznim nosivim stupovima u prostoriji za svirku i daje neku ‘tvorničku’ vibru, a masivni drveni stolovi i stolice te ogromni šank koji seže preko cijele glavne prostorije odiše notom starog vintage ‘američkog’ bara tako da ćemo se složiti da je ime u neku ruku i opravdano.U klubu je dozvoljeno pušenje i za razliku od ostalih ustvari ima ventilaciju koja služi svrsi, a ona  se pokazala veoma korisnom tijekom koncerta kada smo molili za tračak svježeg zraka u zbijenoj gomili. Sve u svemu, drago nam je da je zagrebačka klupska scena dobila novo ime, koje će nadamo se s godinam stati uz bok sada već kultnoj Tvornici ili Močvari.

Iako je najavljeno da je u prodaju pušteno samo 200 karata, po gužvi u klubu bilo je očito da je potražnja bila veća te se  taj broj ipak malo proširio. Deset minuta prije najavljenog (ne sjećam se kada je koncert počeo ranije tako da odmah plus u startu) na pozornicu izlazi Let 3. Svi članovi prikladno odjeveni u crne svećeničke odore sa naljepljenim ogromnim crnim brkovima (koji su postali zaštitni znak samog benda) započinju nastup pjesmom ‘Hvala tebi Kriste’ i stihovima ‘..svršit ću sa katedrale…’. Dobro koncipiran provokativan nastup popraćen sa još provokativnijim tekstom, Let3 kakav volimo i poznajemo. Setlista je bila prošarana starijim hitovima kao što su ‘Vjeran Pas’ nastalih kada je bend bio još na početku svoje karijere i nije imao reputaciju šokiranja publike, do novijih poput ‘Profesor Jakov’, ‘Omađijaj me ‘ i ‘Dijete u Vremenu’ (jedina hrvatska obrada Deep Purpleovoga ‘Child in Time’ naravno na njihov način). Stanku između pjesama Zoran Prodanović- Prlja frontmen i pjevač koristi kako bi se zahvalio publici nekoliko puta što su došli i kako su sretni što sviraju u Zagrebu, no naposljetku odustaje u svome stilu ‘Ma ne znam ni šta bi pričao serem bezveze..idemo svirati’. Između Prlje i basista Mrleta se osjeti jaka prijateljska energija, ipak je taj nerazdvojni dvojac motor koji pokreće Let3 već više od 20 godina. Ta se energija prenosi direktno  na publiku i koncert se pretvara u jedno veliko slavlje i uživanciju zajedno sa bendom.Publika se najviše raspojasala na pjesmu ‘Riječke Pičke’ koju je Prlja najavio u svom revijalnom tonu ‘Ova će vas pjesma razjebat’!

Pohvalno je da osim što jako paze na to da scenski nastup bude upotpunjen, zvuče veoma glazbeno uigrano, te nam se u jednom trenu činilo da slušamo snimku a ne live nastup. Kako je svirka odmicala temperatura u klubu se opasno povećala pa je Prlja već tradicionalno morao skinuti svoju svećeničku odoru i ispod otkriti crne blještave gaćice i kratku majicu prekrivenu šljokicama.

Iako su svojevremeno koketirali sa elektronikom, čak ponekad i narodnjačkim melosom, mišljenja sam da je sve to bilo u svrhu ‘zajebancija’ kako bi rekao Prlja. Na koncertu smo se uvjerili da još uvijek okosnicu  glazbenog izričaja benda čine žestoke rock gitarske dionice. Pružili su nam neosporivo kvalitetnih sat i pol svirke. Mislim da bi se svi koji su ikad bili na na njihovom koncertu složili sa tvrdnjom da nisi bio na nastupu Leta3 ako nisi vidio Prljino donje rublje i dio prsnog tepiha. Tako da smo i s te strane ostali zadovoljni. Let3 i dalje ostaju na tronu kao jedni od kraljeva live nastupa.